با این حال، ممکن است یک سری عوامل عجیب در جنسیت جنین تأثیر بگذارند. اگرچه توصیه نمیکنیم که از این روشها برای دستیابی به اهداف خانوادگی خود بهره ببرید؛ اما این ایدهها، احتمالات را تا حدودی تغییر میدهند.
لقاح مصنوعی
طبق یک تحقیق که در سال ۲۰۱۰ در دانشگاه New South Wales در استرالیا انجام شده است، جنسیت نوزادانی که از طریق روشهای کمکی به دنیا میآیند، تا حدودی با توجه به روش به کار رفته، تعیین میشود. محققان دریافتند زمانی که زوجها از روش تزریق مستقیم اسپرم به داخل تخمک بهره میبرند و بعد جنین بارورشده پس از ۲ الی ۳ روز، در مرحله شکافت به داخل شکم انتقال داده میشود، احتمال پسر بودن جنین تا حدود ۴۹ درصد کاهش مییابد.
با این حال، زمانی که زوجها از روش ترکیب اسپرمها و تخمکها در یک ظرف به جای تزریق مستقیم بهره میبرند و بعد جنین ۴ روز بعد از باروری در مرحله بلاستولا به داخل شکم مادر انتقال مییابد، احتمال پسر بودن نوزاد تا ۵۶ درصد افزایش مییابد. دلیل اصلی این امر مشخص نیست؛ اما احتمالاً این موضوع به مدتزمانی مربوط میشود که جنین در آزمایشگاه میگذارند. شاید پسرها قویتر هستند و از نظر تئوری به جنین خود اجازه میدهند که مدتزمان بیشتری خارج از بدن مادر دوام بیاورد.
رژیم غذایی مادر
طبق یک تحقیق در سال ۲۰۰۸ که در نشریه Proceedings of the Royal Society B منتشر شد، زنانی که در کل کالری بیشتری مصرف میکنند و در وعده صبحانه، غلات میخورند یا رژیم غذایی آنها سرشار از پتاسیم است، بیشتر نوزاد پسر به دنیا میآورند. با این حال، در سال ۲۰۰۹، محققان آمریکایی مقالهای در همان نشریه منتشر کردند که نتایج تحقیقات قبلی را نتیجه شانس میدانست و به خوانندگان توصیه میکرد ادعاهای این تحقیقات را تا زمانی که به نتیجه قطعی برسد و تکرار شود، نادیده بگیرند.
یکی از محققان تحقیق سال ۲۰۰۸ در این رابطه میگوید: «من فکر میکنم مهمترین موضوع برای تمام زنان، این است که رژیم غذایی سالمی به کار گیرند. اگر وزن یک زن کمتر از حد معمول باشد و میخواهد غذای بیشتری بخورد تا فرزند پسر به دنیا بیاورد، مشکلی وجود ندارد». از طرف دیگر، کاهش کالری مصرفی به منظور به دنیا آوردن نوزاد دختر، معقول نیست و ممکن است هم مادر و هم نوزاد را در معرض خطر قرار دهد.
سوابق خانوادگی
بسیاری از افراد سعی میکنند بر اساس تعداد پسرها و دخترهای فامیل، جنسیت نوزاد را حدس بزنند. با این حال اخیراً یک زوج بریتانیایی یک نوزاد دختر به دنیا آوردند. این موضوع از آن جهت عجیب است که خانواده پدری این نوزاد تا چهار نسل و به مدت بیش از ۱۰۰ سال، تنها نوزاد پسر به دنیا آورده بودند. به همین دلیل بهتر است از روی سوابق خانوادگی، جنسیت نوزاد را حدس نزنید و به این احتمالات اطمینان نکنید.
با این حال، این سؤال پیش میآید که آیا جنسیت در خانواده ارثی است؟ ممکن است برخی خانوادهها مستعد یک ژنتیک خاص یا برای دختر یا برای پسر باشند؛ اما هیچ تحقیق مستندی برای حمایت از این باور، وجود ندارد. مدارک و شواهد موجود نشان میدهد که این موضوع به صورت تصادفی شکل میگیرد.
زمان لقاح
شواهدی وجود دارد که نشان میدهد رابطهای که نزدیک زمان تخمکگذاری باشد، شانس داشتن پسر را افزایش میدهد. تصور میشود که این امر به دلیل کوتاهتر بودن عمر اسپرم پسرانه است. اسپرم پسرانه که دارای کروموزوم Y است، سریعتر حرکت میکند؛ اما به اندازه اسپرم دخترانه که دارای کروموزوم X است، عمر ندارد.
با این حال، این نظریه نیز باعث جروبحثهای زیادی شده است. طبق یک تحقیق که در سال ۱۹۹۵ در نشریه The New England Journal of Medicine منتشر شد، هیچ مدرکی مبنی بر تأثیر زمان لقاح بر روی جنسیت جنین، به دست نیامده است.
میزان استرس
طبق یک تحقیق یونانی که در سال ۲۰۱۳ صورت گرفت، دو سال پس از زلزله جزیره Zakynthos، نرخ تولد پسرها به میزان چشمگیری کاهش یافت. محققان فکر میکنند اسپرم حاوی کروموزوم Y نمیتواند در شرایط فشار روانی زنده بماند یا استرس احتمالاً سطح هورمون بدن مادر را تحت تأثیر قرار داده و آنها را نسبت به اسپرم حاوی کروموزوم X، مساعدتر میکند.
در خبرهای مرتبط نیز وارثان مذکری که ثروت خانواده را به ارث بردهاند، بیشتر فرزند پسر دارند. مردانی که خودشان برای کسب ثروت تلاش نکردهاند، استرس کمتری داشتهاند. این موضوع نیز یک نظریه است و هنوز تأثیر آن بر روی جنسیت به اثبات نرسیده است.