البته این بدین معنی نیست که نباید بدانید هر ماه چه اتفاقی در بدنتان میافتد. در برخی موارد کیستهای تخمدانی باعث ایجاد درد در ناحیه لگن و مشکلات دیگر میشوند. در ادامه تمام اطلاعاتی که در این مورد نیاز دارید، آورده شده است.
از آنجا که کلاس زیستشناسی سالها پیش سپری شده، یک یادآوری کوچک لازم است. درون لگن زنان، رحم از دو طرف توسط دو تخمدان احاطه شده است. هر تخمدان تقریباً اندازه یک بادام است. در سالهای باروری، یکی از تخمدانها یک تخم را در فضایی کاملاً مایع به نام فولیکول میپیچد. سپس هر ماه یک تخم را داخل لوله رحم رها میکند. این فولیکول معمولاً پس از مدتی خودبهخود از بین میبرد و جذب بدن میشود.
کیستها چگونه تشکیل میشوند؟
بدن معمولاً شما را مستعد کیستهای تخمدانی میکند. اگر فولیکول تخم را رها نکند، بزرگتر میشود و به یک کیست فولیکولی تبدیل میگردد. همچنین ممکن است دچار کیست جسم زرد شوید؛ یک حفره که پس از پارگی فولیکول و رها شدن تخم، ایجاد میشود. این کیستها ممکن است خونریزی کنند و باعث درد در ناحیه لگن شوند. معمولاً این کیستها در عرض چند هفته از بین میروند و بسیار کوچک حدود ۱ الی ۲ میلیمتر هستند؛ اما ممکن است کیستهای بزرگتری نیز داشته باشید.
همچنین ممکن است دچار کیستی به نام شبه پوستی شوید. این کیست زمانی ایجاد میشود که تقسیم سلولهای تخمدان آغاز میشود؛ حتی اگر این سلولها بارور نشده باشند. این کیستها شایع نیستند؛ اما ممکن است تا ۱۰ سانتیمتر رشد کنند.
چگونه میتوان فهمید که کیست دارید؟
اغلب فرد متوجه کیست تخمدان نمیشود. بسیاری از کیستهای تخمدانی علائمی ندارند و بیشتر اوقات خودبهخود از بین میروند. کیستهای فولیکولی اغلب تغییری در چرخه قاعدگی ایجاد نمیکنند؛ با این حال ممکن است اگر کیست جسم زرد داشته باشید، دچار خونریزی شوید.
کیستهای تخمدانی به هنگام مراجعه به متخصص زنان تشخیص داده میشوند. با این حال برخی زنان ممکن است علائمی داشته باشند؛ مانند درد در ناحیه لگن یا شکم.
چه زمانی به جراحی نیاز دارید؟
اگر کیست باعث تابیدن تخمدان شده باشد که باعث بروز عفونت شده و مانع رسیدن خون به تخمدان میشود، پزشک تصمیم میگیرد از طریق جراحی مشکل را رفع کند. همچنین اگر کیست به مدت بیش از ۳ چرخه قاعدگی وجود داشته باشد یا بزرگتر از ۴ اینچ باشد یا اگر مشکوک به تومور است، باید جراحی شوید.
چگونه میتوان از بروز کیست جلوگیری کرد؟
اگر باردار نیستید، میتوانید از قرصهای ضدبارداری برای پیشگیری از کیستهای تخمدانی استفاده کنید. این قرصهای مانع تخمکگذاری میشوند. در نتیجه کیستی به وجود نمیآید. با این حال، قرصهای ضدبارداری نمیتوانند کیستها را سریعتر از بین ببرند.
سندرم تخمدان پلیکیستیک چیست؟
حدود ۷ درصد از زنان ممکن است دچار این اختلال هورمونی باشند. افرادی که دچار این اختلال هستند، دچار چند کیست تخمدانی میشوند. همچنین این افراد ممکن است قاعدگیهای نامنظم داشته باشند، در بارداری دچار مشکل شوند و علائمی همچون صدای بم، افزایش موهای زائد و غیره داشته باشند.
آیا زنان یائسه نیز دچار کیستهای تخمدانی میشوند؟
بیشتر اوقات کیستهای تخمدانی در زنانی مشاهده میشوند که یائسه نشدهاند. با این حال امکان دارد در دوران یائسگی نیز دچار کیست شوید، به ویژه در سالهای اول یائسگی.
آیا امکان دارد کیست تخمدان سرطانی باشد؟
این موضوع امکانپذیر است؛ احتمال کمی وجود دارد که یک کیست نشاندهنده سرطان تخمدان باشد. این احتمال با افزایش سن، بیشتر میشود. سرطان تخمدان ۵مین علت مرگومیر در میان زنان محسوب میشود.