مهمترین صنایعدستی که از ایران به کشورهای خارجی صادر میشود زیورآلات است. به گزارش مهر این کالا با ارزش بیش از ۶٢٣ میلیون دلار حدود ٨۵ درصد از میزان صادرات صنایعدستی را به خود اختصاص داده است.
خارجیها پس از زیورآلات به شیشههای سنتی علاقه نشان دادهاند و دومین کالای مهم صادراتی و از پرطرفدارترین صنایع دستی ایران، شیشههای سنتی هستند.
اما نباید فراموش کرد که زیورآلات بومی و محلی ایران به دلیل بازارهای خارجی از جمله چین و همچنین علاقه عمومی به طرحهای زیورآلات غربی و طرحهای قدیمی روس در سالهای اخیر صدماتی هم دیده است.
قدمت استفاده از زیورآلات در ایران نامشخص است. حتی در گورهای ۵ هزار ساله شهرسوخته و جیرفت هم زیورآلات متعددی یافت شده است.
یک استادکار زیورآلات سنتی به خبرگزاری میراث فرهنگی گفته است: «موانع و مشکلاتی از قبیل بیمه، زمانبر بودن مدت آموزش و نبود حمایت مسئولان از جمله مشکلات صنعتگران هنر زیورآلات است.»
در سالهای اخیر استقبال از بدلیجات نیز در ایران بسیار افزایش پیدا کرده است. استقبالی که البته با دو تحلیل کاملا متفاوت روبهرو است.
دخترجوانی که خریدار بدلیجات است، معتقد است نوع نگاهها به زیورآلات تغییر کرده و اکثر خریداران در پی "ستکردن" رنگ زیورآلات خود با رنگ لباسشان هستند. به همین خاطر دیگر پول زیادی برای خرید زیورآلات گران پرداخت نمیکند.
اما فروشندگان به خصوص طلا و نقره در ایران نظر مخالف دارند. آنها معتقدند که خریداران بیشتر از قشر کمدرآمد جامعهاند و توان خرید طلا و نقره را ندارند. به همین دلیل به دنبال خرید بدلیجات هستند.
بدلیجات به ایران وارد هم میشود. کشورهای امارات، چین، هند و تایلند عمدهترین سهم را در صادرات بدلیجات به ایران دارند.
چین به عنوان بزرگترین تولیدکننده بدلیجات شناخته شده است که سالانه بیش از پنج میلیارد دلار از محل صادرات بدلیجات کسب درآمد میکند.
در حالی که ایران سهم قابل توجهی در صادرات زیورآلات قیمتی دارد اما در مقابل از کشورهای کره، ایتالیا، ترکیه، آلمان، هنگکنگ، فرانسه، بحرین، سوریه و اسپانیا بدلیجات به ایران وارد میشود.
زیبایی و تنوع بدلیجات در سالهای اخیر بسیاری را مشتاق خرید کرده است. البته قیمت مناسب در مقایسه با زیورآلات اصل، دلیل دیگر استقبال خریداران است.
شما چطور؟ علاقهمند و خریدار بدلیجات هستید و یا زیورآلات اصل؟ عکسها: رامین رحمانینژاد – بازار وکیل شیراز
منبع: DW.DE