شرکتهای بزرگ اینترنتی آمریکا روز دوشنبه ٣ فوریه ٢٠١۴ برای اولین بار آماری را منتشر کردند که میزان درخواستهای سازمانهای اطلاعاتی آمریکا را برای به دست آوردن اطلاعات کاربران اینترنت نشان میدهد.
یک هفته پس از این که دولت آمریکا و شرکتهای اینترنتی به توافق رسیدند، شرکتهای گوگل، مایکروسافت، یاهو و فیسبوک آمار مربوط به ۶ ماه اول سال ٢٠١٣ را منتشر کردند. "یاهو" با ثبت ٣٠هزار مورد درخواست از سوی آژانس امنیت ملی آمریکا (NSA) بیش از بقیه شرکتها وادار به فاش کردن اطلاعات کاربران خود شده است.
به گفته شرکت یاهو در نیمه اول سال ٢٠١٣ از طریق دادگاه و بر اساس قانون کنترل سازمانهای اطلاعات خارجی (FISA) بین ٣٠ تا ٣١هزار درخواست برای به دست آوردن اطلاعات کاربران به این شرکت فرستاده شده است. یاهو تاکید میکند که این عدد فقط یک صدم درصد کل کاربران این شرکت در جهان است.
گوگل در نیمه اول سال ٢٠١٣ با ٩ تا ده هزار درخواست و مایکروسافت با ١۵ تا ١۶ هزار درخواست سازمانهای اطلاعاتی آمریکا روبرو بودهاند. آمار فیسبوک انتقال اطلاعات ۵ تا ۶هزار کاربر را در ۶ ماه اول سال ٢٠١٣ نشان میدهد.
تلاش برای رهایی از پیامدهای رسوایی اطلاعاتی
رسواییسازمانهای اطلاعاتی در سال گذشته و افشای اسناد آژانس امنیت ملی آمریکا از سوی ادوارد اسنودن گستردگی فعالیت این سازمان در شنود و جمعآوری اطلاعات تماسهای تلفنی و اینترنتی شهروندان در داخل و خارج از آمریکا را نشان داد.
پس از افشای این اطلاعات تعدادی از شرکتهای اینترنتی به دادگاه شکایت بردند و خواستار حق اطلاعرسانی درباره میزان درخواستهای سازمانهای اطلاعاتی شدند. شرکتهای اینترنتی میخواستند این تصور را که آنها اطلاعات کاربران خود را در سطح وسیع در اختیار سازمانهای اطلاعاتی قرار میدهند، از بین ببرند.
هفته گذشته دولت آمریکا با انتشار این آمار موافقت کرد. البته انتشارعدد دقیق درخواستها ممنوع است و این آمار فقط با ارقام هزاری و ۶ ماه پس از پایان جمعآوری ارقام منتشر میشوند.
ریچارد سالگادو مشاور حقوقی گوگل، در نوشتهای در وبلاگ این شرکت انتشار این آمار را "قدمی در جهت درست" خواند. در عین حال او خواستار شفافیت بیشتری شد تا شهروندان درک بهتری از قوانین کنترل پیدا کنند.
کالین استرتچ مشاور حقوقی ارشد فیسبوک نیز مطلبی در این رابطه در وبلاگ این شرکت منتشر کرد. او مینویسد گرچه دولت وظیفه مهمی در حفظ امنیت مردم دارد، ولی میتواند یا شفافیت رفتار کند.
منبع: DW.DE