به احتمال زیاد در سالهای آتی گیربکس اتوماتیک تنها گزینه موجود در بازار خواهد بود. شروع مرگ گیربکس دستی بیش از ۱۰ سال پیش، پس از آن که اولین خودروها EPA بهتری را با گیربکس اتوماتیک به نمایش گذاشتند، آغاز شد.
خودروهای دابل کلاژ با گیربکس اتوماتیک، که مورد توجه خودروسازان اروپایی هستند، ممکن است با افزایش دندههای اتوماتیک، جایگاه خود را از دست بدهند. حتی BMW هم همگام با تغییر به گیربکسهای اتوماتیک پیش میرود. مخصوصا که برخی موتورهای BMW قدرتی بالغ بر ۵۰۰ اسب بخار دارند و این مقدار توان را نمیتوان به راحتی توسط گیربکسهای دستی کنترل کرد.
چهار دلیل برای رو به موت بودن گیربکسهای دستی
درحال حاضر انتخابتان برای خودروهایی با گیربکس دستی به خودروهای کوچک اقتصادی، خودروهای اسپورت مانند مزدا MX-5 و خودروهای گران قیمت اسپورت و سواری اسپورد محدود میشود.
چه چیزی گیربکسهای دستی را میکشد؟
گیربکسهای اتوماتیک سریعتر تغییر دنده میدهند، انرژی بیشتری را به میل گاردان منتقل میکنند و حدود ۱۰ دنده دارند.
نسلی از رانندهها بدون گیربکسهای دستی بزرگ شدهاند و تمایلی هم به یادگیری استفاده از آن را ندارند.
گیربکسهای دابل کلاژ جذابیت و هیجان را از خودروهای با کلاژ پدالی گرفتهاند. مدل DCT یک گیربکس مکانیکی با کلاژ است که در آن گیربکس خودش کلاژ را درگیر میکند.
موتورهای با راندمان بالا که توانی معال ۴۰۰ اسب بخار یا بالاتر تولید میکنند، گشتاوری بالاتر از سطح توان کنترل تولید میکنند. شرکتهای آمریکایی گیربکسهای دستی دارند که پاسخگوی این امر است، اما شرکتهای اروپایی با مشکلاتی روبهرو هستند.
شرکت BMW بر این باور است که تا سال ۲۰۲۴ گیربکسهای دستی و دابل کلاژ حذف میشوند.
به گفته Peter Quintus مدیر فروش و بازاریابی BMW سری M گفت که از نظر او گیربکسهای دستی و دابل کلاژ طی مدت ۶ ۷ سال آینده، با گیربکسهای تبدیل کننده گشتاور جایگزین میشوند.
Quintus میگوید: در حال حاضر ما گیربکسهای اتوماتیکی با ۹ یا ۱۰ سرعت میبینیم، پس در اتوماتیکهای مدرن تکنولوژی زیادی به کار رفته است. زمانی DCT دو مزیت داشت: سبک بود و تغییر سرعتها در آن بالا بود. اما اکنون بسیاری از مزایای شیفت زمانی ناپدید شدهاند، چرا که اتوماتیکها بهتر و هوشمندتر شدهاند.
در مورد کارایی در بازار خودرو، گیربکسهای دستی ممکن است به حد کافی برای کنترل گشتاور و قدرت موتورهای با کارایی بالا قوی نباشند. شرکتBMW دارای موتورهای M با قدرت ۵۰۰ اسب بخار است. بر اساس گفته Quintus محدودیت گیربکسهای دستی کیفیت بالا با تغییر دنده خوب، گشتاوری معادل ۴۵۰ تا ۴۴۰ اسب بخار است.
زمانی که از وی در رابطه با توانایی موتورهای آمریکایی در کنترل توان بیشتر توسط گیربکسهای دستیشان سوال شد، او پاسخ داد: ما گیربکسهای آمریکایی را بررسی کردیم و متوجه شدیم که آنها سنگین و از نظر تغییر دنده افتضاح هستند. من شک دارم که حتی نسل بعدی مدلهای M3 و M4 شرکت BMW گیربکس دستی داشته باشند.
سایر خودروها با گیربکسهای اتوماتیک ۹، ۸ و ۱۰ سرعته.
خودروسازان تعداد پلهها در گیربکسهای اتوماتیک را افزایش دادهاند تا بتوانند مصرف سوخت را بهینه کنند و همچنین بتوانند در زمان لازم در دنده مناسب قرار بگیرند. لکسوس ادعا میکند که مدل LC 500 آن اولین خودروی لوکسی است که دارای گیربکس اتوماتیک ۱۰ سرعته است.
همچنین هوندا اعلام کرده است که مینی ون Odyssey جدید ۲۰۱۸ آن دارای گیربکس ۹ و ۱۰ سرعته خواهد بود. فورد و جنرال موتورز نیز مشترکن یک گیربکس اتوماتیک ۱۰ را توسعه دادهاند که در آن فورد طراح اصلی آن است. این گیربکس در فورد F-150 و شورولت کامارو با موتورهای سوپرشارژر ۶۵۰ اسب بخاری رونمایی اولیه میشوند. همچنین محصول مشترک فورد و جنرال موتورز برای خودروهای دیفرانسیل جلو، شامل یک گیربکس اتوماتیک ۹ سرعته خواهد بود. جنرال موتورز میگوید که این گیربکس را تا انتهای سال ۲۰۱۷ بر روی حداقل ۱۰ مدل از خودروهای خود قرار خواهد داد. رفتن از سرعت ۴ به ۵ تنها ۵ درصد بر افزایش سرعت تاثیر دارد. پس رفتن از ۹ به ۱۰ تاثیر کمتری نیز دارد. شورولت Malibu سال ۲۰۱۷ با گیربکس ۹ سرعته میتواند به ازای هر لیتر بنزین، ۱۴ کیلومتر مسافت طی میکند. درحالی که همین خورد با گیربکس ۸ سرعته در ازای هر لیتر ۱۳.۶ کیلومتر مسافت را میپیماید، که بهبود ۵ درصدی را در پی دارد.
از دیگر موارد ۹ سرعته میتوان به Chrysler و Land Rover اشاره کرد.