۱۷۰۰ هواپیمای شخصی
در اجلاس امسال ۱۷۰۰ هواپیمای شخصی وارد شهر داووس شدند که این رقم دوبرابر ترافیک هوایی هفتگی این شهر است. از آنجا که باند فرود در این شهر محدود است، نیروی هوایی سوییس برای نخستین بار با بازگشایی فرودگاه نیروی هوایی این کشور، سعی کرد تا ترافیک هوایی مازاد شهر داووس را به نوعی تحت کنترل درآورد. اما نکته جالب توجه امسال، کاهش ۵۰ درصدی هزینه سوخت هواپیماهای شخصی نسبت به ۵ سال گذشته است که این امر سبب شده تا از این حیث صرفهجویی قابل توجهی انجام گیرد.
۶۰ میلیارد یورو در ماه
آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان صبح روز گذشته خطاب به حاضران در اجلاس داووس گفت: کشورش میخواهد همچنان ساحل امن اروپا باقی بماند. وی درحالی این سخنان را ایراد میکرد که در آنسوی میدان یعنی در شهر فرانکفورت، ماریو دراگی، مدیرعامل بانک مرکزی اروپا همزمان درحال سخنرانی بود. دراگی در شهر فرانکفورت از برنامه تسهیل کمی ماهانه ۶۰ میلیارد یورو در ماه خبر میداد. در واکنش به صحبتهای دراگی، هزینههای اوراق قرضه در آلمان، اسپانیا، ایتالیا، ایرلند و پرتغال به پایینترین حد خود رسید.
۹۰۰۰ سرباز روسی
اجلاس داووس تابحال شاهد حضور تعداد زیاد حضار اوکراینی نبوده، اما آنها به داووس نیامدهاند تا موفقیت کشورشان را جشن بگیرند. دخالتهای دولت روسیه در اوکراین، تولید ناخالص ملی این کشور را در سال ۲۰۱۴ میلادی حدود ۱۰ درصد کاهش داد و خروجی صنعت این کشور با افت ۱۱ درصدی مواجه شد. از سوی دیگر، ارزش پولی گریونا، به نصف ارزش خود تا قبل از جنگ با روسیه رسید.
پس از الحاق کریمه به روسیه، وسعت اوکراین ۲۵۸ هزارو ۹۰۰ کیلومتر مربع کاهش یافت و پترو پروشنکو، رییس جمهور اوکراین مدعی شد ۷ درصد از قلمرو این کشور اشغال شدهاست. از آنجا که اجلاس داووس برای پروشنکو دستاوردهای جذابی نداشت، وی در همان ساعتهای اولیه آغاز مجمع جهانی، بدلیل بالاگرفتن تنشها در «دونتسک»، داووس را به مقصد کشورش ترک گفت. وی همچنین گفت: ۹۰۰۰ سرباز روسی از مرزهای این کشور عبور کردهاند.
امسال هیچکس ولدرمورت نیست
در اجلاس سال گذشته مجمع جهانی اقتصاد، تنشها میان ژاپن و چین نقل محافل بود. «فو یین»، معاون وقت وزیر امورخارجه چین، روابط چین و ژاپن را در بدترین وضعیت تاریخ دوکشور تلقی کرد. از سوی دیگر نیز «شینزو آبه»، نخست وزیر ژاپن، روابط ژاپن و چین را به روابط آلمان و بریتانیا در خلال جنگ جهانی اول تشبیه کرد. رهبران دوکشور سعی داشتند طرف مقابل را به دشمن شرور شخصیت داستانی «هریپاتر»، یعنی «ولدرمورت» تشبیه کنند.
این درحالی است که بنابر نظرسنجیهای جدید در سال جاری، تنها ۷ درصد از مردم ژاپن و ۸ درصد از مردم چین دیدگاه مساعدی نسبت به کشور مقابل داشتهاند. «شی جیپینگ» و «شینزو آبه»، تلاش میکنند تا این تنشها را تحت نظر بگیرند. اگرچه شاید هرگز با هم دوست نشوند اما هر دو اصلاحات داخلی را دنبال میکنند که موفقیت در آنها مستلزم داشتن روابط بهتر میان قدرتهای دوم و سوم اقتصادی جهان است.
۲ قاره ۶۷ درصد میهمانان
بنابر گزارشهای جدیدی که ازسوی سازمان غیردولتی «آکسفام»، منتشر شده، یک درصد از ثروتمندان جهان به تنهایی ۴۸ درصد از کل ثروت جهان را در اختیار دارند. نحوه توزیع جغرافیایی حاضران در مجمع جهانی هم شاهد این نابرابریها است. بهطوری که میهمانان آمریکای شمالی و اروپا، به تنهایی ۶۷ درصد از حاضران در اجلاس داووس ۲۰۱۵ را تشکیل میدهند. این درحالی است که این دو قاره پذیرای کمتر از یک پنجم جمعیت کل جهان هستند. گفته میشود اروپا و آمریکای شمالی همچنان ۶۰ درصد تولید ناخالص جهان را دراختیار دارند.