سرعت حافظه
سرعت حافظه، سرعتی را تعیین خواهد کرد که CPU با آن میتواند پردازش اطلاعات را انجام دهد. هرچه سرعت در حافظه بیشتر باشد، سیستم سریعتر میتواند اطلاعات را از روی حافظه بخواند و بنویسد. تمامی حافظهها با یکزمان مشخص در مگاهرتز سنجیده میشوند که بدینوسیله حافظه با CPU ارتباط برقرار میکند. راههای جدید طبقهبندی حافظهها، سعی بر این دارد که حافظهها را بر اساس پهنای باندی که حافظهها ساپورت میکنند، آنها را منظم سازد که میتواند گیجکننده باشد.
تمامی نسخههای حافظه DDR به نرخ زمانسنجی رجوع داده میشوند، اما اخیراً سازندههای حافظهها به پهنای باند حافظه رجوع میکنند. این دسته از حافظهها را به ۲ طریق میتوان لیست نمود. روش اول، حافظهها را با سرعت کلیشان و ورژن DDR که استفاده میکنند، طبقهبندی میکند. برای مثال، شما ممکن است حافظهDDR3 با ۱۶۰۰مگاهرتز سرعت یا DDR3-1600 که در اصل ترکیب نوع و سرعت است را ببینید.
روش بعدی طبقهبندی بر اساس پهنای باند برحسب مگابایت بر ثانیه است. یک حافظه ۱۶۰۰ مگاهرتزی میتواند با سرعت ۱۲.۸ گیگابایت بر ثانیه یا ۱۲۸۰۰ مگابایت بر ثانیه اجرا شود. یکراه دیگر نامگذاری اضافه کردن ورژن کامپیوتر میباشد. پس حافظه DDR3-1600 بانام PC3-12800 نیز شناخته میشود. اینجا لیست کوچکی از حافظههای DDR را که در دسترس هستند، مشاهده میکنید:
DDR3-1066 = PC3-8500
DDR3-1333 = PC3-10600
DDR3-1600 = PC3-12800
DDR4-2133 = PC4-17000
DDR4-2666 = PC4-21300
DDR4-3200 = PC4-25600
همچنین این نکته نیز مهم است که بدانید پردازشگر شما ماکسیمم چه سرعتی را برای حافظه میتواند ساپورت کند. برای مثال، پردازشگر شما شاید تنها تا ۲۶۶۶ مگاهرتز حافظه DDR4 را ساپورت کند. شما هم چنان میتوانید از حافظه ۳۲۰۰ مگاهرتزی در پردازشگر استفاده کنید اما مادربرد و CPU سرعت را تا ۲۶۶۶ مگاهرتز برای اجرای بهتر کاهش میدهند.
نتیجه این است که حافظه در پهنای باند کمتری از میزان تواناییاش اجرا میشود. درنتیجه، شما میخواهید یک حافظه بخرید که به بهترین نحو با توانایی کامپیوتر شما سازگار باشد.
دوره عکسالعمل
برای حافظه عامل دیگری نیز وجود دارد که بر روی اجرا تأثیر میگذارد، دوره عکسالعمل. این به معنای میزان زمانی است که طول میکشد تا حافظه به درخواست یک فرمان پاسخ دهد. اکثر BIOS کامپیوترها و سازندگان حافظهها این را بهعنوان CAS یا CL در نظر میگیرند. با هر نسل از حافظهها، تعداد چرخهها برای پردازش فرمان در حال افزایش است. برای مثال، DDR3 معمولاً بین ۷ تا ۱۰ چرخه را اجرا میکند. DDR4 جدید تقریباً ۲برابر این مقدار را با دوره عکسالعمل بین ۱۲ تا ۱۸ را اجرا میکند. بااینکه دورههای عکسالعمل بالاتری برای حافظههای جدید وجود دارند، عوامل دیگر مانند سرعت زمانی و بهبود تکنولوژیها معمولاً آنها را کندتر نمیکند.
پس چرا من دوره عکسالعمل را گوشزد کردم؟ هرچه دوره عکسالعمل کمتر باشد، حافظه برای پاسخ دادن به فرمانها سریعتر است. پس یک حافظه با دوره عکسالعمل ۱۲ بهتر از یک حافظه با سرعت یکسان و دوره عکسالعمل ۱۵ خواهد بود. مشکل این است که اکثر مصرفکنندگان متوجه سودی از دوره عکسالعمل کمتر نمیشوند. درواقع، دوره زمانی سریعتر حافظه ممکن است برای پاسخ دادن کمی کندتر باشد اما پهنای باند بسیار خوبی را پیشنهاد میدهد که به اجرای بهتر کمک میکند.