در واقع این حروف مخفف عبارت تصویربرداری High Dynamic Range هستند که یکی از روشهای عکاسی بسیار قدیمی محسوب میشود و به معنی «تصویربرداری دامنه دینامیک بالا» است. اما به تازگی با ورود به دنیای اسمارت فونها و دوربین های دیجیتال کامپکت دوباره مطرح شده و اهمیت پیدا کرده است. و جدا از اینکه به جزئیات تئوریک این موضوع بپردازیم، در پاسخی کوتاه باید گفت که بله، این شیوه عکسبرداری باعث میشود که شما تصاویر بهتری داشته باشد. اما مهم است که چگونه و چه زمانی از آن استفاده میکنید.
در ادامه به شکل ساده به این موضوع میپردازیم که HDR چگونه عمل می کند و چه زمانی باید از آن استفاده کرد و چه هنگام باید از آن اجتناب نمود.
HDR چگونه کار می کند؟
همان طور که از نامش بر میآید، HDR شیوه ای برای کمک به افزودن «دامنه دینامیکی» بیشتر به عکسها است. در این روش به جای اینکه فقط یک عکس ثبت شود، از سه عکس متوالی استفاده میگردد که با exposure یا میزان نوردهی متفاوتی گرفته شده اند. آنگاه شما می توانید که از این سه عکس استفاده کرده و با روی هم قرار دادن آنها در برنامه ویرایش تصویر، تمامی نقاط مهم عکس را با نور بیشتری به نمایش بگذارید. البته هنگام استفاده از HDR در تلفنهای هوشمند یا دوربینهای دیجیتال کامپکت این فرآیند به صورت خودکار توسط پردازش کامپیوتری انجام میگیرد و شما تنها عکس را میگیرید. دوربین معمولا یک نسخه معمولی و یک نسخه HDR از عکس را برایتان ذخیره میکند. و نتیجه نهایی بسیار شبیه به آن چیزی است که چشم شما از منظره مورد نظر در واقعیت میبینید، نه آن چیزی که دوبین شما در هر نگاه (عکس با نوردهی متفاوت) مشاهده کرده است.
اگر به اطلاعات و جزئیات بیشتر و حرفهای تری در زمینه چگونگی کارکرد HDR نیاز دارید، بهتر است ناهی به مقاله سایت How To Geek در این زمینه داشته باشید.
چه زمانی باید از HDR استفاده کنیم؟
همان طور که گفتیم HDR برای کمک به شما در جهت تهیه عکسهای بهتر (به ویژه در شرایط مشخص و خاص) طراحی شده است. در اینجا به برخی از مهمترین موارد استفاده از اچ دی آر میپردازیم.
* عکاسی پرتره در نور آفتاب: اگر اهل عکاسی باشید میدانید که نورپردازی یکی از نکات کلیدی و مهم برای داشتن عکسهایی خوب است. اما میزان زیاد نورمخصوصا روی صورت سوژه (مثلا در یک ظهر آفتابی) میتواند باعث ایجاد سایههای تاریک و تابشهای خیره کننده (و همچنین دیگر خصوصیات م نشانههای بی ربط و مزاحم) در نقاط مختلف عکس شود. HDR میتواند به شما کمک کند تا تصویر بسیار بهتری از سوژهتان ثبت کنید.
* عکاسی صحنههای با نور کم یا نور پس زمینه: اگر عکسی که گرفتهاید کمی تیره به نظر میرسد (مشکلی که اغلب اوقات هنگام وجود نور پس زمینه اتفاق می افتد) HDR می تواند بدون اینکه باعث پرنوری و بیرنگ شدن تصویر شود، مقدار اندکی نور را دستکاری کرده و جلوی صحنه را مقداری روشنتر کند.
چه زمانی نباید از HDR استفاده کنیم؟
حتما تا کنون با امتحان HDR دریافتهاید که گاهی اوقات باعث بد شدن تصاویر شما می شود. در اینجا به موقعیتهایی میپردازیم که بهتر است اصلا از HDR استفاده نکنیم
* صحنههای با کنتراست بالا: گاهی اوقات بهتر است که بین نقاط تاریک و روشن عکستان کنتراست و تباین خشن و مشخصی به چشم بخورد. مثلا هنگامی که یک سایه تیره یا نیمرخ را میخواهید مرکز توجه عکس قرار دهید. HDR این شدت تباین را کاهش داده و عکسهای تان جذابیت کمتری خواهند داشت.
* رنگهای واضح و روشن: اگر صحنه شما بسیار تیره است یا اینکه نور زیادی دارد، ممکن است HDR باعث بازگشت برخی رنگها به تصویر شما شود. اگرچه شما با رنگهایی سر و کار داشته باشید که کاملا واضح و روشن هستند، ممکن است HDR باعث آبرفتگی رنگهایتان شود.
خوشبختانه بسیاری از دوربینهای موبایل HDR دو عکس جداگانه را ذخیره می کنند. یکی عکسی که HDR اپلیکیشن خاموش بوده و دیگری هم عکسی که با حالت روشن بودن HDR گرفته شده است. این بدان معنی است که شما همیشه و در هر عکسی می توانید در دو حالت تصویر را مشاهده کرده و دست به انتخاب بزنید. البته همیشه باید زمان کافی برای چند عکس بیشتر در اختیار داشته باشید تا از این امکان جذاب و حق انتخاب بهره ببرید.
و مانند همه روشها و موضوعات و امکانات دیگر عکاسی، هیچگاه از تجربه نترسید. این راهنما هم سعی دارد به شما کمک کند تا دست به تجربه بزنید و از اینکه در زمان بیکاری چند عکس بیشتر بگیرید، ترسی به دل راه ندهید. هنگامی که زیر و بم HDR کاملا دست تان آمد، آنگاه میتوانید از آن به عنوان یک ابزار عالی برای عسکهای بسیار خوب بهره ببرید.