1
بهدنبال طرح توسعه مقبره دانیال نبی، بخشی از دیوار ضلع غربی این اثر تاریخی ـ مذهبی ارزشمند در شوش ریزش کرد. آنطور که دوستداران میراثفرهنگی خبر دادهاند، گودبرداریهایی که چند روز پیش در اطراف مقبره برای احداث مسجد و پارکینگ صورت گرفته بود سبب ریزش کاشیهای دوره قاجار و پهلوی اول شده است.
بهگزارش CHN، طرح توسعه حرم دانیال نبی(ع) با هدف توسعه صحنهای حرم با مشارکت اداره اوقاف و اداره میراثفرهنگی استان خوزستان به مدت دو سال درحالی آغاز شده که پیشتر فعالان و کارشناسان میراثفرهنگی نقدهایی بسیاری را درخصوص اجرای این طرح وارد کرده بودند. فعالان میراثفرهنگی معتقد بودند، ساخت و ساز در شبستان به بنای اصلی این آرامگاه لطمه وارد میکند و اگر طرح توسعه با حساسیت و دقت کامل صورت نگیرد صدمات جبران ناپذیری به بنا وارد میشود.
حالا اما پس از نقدهای فراوان کارشناسان و فعالان میراثفرهنگی خبر رسیده است که در پی طرح توسعه مقبره دانیال نبی، بخش عمدهای از دیوار ضلع غربی مقبره ریزش کرده است.
«قاسم منصور آلکثیر» یکی از دوستداران میراثفرهنگی خوزستان در این رابطه به خبرگزاری میراثفرهنگی گفت: «طرح توسعه حرم دانیال نبی (ع) درحالی آغاز شده که گودبرداریهای پیرامون آرامگاه سبب ریزش دیوار ضلع غربی شده است.»
او در ادامه توضیح داد: «گودبرداریها درحالی باعث ریزش کاشیهایهای دوره قاجاری و پهلوی اول شده که چندی پیش دوستداران میراثفرهنگی به مسئولان در این رابطه هشدار داده بودند اما این مسئولان تاکید داشتند که اقدامات عمرانی کارشناسانه است و هیچ اتفاقی رخ نخواهد داد.»
درحالحاضر مقبره دانیال نبی (ع) سالانه پذیرای زائران مسلمانان و غیرمسلمانان بسیاری است. آل کثیر میگوید، درحالی انتظار میرفت که با اجرایی شدن طرح توسعه مقبره دانیال نبی، این اثر تاریخی ـ مذهبی مقامی در خور پیدا کند که هماکنون شاهد اتفاقات ناخوشایندی در رابطه با مرمت و توسعه این اثر هستیم.
او میگوید، پروژه طرح مقبره دانیال نبی از چند هفته گذشته به دلیل ترکهایی که بر دیوارهای بخشهای مختلف حرم افتاده بود، متوقف شده بود. هماکنون نیز این آسیبها فقط روی دیوار ضلع غربی نیست و بخشهای دیگری از دیوارهای مقبره از جمله طاق ورودی حرم و باقی کاشیکاریها در معرض آسیب قرار گرفتهاند.
اما «مجتبیگهستونی» در رابطه با تخریب این دیوار به CHN میگوید، طرح توسعه حرم دانیال نبی در سال ۹۲ توسط دفتر فنی اداره اوقاف مطرح شد. هدف از این طرح نیز باز زندهسازی رواقهای سالنهای منتهی به ضریح بود.»
او تاکید کرد، اگر چه سازمان میراثفرهنگی این طرح را به تصویب رسانده اما به نظر میرسد منتقدان جدی طرح توسعه دانیال نبی همچنان بر این باورند که پیشنهادات دیگری میتواند برای این طرح توسعه مورد نظر قرار گیرد.
درحالحاضر دوستداران میراثفرهنگی و کارشناسان سازمان تمام تلاش خود را میکنند که با نظرات کافی، رعایت عرصه و حریم انجام بگیرد و گودبرداریها بهصورت معدود و با عمق کم انجام شود. از سوی دیگر افزودن الحاقات به بناهای تاریخی غیرقانونی است اما توجیه افرادی که مجوز گرفتهاند و همچنان اصرار به ساخت رواقها دارند اینست که در گذشته رواقهایی وجود داشته و اکنون بهدنبال باززندهسازی آن هستند.
گهستونی تاکید کرد، دیواری که هماکنون آسیب دیده است مربوط به دوره قاجاریه بوده است.
بهگفته گهستونی سازمان اوقاف با هدف ترویح فعالیتهای فرهنگی و مذهبی در استان خوزستان تخریب و دوبارهسازی ۲۰ بقعه مهم خوزستان را در دستور کار قرار داد که از پرچالشترین پروژههای اوقاف در خوزستان در دوره مدیریتهای گوناگون بوده است. تخریب بقعه علیبن مهزیار اهوازی، بقعه سلطان ابراهیم، امامزاده صالح، شاهزاده احمد، هفتشهیدان و غیره.. از آن جملهاند.