این گیاه هم بومی مناطق استوایی آمریکاست و ترکیب آن با دیگر گیاهان استوایی فوق العاده میشود! جالب است بدانید که به زامیا، نخل مقوایی هم گفته میشود!
این بوته با شاخسار راست و قائم و برگهای ضخیم، زامیا، بر خلاف نامش “نخل مقوایی”، یک نخل نیست و این نام را به خاطر عادت رشدیش گرفته، که مانند آن نوع نخلها است. در هر حال تعداد زیادی از گونههای زامیا به نخلها میمانند، به خصوص به خاطر برگهای باد کرده شان!
شاخسار این گیاه میتواند به طول ۱ متر هم دربیاید! زامیا به راستی که گیاهی سر سخت و است توقع زیادی از شما ندارد. در منطقههایی با دمای متعادل، میتوان زامیا را به عنوان گیاهی درون خانه پرورش داد. در مناطق نیمه حارهای میتوان آن را در بیرون از خانه کاشت!
خب اگر تصمیم به پرورش زامیا گرفته اید باید یک نکته مهم را بدانید! تمامی قسمتهای گیاه بسیار سمی هستند، پس مراقب باشید و آن را از دسترس کودکان و حیوانات خانگی دور نگه دارید.
شرایط رشد
– نور
مکانی بسیار روشن و با نور زیاد بهترین جا برای گذاشتن گلدان زامیا است. نور مستقیم هم خوب است، به خصوص در طول فصل رشد گیاه.
– آبیاری
اگر چه این گیاه آب زیادی نمیخواهد، اما سعی کنید خاکش را اندکی مرطوب نگه دارید. البته اگر شک دارید که بتوانید گیاه را در حد مناسب آبیاری کنید و نگران زیاد شدن آبیاری هستید، بهتر است آبیاری را کمتر انجام دهید تا بیشتر. چرا که آبیاری بیش از حد باعث پوسیدگی ریشه زامیا میشود.
– دما
اگر چه که زامیا گیاهی سر سخت است، اما باید آن را از معرض هوای خیلی سرد دور نگه دارید. این گیاه میتواند سرمای کم و یا گرمای هوای مناطق استوایی را تحمل کند.
– خاک
مطمئن شوید خاک گیاه زهکشی خوبی دارد. غیر از زهکشی، زامیا توقع کمی از خاکش دارد و خاک معمولی گلدان برای گیاه کافی است. اگر فکر میکنید که خاکی که تهیه کرده اید زهکشی مناسبی ندارد، از موادی مانند پرلیت برای افزایش زهکشی آن استفاده کنید.
– کود دهی
زامیا را ۲ بار در سال به وسیله کودهای مخصوص گیاهان خانگی کود دهی کنید. یک بار در ابتدای فصل رشد در بهار و یک بار در ابتدای فصل پاییز.
تکثیر
تکثیر این گیاه فقط از طریق کاشت بذر صورت میگیرد. به علاوه، جوانه زنی دانههای گیاه هنگامی که درون خانه کاشته شده است، بسیار سخت است. پس توصیه میکنم که به جای کاشت دانه، گیاهی جدید از گلفروشیها تهیه کنید. در هر صورت اگر خودتان تصمیم به کاشت دارید، گلدانی آماده کنید و آن را با خاک مخصوص جوانه زنی پر کنید. دانهها را در گلدان بکارید و به انتظار بنشینید. اگر دانهها جوانه نزدند مایوس نشوید، چرا که همان طور که گفتیم وادار کردن دانههای زامیا به جوانه زنی، سخت است.
تعویض گلدان
زمانی که ریشههای گیاه از گلدان بیرون زد، زمان تعویض گلدان زامیاتان فرا رسیده است. نشانههای دیگر نیاز به تعویض گلدان گیاه، شلوغ شدن گلدان و کمبود جا و همچنین زوال خاک است. وقتی گیاهی را از گلفروشی تهیه میکنید، باید بلافاصله گلدان آن را عوض کنید، چرا که گیاه در گلدان فعلی خود تمام رشدی که میتوانسته را انجام داده و حالا به فضایی بیشتر برای رشد بیشتر نیاز دارد. زامیا هم از این قاعده مستثنی نیست و بلافاصله بعد از خرید، نیاز به تعویض گلدان دارد.
برای تعویض گلدان، ابتدا اجازه دهید خاک گلدان گیاه خشک شود. سپس به کف و دیوارههای گلدان چند ضربه آهسته وارد کنید، خواهید دید که گیاه به راحتی از داخل گلدان خارج میشود. خاک قدیمی اطراف ریشه گیاه را به آرامی با دست جدا کنید و مواظب باشید که در این مرحله به ریشههای گیاه آسیبی نرسانید. گلدانی تنها یک سایز بزرگ تر از گلدان قبلی گیاه تهیه کنید و گیاه را در آن قرار دهید و سپس گلدان را با خاک تازه پر کنید. اگر گلدانی که گیاه را در آن میکارید چند سایز بزرگ تر از گلدان قبلی باشد، رشد گیاه با اختلال مواجه خواهد شد.