معمولاً کودکان بیشتر به پوسیدگی دندان دچار میشوند و به پزشک مراجعه میکنند؛ اما افراد بالغ نیز به همان میزان دچار پوسیدگی دندان هستند و نمیدانند. این مشکل ممکن است در هر مقطعی از زندگی برایتان به وجود آید.
متخصصین توصیه میکنند بهتر است هر روز ۲ بار و هر بار به مدت ۲ دقیقه دندانها را مسواک بزنید، نخ دندان بکشید و هر ۶ ماه یکبار به دندانپزشک مراجعه نمایید. برخی افراد با رعایت نکاتی که گفته شد، باز هم دچار پوسیدگی دندانی میشوند. در ادامه به علت این مشکل پرداختهایم.
طبق گزارش CDC، برخی از افراد که متعلق به نژاد خاصی هستند، بیشتر از سایر افراد دچار پوسیدگیهای دندان میشوند. این مشکل بیشتر در میان نژادهای آفریقایی-آمریکایی (۴۶ درصد) و اسپانیایی-پرتغالی (۳۶ درصد) مشاهده میشود. طبق این گزارش، قفقازیها با ۲۲ درصد و آسیاییها با ۱۷ درصد، کمتر دچار پوسیدگی دندان میشوند. علت این تفاوت چیست؟
این سؤال بسیار مهم است. محققان سعی کردهاند علت این تفاوت را شناسایی کنند؛ اما این موضوع بسیار پیچیده است. در واقع ۳ فاکتور اصلی وجود دارد که با بهداشت دهان و دندان ارتباط دارد؛ بیولوژی، شرایط اجتماعی و رفتار.
از نظر بیولوژی، ژنهای برخی افراد به گونهای است که دندانهایشان بهتر حفظ میشوند، به عنوان مثال مینای دندانشان ضدگلوله است، آب دهانشان باکتریها را از بین میبرد و سیستم ایمنی قدرتمندی دارند. همچنین احتمالاً گروههای خاصی از افراد از نظر ژنتیکی، بیشتر مستعد بیماریهای دهان و دندان هستند.
طبق یک تحقیق جدید، درصد کوچکی از آفریقایی-آمریکاییها فاقد نوع خاصی از پروتئین آب دهانی هستند که باکتریهای منجر به پوسیدگی را از بین میبرد.
سپس به فاکتور شرایط اجتماعی میرسیم. افرادی که در گروههای اجتماعی اقتصادی پایینتر قرار دارند، بیشتر دچار پوسیدگی دندان میشوند. دسترسی به بهداشت عمومی نقش مهمی در این زمینه دارد. پوشش بیمه در هر کشوری متفاوت است. برخی کشورها هیچ مزیتی برای بهداشت دهان و دندان در نظر نگرفتهاند یا تنها در شرایط اورژانسی این موضوع را پوشش میدهند. علاوه بر این، حتی اگر بیماری دارای پوشش بیمهای ضعیف نیز باشد، ممکن است نتواند به مطب دندانپزشک مراجعه کند.
در نهایت فاکتور سوم یعنی سبک زندگی نیز در سفیدی و سالم بودن دندانها نقش دارد. طبق یک تحقیق، گروههای اجتماعی محروم بیشتر سیگار میکشند و رژیم غذایی آنها حاوی شکر بیشتری است. این دو عامل باعث میشود باکتریها داخل دهان بیشتر رشد کنند. همچنین ممکن است این افراد فقیر یا نیمه فقیر فاقد دانش لازم در مورد بهداشت دهان و دندان باشند.
ممکن است با خود بگویید گاهی فردی که بهداشت دهان و دندان خود را رعایت میکند، بسیار بیشتر از فردی که کمترین توجهی به بهداشت دهان و دندان خود ندارد، دچار پوسیدگی میشود. علت چیست؟
ژنها نقش مهمی در میزان ابتلا به پوسیدگی دندان دارند. یک سری DNAهای خاص باعث میشوند دندانها بهتر فلوراید را جذب کنند و در نتیجه سطح مینای محکمتری دارند. علاوه بر این برخی افراد از بدو تولد دارای آب دهان مناسبی هستند و محیط مرطوب و مناسبی برای رشد باکتریهای مفید فراهم میآورند. این افراد مواد معدنی موردنیاز برای دندانها مانند کلسیم و فسفات را در آب دهان خود دارند و pH دهان را در حالت خنثی نگه میدارند. (اسیدی بودن محیط دهان، باعث از بین رفتن مینای دندان میشود) همچنین برخورداری از یک سیستم ایمنی قوی نیز مقابله با باکتریها را راحتتر میکند. در نهایت شکل دهان نیز در این روند تأثیر دارد. اگر دندانهایتان به هم فشرده باشند، استفاده از نخ دندان ممکن نیست و در نتیجه باکتری روی دندانها باقی میماند.
البته یک سری محرک پنهان نیز در روند پوسیدگی دندان نقش دارند. بطریهای آب، مزایای آب آشامیدنی شهری که دارای فلوراید است را ندارند. افرادی که خروپف میکنند، دهانشان خشک میشود و محیطی مناسب برای رشد باکتریهای منجر به پوسیدگی فراهم میآورد. افرادی که از دندانهای خود برای باز کردن چیزها استفاده میکنند، باعث آسیب به مینای دندان میشوند. همچنین دندانهای افرادی که زیاد میان وعده میخورند، در طول روز بیشتر در معرض شکر قرار میگیرد.
غذاهای اسیدی مانند مرکبات و سودا، سطح pH را در دهان پایین میآورند و باعث از بین رفتن مواد معدنی استخوان و دندان میشوند.
مصرف مواد غذایی چسبناک، باعث میشود این مواد به دندانها بچسبند و مدت زیادی داخل دهان بمانند. این مواد غذایی که حتی شامل مواد غذایی سالم مانند میوه خشک و کره انواع مغز نیز میشود، برای دندانها مضر هستند. برای کاهش تأثیر منفی این مواد غذایی، پس از مصرف از آدامسهای بدون شکر استفاده کنید تا باعث تحریک آب دهان شده و شکرهای باقیمانده را از بین ببرید.
زمانی که در اوایل پوسیدگی هستید، هیچ نشانه و علامتی ندارید. در نتیجه اگر منتظر بمانید تا خودتان متوجه پوسیدگیهای دندانهایتان بشوید، ممکن است دیر شده باشد. در نتیجه با مراجعه به دندانپزشک و تهیه عکس رادیولوژی از دندانها، حتی پوسیدگیها کوچک نیز شناسایی میشوند. در واقع اگر دنداندرد ندارید، بدین معنی نیست که دندان پوسیده ندارید. اگر مراقب دندانهایتان نباشید، ممکن است دچار سرطان، بیماریهای قلبی، دیابت یا آلزایمر نیز بشوید.
0 نظر
mersai