وی میگوید: « نکتهی اولی که باید از آن آگاه باشیم این است که سرطان تخمدان میتواند در کل شکم پخش شود. در نتیجه ممکن است روده یا کلیه درگیر این قضیه شوند و این نشان میدهد که تومورهای جدید کجای شکم قرار گرفتهاند. به عبارت دیگر در فردی که قبلاً مبتلا به سرطان تخمدان بوده است، تشخیص سرطانی در محدودهی شکم را میتوان بازگشت همان سرطان اولیه دانست».
شیمی درمانی و پرتودرمانی برای درمان یک نوع سرطان ممکن است طی مدتی منجر به سرطانهای دیگر شود؛ زیرا این نوع درمانها تغییراتی را در دیانای ایجاد میکنند. اما از سوی دیگر، این درمانها بهترین درمانهایی هستند که میتوانید به کار گیرید. خوشبختانه، احتمال وقوع سرطان دوم بسیار پایین است.
ابتلا به چند نوع سرطان، آن هم در سنین جوانی بسیار نادر است. واقعیت این است که بیشتر افراد به هنگام پیری دچار سرطان میشوند. تعداد سلولهای بدن هر روز چند برابر میشود و ژنتیک هر روز تغییر میکند که به این پدیده «جهش» میگویند. معمولاً بدن این تغییرات را اصلاح میکند. اما متوجه شدیم که دلیل ایجاد تودههای سلولی بدخیم این است که چندین جهش به ترتیب خاصی ایجاد میشوند.
برخی افراد به دلایل نامعلومی مستعد چنین جهشهایی هستند، اما چند سندرم ژنتیکی نادر وجود دارد که میتواند شما را مستعد ابتلا به چند نوع سرطان نماید.
شایعترین این سندرمها، همان سندرم BRCA است که مطمئناً از آن آگاه هستید. این سندرم با سرطان سینه و تخمدان مرتبط است، اما ممکن است خطر ابتلا به سرطان پانکراس و پروستات را نیز افزایش دهد.
یکی دیگر از سندرمهای مهم، سندرم HNPCC یا همان سرطان ارثی غیرپولیپ رودهی بزرگ است که باعث سرطان توموری در جوانان میشود و با سرطانهای دیگری مانند سرطان تخمدان، رحم و معده نیز ارتباط دارد.
سندرمهای مختلفی وجود دارد که بیشترشان نادر هستند، در نتیجه بهترین توصیهای که میتوان به یک جوان مبتلا به سرطان کرد، این است که با یک مشاور ژنتیک صحبت کند. هنوز نتوانستهایم به مرحلهی تجویز دارو برای سرطان برسیم، اما کارهایی وجود دارد که میتوانید در این زمینه انجام دهید. من فردی را می شناسم که سابقهی خانوادگی مفصلی برای سرطان پانکراس داشت و آزمایش BRCA2 وی مثبت بود. این فرد تصمیم گرفت که بر این سرطان غلبه کند. حالا وی دیابت دارد و انسولین تزریق میکند، اما خبری از سرطان نیست.
پریا اقدامی