این قاره با جمعیت بیش از یک میلیارد نفری و رشد سریع جمعیتی، کاربران بالقوه بسیار زیادی خواهد داشت و همین میتواند باعث تغییر رویکرد و تبیین استراتژیهای جدید در شرکتهای اینترنتی شود.
دفتر تازه فیسبوک در شهر ژوهانسبورگ، پایتخت آفریقای جنوبی تاسیس شده و مدیریت آن هم بر عهده یکی از کهنهکاران بازاریابی صنعتی، Nunu Ntshingila گذارده شده است. بنا بر گزارش سایت Re/code قرار است این دفتر به زودی با استخدام ۲۵ کارمند کار خود را به شکل جدی آغاز کند.
در بیانیه خبری شرکت آمده که در قدم اول قرار است فیسبوک برنامههای تجاری خود را بر کشورهای نیجریه، کنیا و آفریقای جنوبی متمرکز کند. البته با راه اندازی این دفتر خدمات پشتیبانی به ساکنین سنگال، ساح عاج، غنا، تانزانیا، روآندا، اوگاندا، زیمباوه، موزامبیک و اتیوپی هم ارائه خواهد شد.
و با توجه به اینکه آمار نشان میدهد بیش از ۸۰ درصد کاربران آفریقایی فیسبوک از موبایل برای دسترسی به این شبکه اجتماعی استفاده میکنند، فیسبوک میگوید برنامه تجاری اصلیش بر استحکام روابط همکاری با شرکتهای تبلیغاتی و تجارتهای نوپا و کوچک بنا شده تا از آنها در فضای تبلیغات موبایلی حمایت کند.
نیکولا مندلسون، معاون اروپا، خاورمیانه و آفریقایی فیسبوک میگوید: «موبایل تنها یک گرایش نیست، بلکه سریعترین توسعه و پیشرفتی است که تا کنون در دنیای ارتباطات مشاهده شده است. و این بیش از هر جایی در آفریقا نمود عینی یافته است. جایی که اغلب مردم تنها از موبایل استفاده میکنند. فیسبوک پیش از این هم جزو بخش مرکزی زندگی مردم در آفریقا بوده است و با وجود زندگی بیش از یک میلیارد انسان در این قاره، ما میخواهیم به ارتباط و اتصال میان این مردم و تجارتهای موجود در آنجا کمک بیشتری داشته باشیم.»
فیسبوک هر ساله به دنبال کسب کاربران بیشتری از سراسر قاره سیاه است و در این راه با اجرای برنامههایی چون internet.org تمرکز زیادی بر فعالیت در کشورهایی چون زامبیا، تانزانیا، کنیا و غنا داشته است. این برنامه تلاش میکند تا به افراد بیشتری در کشورهای در حال توسعه زندگی آنلاین را هدیه کند و در این راه تا کنون با جدیت فراوان مشغول همکاری با تامین کنندگان محلی بوده است. البته بعید نیست که در آینده نزدیک به راههایی همچون پهباد، ماهوارهها، بالنها یا لیزر روی آورد تا بتواند ارتباط رایگان با وبسایتهای مهمی چون ویکیپدیا، اخبار بیبیسی، برندهای شغلی و البته فیسبوک را برای مردم فراهم آورد.
البته هنوز شیوه درست راهبردی این برنامه مشخص نیست. در ماه می سال جاری گروههای طرفدار آزادی دیجیتال با امضای بیانیهای شدیدا به شیوه کارکرد برنامه اینترنت دات اورگ اعتراض کردند و آنها را متهم کردند که اصول بیطرفی شبکه را زیر پا گذاردهاند. زیرا با در پیش گرفتن سیاست یک بام و دو هوا در ارائه اینترنت، به گونهای پیش رفتهاند که کاربران کشورهای در حال توسعه تحت پوشش این برنامه، تنها به تعدادی سایت از پیش تعیین شده دسترسی دارند. به دنبال این اعتراضات نیز تعدادی از شرکتهای خدمات دهنده اینترنتی هندی پشتیبانی و همکاری خود از این برنامه را به طور کامل به حالت تعلیق در آوردند.
البته در حوزه عرضه اینترنت فیسبوک و پروژه اینترنت دات اورگ تنها نیستند و غول جستجوی جهان، گوگل هم در تلاش برای کسب سهم از این بازار بکر است. گوگل با پروژه لینک تلاش دارد تا اینترنت فیبر نوری را در کشورهای مختلف گسترش دهد. در حالی که پروژه loon این شرکت هم در حال تست بالونهای غولپیکر برای عرضه اینترنت از سوی آسمان است. علاوه بر این گوگل از نظر راه اندازی دفاتر رسمی در آفریقا بسیار جلوتر از فیسبوک است و تا کنون چندین دفتر در این قاره افتتاح کرده است.