این شرکت در حال کار بر روی تکنولوژی است که با استفاده از نانوذرات ردیاب ویژه تشخیص بیماریها و سنسور ویژه رهگیری آنها که به مچ دست بسته میشود، به نبرد زودهنگام و غافلگیرانه بیماریها بپردازد. شیوه کار اینگونه است که نانوذرات مورد نظر از طریق یک کپسول خوراکی وارد بدن بیمار شده و به جریان خون او وارد میشوند.
ایده پشت این روش آن است که از تشخیص تغییرات بسیار کوچک در بیوشیمی بدن فرد، به عنوان یک سیستم اخطار سریع و زودهنگام بهره بگیرند. البته این کار هنوز مراحل اولیه تحقیق و توسعه خود را در آزمایشگاه سری Google X پشت سر میگذارد. گوگل ایکس یکی از بخشهای غول جستجوی اینترنتی است که همیشه بر ابداعات انقلابی بالقوه سرمایهگذاری کرده است.
تمامی پزشکان متفقالقول هستند که تشخیص زودهنگام یکی از کلیدهای اساسی درمان موفق بیماریها است. امروزه بسیاری از سرطانها (از جمله سرطان لوزالمعده) هنگامی تشخیص داده میشوند که دیگر کار از کار گذشته و غیرقابل درمان و کشنده شدهاند.
تفاوتهای فراوانی میان بافتهای معمولی بدن و بافتهای سرطانی وجود دارد. بلندپروازی گوگل هم در این زمینه، امکان کنترل دائمی خون برای پیدا کردن نشانههای منحصر به فرد سرطان است. این کار به پزشکان اجازه میدهد بسیار قبل از آنکه علائم فیزیکی سرطان ظاهر شوند، آن را تشخیص داده و به درمان بپردازند.
نانوذرات
پروژه تشخیص سرطان گوگل توسط دکتر اندرو کنراد مدیریت میشود. او یک بیولوژیست ملکولی است که قبل از این تست ارزان قیمت تشخیص HIV را ابداع کرده بود. اکنون این کیت به صورت گستردهای مورد استفاده قرار میگیرد.
دکتر کنراد میگوید: «کاری که ما سعی در انجام آن داریم، تغییر دانش پزشکی از وضعیت منفعل و چاره جویانه به حالت فعال و پیشگیرانه است. نانوذرات… به شما این امکان را میدهند که تمام بدن انسان را در سطح ملکولی و سلولی مورد کندوکاو و بررسی قرار دهید.»
گوگل مجموعهای از نانوذرات را طراحی کرده که به شکلی نشانگرهای اختصاصی برای موقعیتهای گوناگون هستند. آنها میتوانند به شکل مناسبی به سلولهای سرطانی یا تکههای DNA سرطانی بچسبند. یا اینکه قادرند شواهدی از پلاکهای چربی بیابند که از لایه درونی سلولهای خونی خارج میشوند. این پلاکها میتوانند باعث حمله قلبی یا دیگر مشکلاتی شوند که جریان خون را با مشکل روبرو میسازد.
گروه دیگری از این ذرات به طور مداوم ترکیبات شیمیایی خون را کنترل می کنند. سطوح بالای پتاسیم به بیماریهای کلیه مرتبط هستند. گوگل معتقد است قادر خواهد بود نانوذرات متخلخلی تولید کند که با عبور پتاسیم تغییر رنگ دهند.
دکتر کنراد میگوید: «آنگاه شما میتوانید تمام این نانوذرات را به یک مکان مشخص احضار کنید. زیرا آنها خاصیت آهنربایی دارند. و این مکان مشخص عروق خونی مچ دست است. جایی که شما میتوانید از این نانوذرات سوال کنید که درون بدن چه دیدهاند.» نانوذرات آزاد از اطراف سلول سرطانی در مسیرهای مختلفی به محل میدان مغناطیسی حرکت میکنند.
از نظر تئوری، نرم افزار میتواند با مطالعه شیوه حرکات نانوذرات، اطلاعات تشخیصی مناسبی کسب کند. به عنوان بخشی از پروژه، محققان در جستجوی راههایی هستند که با استفاده از مغناطیس نانوذرات را به طور موقتی در یک محل تجمیع کنند.
و اوج بلند پروازی این شرکت آنجا است که قصد دارد سرانجام یک مچبند تولید کنند تا بتواند با استفاده از امواج نور و رادیویی اطلاعات نانوذرات را روزانه (یا در فواصل کوتاهتر) دریافت کند.
پروفسور پائول مارکمن مدیرعامل انستینو تحقیقات سرطان لندن میگوید: «از نظر قواعد کلی، این واقعا عالی است. در این حوزه ما به تمام تازهواردها و همه ایدههای نو خوشآمد میگوییم. و این پروژه یکی از نیازهای ضروری اولیه ما است. اگر بتوانیم سرطان و دیگر بیماریها را زودتر تشخیص دهیم، آنگاه با تغییر سبک زندگی و درمانها در این روند مداخله میکنیم. واقعا مشکل است بگوییم چه میزان از این طرح اولیه رویای محض است و چه مقدار به واقعیت خواهد پیوست. این یک ایده فریبنده است که برای ایجاد تغییر، همین الان به آن نیاز داریم.»
تیم پروفسور مارکمن در انستیتو مشغول تحقیق درباره سلولهای سرطانی و DNA سرطانی در خون هستند و به دنبال روشهای جدید برای تشخیص و درمان آنها میگردند. او به گوگل اخطار میدهد که تشخیص میتواند به افزایش اضطراب بیمار و حتی دست زدن به درمانهای غیر ضروری منجر شود. لذا باید بسیار مراقب باشیم و با جدیت همه چیز را تحلیل و بررسی کنیم، تا بتوانیم این شیوه مانیتورینگ خون را به طور گسترده مورد استفاده قرار دهیم.
گوگل به دنبال شرکتها و موسسات همکار در این زمینه است، لذا از همین ابتدا نقشه و برنامه اش را به صورت عمومی منتشر کرده است. دکتر کنراد هم میگوید «ما مبتکران تکنولوژی هستیم، اما به هیچ وجه قصد نداریم آن را تجاری سازی کرده یا به شکلی از آن پول در بیاوریم. بلکه ما قصد داریم لایسنس آن را در اختیار همکارانمان قرار دهیم تا با کمترین هزینه به دست پزشکان و بیماران برسد. این یک ابزار مصرفی برای مشتریان نیست. بلکه از دستگاههای خاص پزشکی خواهد بود که با تجویز پزشک مورد استفاده قرار میگیرد. زیرا روابط میان دکتر و بیمار بسیار خصوصی و حفاظت شده هستند و گوگل نباید به هیچ شکلی در این میان دخیل باشد.»
از جستجوی اینترنت تا جستجوی خون شما، گوگل واقعا بلندپرواز است. اما این امر شدنی است؟
عباس واحدی