1
ابریشم عنکبوت دارای خصوصیتهای ویژهای است که میتواند کاربردهای زیادی مخصوصاً در پزشکی داشته باشد. از جمله ویژگیهای ابریشم عنکبوت مقاومت کششی آن است. مقاومت کششی یک ابریشم برابر با فولاد است؛ اما چگالی ابریشمهای پروتئینی یک ششم فولاد است. یعنی یک رشته از این الیاف به طول محیط کره ی زمین، کمتر از ۵۰۰ گرم وزن دارد.
با وجود کاربردهای فراوان این مادهی با ارزش، از آنجا که عنکبوت را نمیتوان مانند کرم ابریشم پرورش داد، تار عنکبوت مورد استفاده قرار نگرفته است.
اما تولید ابریشم عنکبوت در آزمایشگاه امیدواری زیادی برای استفاده از آن خصوصاً در جراحی بوجود آورده است.
به نوشته ی آخرین شماره از «Nature Communications»، محققان طی دو مرحله موفق به تولید ابریشم عنکبوت شدند. در مرحلهی اول توسط باکتریهای اصلاح شده، پروتئینهایی درست کردند که توسط عنکبوتها تولید میشود. سپس مواد از طریق کانالهای میکروفلوئیدی که شبیه اندامی در عنکبوت موسوم به نخ ریس به ابریشم تبدیل میشود.
پروفسور «هواجیان گائو»، از دانشگاه براون در یک مصاحبه مطبوعاتی گفت: «این یک قطعهی شگفتانگیز از کار است.» وی همچنین گفت:«این موفقیت میتواند زمینهی دستیابی به کشف کاربردهای ابریشم در مهندسی مواد شود.»
با اینحال به دلیل استحکام و کیفیت قابل انعطاف ابریشم مصنوعی عنکبوت، این ماده میواند به منظور یک وسیله مهم در جراحیها از جمله بخیه زدن و اعمال پیوند اعضا بکار رود.
پروسهی تولید ابریشم مصنوعی چندین ماه به طول انجامید. ابتدا دانشمندان از طریق شبیهسازی کامپیوتری ترکیبات مختلف مولکولی را آزمایش کرده تا زمانی که سختی مورد نظر را به دست آوردند.
هرچند که ابریشم مصنوعی عنکبوت هنوز از نسخهی طبیعی آن ضعیفتر است.
گائو گفت که ابریشم مصنوعی میتواند در مهندسی و هوا فضا استفاده شود. جایی که وزن کم مواد از ضروریات است.