بر اساس اسناد جدید، این ابزار به سازمان امنیت ملی اجازه میدهد تا درون تمام اطلاعات خصوصی افراد از قبیل ایمیلها، چتها، عکسها، تماسهای ویدیویی، وبکمها، جستجویهای وب و تحلیلهای ترافیک تبلیغاتی را مانیتور کرده و اطلاعات لازم را از درون آنها ذخیره کند. به این مجموعه اطلاعات حتی میتوان نام کاربری و رمزعبور سایتها، سرویسهای آپلود فایل، اسکایپ، استخراج اطلاعات شبکههای کامپیوتری، باتنتها، شبکههای اجتماعی و… را افزود. سازمان امنیت ملی همچنین قادر است تا تلفنهای متصل به گوگل پلی یا اپاستور سامسونگ را هم ردیابی و مانیتور کند.
و نکته خطرناکتر این است که XKeyscore نه تنها قدرتمند، بلکه بسیار ساده است. کار با آن چنان ساده است که مدیرعامل شرکت تحقیقات امنیتی Toucan Systems میگوید با توجه به اطلاعات منتشر شده، هک کردن کامپیوترهای گوناگون از راه دور با استفاده از این ابزار تنها «چند ثانیه تا چند دقیقه» طول خواهد کشید. مهمتر اینکه انجام این کار تنها به سادگی تایپ یک عبارت در موتور جستجوی گوگل و مشاهده نتایج است! کار با این ابزار چنان ساده است که سازمان امنیت ملی برای آموزش استفاده موثر از آن به هر کارمند، تنها یک روز وقت میگذارد.
برای مثال تصور کنید: تحلیلگر سازمان امنیت ملی آدرس ایمیل کارکنان سازمان ممل را در این ابزار وارد کرده و به تمامی تماسهای ایمیلی و مکالمات آنها دسترسی باشد. این اتفاقی است که در سال ۲۰۱۳ روی داد. آنها به ایمیل دبیرکل سازمان ملل، بانی کیمون نفوذ کردند تا اطلاعات لازم را برای جلسه ملاقات وی با رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا را به دست آورند. همچنین پس از قتل اسامه بن لادن، آژانس امنیت ملی به طور رسمی اعلام کرد که از ابزار XKeyscore بر علیه ترورسیم بهره میبرد و دلیل اصلی دستیابی به وی همین ابزار بوده است.
البته متمم چهارم قانون اساسی آمریکا تصریح می کند که دولت و هر سازمان دیگری برای جمعآوری اطلاعات درباره شهروندان آمریکا، باید از قبل به آنها اطلاع و اخطار دهد. اما بنیاد مرزهای الکترونیک () معتقد است که به سختی میتوان اطلاعات شهروندان آمریکایی را از دادههای جمعآوری شده از تمام دنیا جدا ساخت و احتمالا ایالات متحده چنین کاری نمیکند. و البته تحلیلگران معتقدند از نظر فنی هم چنین کاری چنان هزینهبر است که چندان عاقلانه نمینمایاند. برای مثال هنگامی که یک کاراگاه سازمان به دنبال کلیه کاربران آیفون میگردد، خب آمریکایی ها هم جزوی از آن هستند. البته سازمان امنیت ملی مدعی است که اطلاعات جمعاوری شده به صورت امنی طبقهبندی میشوند و سیستم جمعاوری به گونهای دسته بندی شده که حقوق و حریم خصوصی ساکنان ایالات متحده را حفظ کند.