سیبزمینی کبابی یکی از غذاهای مورد علاقه بسیاری از افراد محسوب میشود. با این حال برخی افراد معتقدند سیبزمینی کبابی سرطانزا است. فکر میکنید این موضوع صحت دارد؟
آژانس استانداردهای غذایی انگلستان در مورد سرطانزا بودن نان تست سوخته، سیبزمینی بیشازحد کبابی شده و سایر محصولات نشاستهداری که در دمای بالا پخته میشوند، هشدار داد.
از طرفی برخی کارشناسان معتقدند که عوامل دیگری مانند سیگار کشیدن و چاقی، باعث افزایش احتمال ابتلا به سرطان میشود.
اما مشکل این غذاهای نشاستهدار بیشازحد کباب شده چیست؟ تحقیقات نشان میدهد که سطح بالایی از ترکیبی به نام آکریل آمید منجر به افزایش احتمال ابتلا به سرطان میشود.
آکریل آمید چیزی است که باعث طلایی رنگ شدن نان و سیبزمینی سرخ شده یا کبابی میشود. این ترکیب از واکنش قندهای ساده مانند گلوکز با یک اسیدآمینه به نام آسپاراژین در دمای بالاتر از ۱۲۰ درجه سانتیگراد به وجود میآید. آسپاراژین به طور طبیعی در غذاهای نشاسته دار یافت میشود.
اگر این مواد غذایی نشاسته دار به مدت طولانی گریل شوند، از رنگ طلایی به قهوهای و در نهایت به رنگ سیاه تبدیل میشوند و سطح بالاتری از آکریل آمید را تولید میکنند که خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهد؛ بنابراین پیشنهاد میشود که این غذاها را در رنگ طلایی نگه دارید و نگذارید بیشتر بپزد و رنگ تیرهتری پیدا کند.
بنا بر توصیههای این آژانس:
- هنگام سرخ کردن، برشته نمودن یا پختن مواد غذایی سعی کنید رنگ آنها تیرهتر از زرد یا طلایی نشود.
- از دستورالعمل پخت بر روی بستههای مواد غذایی پیروی کنید تا از پختن بیشازحد جلوگیری شود.
- یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید
- از قرار دادن سیبزمینیها در یخچال خودداری کنید؛ زیرا این کار باعث افزایش سطح آکریل آمید میشود
احتمال ابتلا به سرطان با این مواد غذایی در چه حد است؟
مدارک و شواهد احتمال ابتلا به سرطان با این مواد غذایی هنوز در انسانها ثابت نشده است؛ زیرا متخصصان و کارشناسان نمیتوانند به راحتی مردم را در معرض آکریل آمید قرار دهند. هیچ شخصی علاقه به خوردن آکریل آمید ندارد، اما به دلیل اینکه این ماده در حیوانها سرطانزا است، در انسانها نیز سرطانزا محسوب میشود.
بر اساس توصیه دانشمندان جوشاندن این مواد غذایی هیچ خطری ندارد؛ زیرا آکریل آمید تولید نمیکند.
همچنین یکی از دانشمندان در حال توسعه اشکالی از سیبزمینی با سطح قند و آسپاراژین کمتر است تا تولید آکریل آمید را محدود کند؛ اما در کل پیشنهاد میشود مواد غذایی را به اندازه کافی (نه بیشازحد) بپزید؛ به طوری که رنگ آنها تیره نشود.
مرکز تحقیقات سرطان انگلستان اظهار داشت مردم نباید غذاها را بیشازحد بپزند تا به شکل قهوهای درآید. با این حال به خاطر داشته باشید سایر عوامل مرتبط با شیوه زندگی نیز تأثیر زیادی در افزایش احتمال ابتلا به سرطان را دارند.
برای پیشگیری از سرطان، مردم باید یک رژیم غذایی سالم داشته باشند و غذاهای پرکالری مانند چیپس و بیسکویت که منابع اصلی آکریل آمید هستند، کمتر مصرف کنند.
همچنین این نکته را به یاد داشته باشید که چاقی و مصرف سیگار و الکل میتواند احتمال ابتلا به سرطان را بالا ببرد.