اولین پاسخ وی، درخواست اصلاحات و بهسازی قوانین حفظ حریم خصوصی در دولتها بود. وی میگوید برخی مردم در این جایگاه قرار میگیرند که «ما هیچ چیزی برای مخفی کردن نداریم.» اما به نظر من، با چنین استدلالی «شما در حقیقت مدل مسئولیت پذیری دولتها در خصوص شیوه استفاده از قوانین را وارونه میکنید.»
«هنگامی که شما میگویید که "چیزی برای مخفی کردن ندارید" در حقیقت اعلام میکنید که "اهمیتی به این قانون نمیدهم" و به همه نشان میدهید که "من این حق را ندارم، زیرا من در جایگاهی قرار دارم که آن را تصدیق کرده و مجاز میشمرم" و این کار شما باعث میشود شیوه عملکرد قوانین به سمتی پیش رود که دولت خودش را در ورود غیرمجاز و اعلام نشده به حقوق شما محق و موجه بشمارد»
وی در سطحی دیگر حتی معتقد است مردم باید همیشه به دنبال ابزارهای رمزنگاری اطلاعاتشان باشند و استفاده از سرویسهای «ضد حریم خصوصی» را متوقف کنند. به عنوان مثال وی میگوید «شما باید از چنگ دراپباکس خلاص شوید»، زیرا این سرویس از رمزنگاری اطلاعات پشتیبانی نمیکند. بهتر است به سراغ جایگزینهایی چون SpiderOak بروید. البته اسنودن اوایل تابستان نیز این موضوع را مطرح کرده بود و دراپباکس پاسخ داده بود که محافظت از اطلاعات کاربران «اولویت بسیار بالایی» برایشان دارد.
وی همچنین اشاره میکند گوگل و فیسبوک تا زمانی که امنیتشان را افزایش ندهند، همچنان «سرویسهای خطرناکی» هستند که مردم باید از آنها اجتناب کنند. البته این سخنان در حالی گفته میشد که اسنودن از طریق سرویس Hangout گوگل در حال مصاحبه بود و لوگوی گوگل بالای سر این متخصص امنیت به چشم میخورد!
و آخرین پیشنهاد امنیتی وی آن است که حتی پیامکهای تلفنیتان را هم به صورت رمزگذاری شده ارسال نمایید. و برای این کار از سرویسهایی چون RedPhone و Silent Circle استفاده کنید.
در بخش دیگری از مصاحبه، اسنودن به این موضوع اشاره میکند که چرا تصمیم گرفته اسناد مربوط به برنامه های نظارت و پایش الکترونیکی دولت آمریکا را لو دهد:
«ما میتوانیم برنامه های مخفی داشته باشیم. همانطور که میدانیم مردم آمریکا نمیخواهند از نام همه افرادی که تحت بازجویی قرار میگیرند، مطلع شوند. لازم نیست ما تمام جزئیات فنی کامل برنامههای گروههای جاسوسی و امنیتی را بدانیم. اما حق داریم به طور آشکار و صریح از طرح کلی و سرفصل قدرتهای کسب شده توسط دولتمان مطلع باشیم… و اینکه چگونه این توانمندیها بر ما و روابط خارجی کشورمان تاثیر میگذارند. زیرا اگر ما این را هم ندانیم، دیگر شهروند این کشور نیستیم. ما دیگر رهبرانمان را نخواهیم داشت. بلکه افراد تحت سلطهای خواهیم بود که فرمانروایان بر ما حکومت میکنند.»
وی همچنین درباره اینکه چرا به آمریکا بر نمیگردد تا در مقابل دادگاه بایستد، پاسخ میدهد هنگامی به شیوه رفتار دولت ایالات متحده با افشاگرانی چون توماس دراک و چلسی منینگ نگاه میکند، متقاعد میشود که ارائه دفاعیات در یک دادگاه باز و بیطرف در خاک آمریکا امکان پذیر نیست:
«من در مذاکرات پیشین با دولت بارها و بارها تکرار کردم که اگر انها آماده برگزاری یک دادگاه باز و دادرسی عادلانه همچون پرونده دن السبرگ هستند و من اجازه دارم که دفاعیاتم را بدون محدودیت در دادگاه مطرح کنم، بسیار خوشحال میشوم به کشور برگردم. اما تا این لحظه آنها از این موضوع سر باز زدهاند.»
اسنودن همچنین تصدیق میکند که پناه گرفتن او در روسیه یا چین نیز طعنه آمیز است. زیرا این دو کشور نیز از نظر رعایت حقوق بشر و حفظ حریم خصوصی شهروندان کاملا بی عیب نبوده و در مظان اتهام قرار دارند. او میگوید روسیه پذیرفته بود که نقطه انتقال وی به یکی از کشورهای آمریکای لاتین باشد. اما هنگام سکونت در فرودگاه مسکو، پاسپورت وی (از سوی دولت آمریکا) باطل شد و مجبور به اقامت در این کشور گردید.
اگر علاقهمند به مطالعه مصاحبه کامل اسنودن با جین مایر از نیویورکر هستید، میتوانید ویدیوی یک ساعته آن را در یوتوب مشاهده کنید.
عباس واحدی