چرا پاها عرق میکنند؟
در پاها بیش از سایر نقاط بدن غدد تعریق وجود دارد. هر فردی ممکن است دچار تعریق پاها شود و این موضوع به درجه حرارت و فصل ارتباط ندارد. با این حال، افراد نوجوان و زنان باردار بیشتر مستعد تعریق پاها هستند؛ زیرا تغییرات هورمونی باعث میشود پاها بیشتر عرق کنند.
همچنین اگر کل روز سرپا هستید؛ ممکن است دچار تعریق پاها شوید. علاوه بر این، اگر دچار نوعی بیماری به نام هیپرهیدروز هستید که باعث میشود بیشازحد معمول عرق کنید، بیشتر دچار تعریق پاها میشوید. عفونتهای قارچی نیز ممکن است منجر به بروز بوی بد در پاها شوند.
اگر عرق داخل کفش برود و قبل از این که دوباره آن کفشها را بپوشید، خشک نشود، باعث بروز بوی بد میشود. باکتریهای روی پوست پا به عرق راه مییابند. پاها کل روز داخل کفشها هستند و عرق میکنند. در نتیجه محیطی مرطوب به وجود میآید و باکتریها رشد میکنند. این باکتریها حتی زمانی که کفشها را در میآورید نیز به رشد خود ادامه میدهند؛ به ویژه اگر کفشها را در فضاهای تاریک بگذارید. در نتیجه روز بعد حتی بعد از استحمام وقتی مجدداً آن کفشها را میپوشید، شرایط برای باکتریها مستعدتر میشود؛ زیرا داخل کفشها مرطوب، تاریک و گرم است.
راههای پیشگیری از بوی بد پا
مهمترین روش پیشگیری از بوی بد پا این است که دو روز پشت سر هم از یک کفش استفاده نکنید. به جای این کار، از کفشهای متفاوت استفاده کنید تا حداقل ۲۴ ساعت زمان برای خشک شدن عرق داخل کفشها وجود داشته باشد. همچنین حائز اهمیت است که هر روز پاهای خود را بشویید، خشک کنید و جورابهایتان را حداقل هر روز عوض کنید. علاوه بر این بهتر است از جورابهای پشمی و کتانی به جای جورابهای نایلونی استفاده کنید.
اگر مستعد بوی بد پاها هستید، از روشهای زیر استفاده کنید:
- پس از استحمام، لابهلای انگشتهای پاها را با یک حوله نخی آغشته به الکل غیرخوراکی پاک کنید. الکل به خشک شدن پوست لای انگشتها کمک میکند.
- اسپری ضدبو یا ضدعرق به پاهای خود بزنید. یک اسپری زیربغل یا ضدعرق عادی نیز برای این کار مناسب است و نسبت به محصولات ضدعرق مختص پاها ارزانتر است.
- از کفیهای طبی استفاده کنید که خاصیت ضدبو دارند.
- از جورابهای خنککننده پا بهره ببرید. برخی جورابهای ورزشی باعث تهویه هوا شده و پاها را خشک نگه میدارند. همچنین جورابهای آنتیباکتریال دارای یک سری مواد شیمیایی هستند تا از رشد باکتریهای ایجادکننده بوی بد جلوگیری کنند.
- از کفشهای چرمی یا کتانی استفاده کنید. این کفشها به پاها اجازه میدهند نفس بکشند.
- در فصل تابستان از کفشهای راحتی جلوباز استفاده کنید.
اگر دچار بوی بد پا هستید، یک راهحل سریع و ساده برای رفع بوی بد پاها وجود دارد. یکی از روشهای مطمئن و مؤثر برای رفع بوی بد پا، شستن پاها با صابون آنتیباکتریال کلرهگزیدین است. محصولات بهداشتی بسیاری برای پاها وجود دارند؛ اما این صابون از همه مؤثرتر است.
این صابون را به پاهای خود بمالید و چند دقیقه صبر کنید. سپس آن را بشویید. اگر دو بار در روز این کار را انجام دهید، در عرض یک هفته از شر بوی بد پاها خلاص خواهید شد. توجه داشته باشید اگر دچار پوستی شکسته مانند اگزما هستید، از این صابون استفاده نکنید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
بوی بد پا یک مشکل رایج است که معمولاً رفع میشود؛ اما گاهی این مشکل ممکن است نشانه یک بیماری باشد.
اگر با انجام کارهایی که گفته شد، بوی بد پاهایتان رفع نشد، به پزشک مراجعه کنید.