نتایج این تحقیقات در روزنامه Molecular Pharmaceutics منتشر شد. تاکنون تنها این تحقیق اثبات میکند که یک دوز از این واکسن استنشاقی میتواند به مدت درازی در مقابل بیماری ابولا محافظتکننده باشد.
یکی از نویسندگان این تحقیق، Maria A. Croyle، قرار است نتایج این تحقیق را امروز یعنی ۵ نوامبر در American Association of Pharmaceutical Scientists (AAPS) Annual Meeting and Exposition ارائه دهد.
آیا این واکسن استنشاقی برای انسانها نیز مناسب است؟ اگر اینطور باشد، این واکسن احتمالاً تأثیر مهمی در کنترل شیوع این ویروس کشنده خواهد داشت.
راحتی در انتقال، ذخیرهسازی و مدیریت این واکسن نقش مهمی در کمپینهای مصونیت موفق دارد، به ویژه در جاهایی که تعداد زیرساختها و سیستمهای بهداشت و سلامت زیاد نیست. یک واکسن استنشاقی میتواند تمام این موانع را پشت سر بگذارد.
ویروس ابولا نزدیک به ۲۵ الی ۹۰ درصد افراد مبتلا را میکشد و باعث شیوع گستردهای در آفریقا و آسیا شده است. با این که دانشمندان پیشرفت خوبی در شناسایی بیولوژی این ویروس داشتهاند، اما هنوز هیچ واکسن یا درمانی به تأیید نرسیده است.
وجود یک واکسن نه تنها انتقال ویروس از فردی به فرد دیگر را کاهش میدهد، بلکه از شیوع بیشتر ابولا نیز جلوگیری میکند.
پروفسور Croyle و همکارانش طی ۷ سال یک نوع استنشاقی از واکسن ابولا ارائه کردند. این گروه این واکسن را بر روی حیوانات مورد آزمایش قرار دادند. این حیوانات پس از آن که واکسینه شدند، به مدت ۱۵۰ روز با ۱۰۰۰ پلاک ابولا آلوده گشتند. اما هیچ کدام از این حیوانات به ابولا مبتلا نشدند، این در حالی است که قبل از واکسینه شدن، تنها ۶۷ درصد آنها سالم باقی مانده بودند. نوع ویروسی که این حیوانات در معرض آن قرار گرفتند، ویروس Zaire بود که در حال حاضر در آفریقای غربی شیوع دارد.
زمانی که واکسن به صورت استاندارد به حیوانات تزریق شد، تنها ۵۰ درصد آنها نسبت به بیماری واکسینه شدند.
پروفسور Croyle میگوید مزیت مهم این واکسن نسبت به واکسنهای دیگری که در حال حاضر تحت آزمایش هستند، محافظت درازمدت پس از مصرف یک دوز استنشاقی است. وی افزود: «از آنجا که عمر واکسنهای دیگر در مقابل ابولا، دقیقاً مشخص نیست، عمر واکسن ما از اهمیت ویژهای برخوردار است. علاوه بر این، با توجه به هزینههای توزیع سرنگ و سوزن سالم و از بین بردن آنها، این روش بسیار گیراتر از واکسن تزریقی است».
در حال حاضر وی و همکارانش قصد دارند مرحله اول آزمایش بر روی انسانها را آغاز کنند. همچنین این گروه به جمعآوری و پردازش دادههای به دست آمده از آزمایش بر روی حیوانات ادامه خواهند داد.
کمک هزینهای از سوی National Institutes of Health به این تحقیق اهدا شد.
جالب است بدانید در یکی از تحقیقات اخیر در زمینه ابولا، مشخص شده که مرگ و میر یا نجات از بیماری ابولا احتمالاً به ژنها نیز مرتبط است.
پریا اقدامی