متفاوت بودن روز به روز هزینه بیشتری در بر دارد و لذا موبایلها هم قیمتشان بالاتر میرود. امسال شاهد ارتقاء کیفی چشمگیری در دنیای اسمارتفون بودیم: گلکسی نوت جدید سامسونگ دیگر منفجر نمیشود، آیفون اپل هم بالاخره تغییر ظاهر داد. وان پلاس ۵ بسیار دوستداشتنی است و الجی وی۳۰ هم با طراحی تازه حسابی گولزننده شده. اگر شما عاشق تکنولوژی باشید، با من موافقید که دلیل اصلی این دلباختگی تلاش بیوقفه و موثر شرکتهای بزرگ برای بهتر، سریعتر و زیباتر شدن محصولاتشان است. اما در سال ۲۰۱۷ داستان تلفنهای هوشمند اندکی تغییر کرده و در کنار همه این خوبیها، قیمتها هم افزایش بیسابقهای داشتهاند.
* هواوی پی ۹ مدل ۲۰۱۶ زمان عرضه در انگلستان تنها ۴۹۹ پوند قیمت داشت. اما امسال مدل پی ۱۰ با قیمت ۵۶۹ پوند عرضه شد. یعنی اینکه برای خرید پرچمدار هواوی در سال جاری باید ۲۶ درصد پول بیشتری بدهید.
* وانپلاس ۳ در سال گذشته ۳۹۹ دلار قیمتگذاری شده بود. اما وانپلاس ۵ مدل ۲۰۱۷ را باید ۴۷۹ دلار بخرید. (۲۰ درصد افزایش)
* گلکسی نوت ۷ در سال ۲۰۱۶ با قیمت ۸۴۹ دلار راهی بازار شد. اما گلکسی نوت ۸ امسال حداقل ۹۳۰ دلار برایتان آب میخورد. (۱۰ درصد افزایش)
* آیفون ۷ پلاس مدل ۲۰۱۶ در بازه قیمتی ۷۶۹ تا ۹۶۹ دلار فروخته میشد. اما امسال اپل قیمت مدل پایه آیفون X را ۹۹۹ دلار اعلام کرده است. (۳۰ درصد افزایش قیمت)
* گوگل پیکسل اکسال در سال ۲۰۱۶ با قیمتهای ۷۶۹ و ۸۶۹ دلار به فروش میرسید. و شایعات چند هفته اخیر حاکی از آن است که مدل جدید ۲۰۱۷ با قیمت های ۸۴۹ و ۹۴۹ دلار فروخته خواهد شد. (۱۰ درصد افزایش)
با محاسبه میزان مالیاتی که به فاکتورهای خرید پرچمداران افزوده میشود، میتوان گفت که امسال اسمارتفونها بالاخره قیمت ۱۰۰۰ دلار را پشت سر گذاردهاند و یا به زودی از این حد عبور خواهند کرد. و حقیقت تکنولوژی پیشرفته امروزی موبایل این است که در این صنعت تغییرات تدریجی، بسیار کند و گرانقیمتشدهاند. لذا اگر ما همچنان مصرانه خواستار مشاهده تغییرات و بهبودهای سالیانه باشیم، باید بپذیریم که این رویه میتواند بسیار هزینهبر شده و بیش از پیش جیبمان را خالی کند. در واقع میتوان مطمئن بود که هیچ توطئه گسترده صنعتی و زد و بندی میان غولهای اسمارتفونساز در کار نیست و این رویه کاملا قابل توجیه و درک است. از سویی امروزه دیگر شرکتهای موبایلساز تنها یک محصول تکنولوژیک عرضه نمیکنند، بلکه بر لبه مرزهای فناوری و مد جلو میروند و هر اسمارتفون یک ظهور تازه از خلاقیت در بازار مد هم میتواند باشد. در حقیقت اکنون با یک بازار بسیار بزرگ و کاملا بالغ روبرو هستیم که بازیگران بزرگ آن نسل هشتم محصولات پرچمدارشان را روانه ویترین مغازهها میکنند.
اپل، سامسونگ و گوگل هر کدام به راه و روش ویژه خود دنبال این هستند که شما را برای پرداخت ۴ رقمی جهت خرید اسمارتفون بعدیتان متقاعد سازند. میتوان گفت که سه فاکتور مهم شرکتها را به این نتیجه رسانده که روند افزایش قیمت محصولات نوآورانهشان را شدت بخشند:
۱- همانطور که در لیست ابتدایی مشاهده کردید، این افزایش قیمت بسیار زیادی نسبت به سال گذشته محسوب نمیشود.
۲- همه افزایش قیمتها را معمولا با باندل محصول در چشم مشتری موجه جلوه دادهاند. مثلا همراه نوت خدمات سرویس ویژه یا داک شارژ بیسیم عرضه شده.
۳- بقیه شرکتها هم رویه افزایش قیمت را در پیش گرفتهاند و این موضوع را مقداری عادی جلوه میدهد.
یا مثلا اپل با استفاده از نمایشگر گرانقیمت OLED در آیفون X این افزایش قیمت را نسبت به رقبا توجیه میکند. البته سامسونگ هم سعی میکند استفاده از این قطعه سختافزاری ویژه را کم اهمیت جلوه دهد. زیرا فعلا هیچ یک از رقبا (حتی الجی) نتوانستهاند نمایشگر OLED با چنین کیفیتی و با حداقل حاشیه ممکن ارائه کنند. البته هنوز درباره گوگل و نسخه جدید پیکسل اکسال نمیتوان قضاوت کرد. هرچند که از نظر صنعتی هنوز تولید یک OLED با کیفیت همراه با کاهش چشمگیر حاشیه چندان ساده نیست.
به نظر میرسد سه شرکت اپل و سامسونگ و الجی تا کنون در برخی موضوعات به اتحاد نظری رسیدهاند، که میتواند اشتیاق عبور از ۱۰۰۰ دلار در بازار ایجاد کند. که از این میان میتوان به استفاده از نمایشگرهای بینظیر و همچنین هزینهکرد از حسن سابقه و حسننیت شرکتشان اشاره کرد. و شاید اینگونه توانستهاند مشتریان را برای این همراهی راضی کنند. وفاداری کاربران آیفون واقعا افسانهای است و شاید تنها رقیب را (آن هم فقط تا حدی) بتوان کاربران جهانی اپلیکیشنها و سرویسهای گوگل دانست. سامسونگ هم با فروش چندصد میلیونی اسمارت فون طی سالیان گذشته، نسلی را پرورش داده که همراه با محصولات این شرکت بزرگ شدهاند و از روی عادت یا وفاداری آن را رها نمیکنند. برای اینکه مردم را مجبور کنی که محصولی را با قیمتی بالاتر از پیشفرض ذهنیشان (که با آن راحت بودهاند) خریداری کنند، تنها از عهده برندهایی قدرتمند بر میآید.
درباره دو رقیب دیگر بازار هم که در اینجا به آنها اشاره شد (هواوی و وانپلاس) باید گفت که افزایش قیمت آنها شاید اندکی بیشتر از حد تحمل مشتریان باشد، اما زمان این اتفاق هم به این شرکتها کمک شایانی نموده است. زیرا منطقی است که با افزایش سطح قیمت بازار، آنها هم این کار را انجام دهند. حقیقت مهم در بازار اسمارتفون فعلی این است که مشتریان موبایلی را می خواهند که هر چه بیشتر شبیه آیفون باشد بعلاوه اینکه عکسهای اینستاگرامی عالی برایشان بگیرد که به نظر برسد با آیفون گرفته شدهاند! هواوی و وانپلاس هم میدانند قانون این است که چنین تجربه شبه-آیفونی را هر چه نابتر در اختیار کاربرانشان قرار دهند و در این میان میتوانند بخشی از قیمت سنگین ایفون را هم از خریداران مطالبه کنند. هر دو محصول هواوی پی ۱۰ و وان پلاس ۵ بدون تردید حس و حال آیفونی را در طراحیشان دنبال کردهاند، مانند آیفونهای جدید از دو دوربین عالی بهره میبرند و سیستم عامل وان پلاس کپی نعل به نعلی از آیاواس اپل است. و چندان اشتباه نیست که اپل و سامسونگ را مسئول ارتقاء بقیه برندهایی چون اسنشیال، اچتیسی و حتی بلکبری به سطوح بالاتری از قیمتگذاری بازار موبایل بدانیم.
در گذشته ارتقاء نمایشگر و طراحی تقریبا رایگان یا ارزان بود. در یک سال شما نمایشگرهای IPS LCD در اندازه ۴.۳ اینچی را به عنوان استاندارد تمامی محصولات میدیدید. و سال بعدی اندازه ۴.۷ اینچی استاندارد بازار بود و سپس ۵ و ۵.۵ و غیره … تا اکنون که تقریبا به پایان مسیر ارتقاء مشهود اندازه نمایشگر رسیدهایم. اکنون نوبت آن است که تفاوتها را در تکنولوژیهای جدید نمایشگر و شیوههای تولید آنها ببینیم. از سوی دیگر جهش موبایلها را در کاهش ضخامت آنها از ۱۴ میلیمتر به ۱۲ و سپس ۱۰ میلیمتر میتوان دید. اما اکنون دیگر به اندازهای کمتر از ۷ میلیمتر رسیدهایم. اکنون تقریبا همه کاربران به محصولاتی با نمایشگر بزرگ دسترسی دارند، تقریبا در هر بازه قیمتی میتوان یک اسمارت فون بدنه فلزی پیدا کرد، و اکنون حتی در محصولات میانرده و ارزان هم میتوانیم گزینههایی مناسب و قدرتمند پیدا کنیم.
به عنوان مصرف کننده ما اکنون گزینههای متنوعی در اختیار داریم تا بدون ایستادن در قله تکنولوژی اسمارتفون، باز هم از خریدمان راضی باشیم، موتو زد ۲ پلی، آیفون اسای، هانر ۹ و محصولات خوش طرحی چون زدتیای و شیائومی میتوانند نیازهای موبایلی اغلب مردم را به خوبی برآورده سازند. این در حالی است که این تلفنهای هوشمند تقریبا یک سوم iPhone X قیمت دارند. اما بازار محصولات اعلاء همچنان به حرکت رو به جلو خود ادامه میدهد و میتوانیم ببینم که فاصله طبقاتی در این بازار هم روز به روز عمیقتر میشود و حتی امکاناتی چون دوربین دوگانه هم که همهگیر شده نمیتواند این شکاف را پر کند. و نباید این نکته را نادیده گرفت که خود ما با اشتیاق فراوان شرکتهای سازنده را در این راه ناهموار به جلو میرانیم تا روز به روز بر عمق این دره بیفزایند.
گلکسی نوت ۸ سامسونگ را باید گرانترین موبایل تاریخ این شرکت دانست که بر فراز خرابههای فاجعه انفجار نوت ۷ ایستاده، اما همچنان با موفقیت رکوردهای پیشفروش را پشت سر میگذارد. آیفون X هم گرانقیمتترین آیفون تاریخ است، اما هیچ شکی نیست که این محصول در سریعترین زمان ممکن نسبت به رکوردهای قبلیش فروخته خواهد شد. سال گذشته همه میگفتند که پیکسل اکسال گوگل بسیار گران است، اما مطمئنا سال جاری هم این شرکت پرچمدار جدیدش را با قیمتی بالاتر رونمایی خواهد کرد و بی شک تقاضای بازار برای آن گسترده تر از پیش خواهد بود. اسمارتفون ها امروزه برای ما بسیار مهم و غیرقابل چشمپوشی هستند. بسیاری از کاربران بیش از آنکه تلفن هوشمند را وسیلهای برای گذران اوقات فراغت بدانند، از آن برای اهداف کاری بهره میبرند. و لذا هنگامی که قرار است کامپیوتر کاری شما درون جیبتان و همهجا همراهتان باشد، قیمت ۱۰۰۰ دلار هم چندان غیرمنطقی نخواهد بود.
شاید به نظر برسد که با این قیمتها و تکنولوژیها دیگر امید چندانی برای پیشرفتهای فراتر از محصولات ۲۰۱۷ نباید داشته باشیم. اما هنوز تکنولوژیهای شناخته شده فراوانی همچون نمایشگرهای بدون حاشیه OLED و کاربردی شدن تشخیص چهره پیشرفته اپل در محصولات روزمره اندروید در انتظارمان هستند. اما با توجه به استفاده از تکنولوژیهای فوق پیشرفته صنعتی، نظامی و… در پرچمداران امروزی، شاید ورود برخی از این فناوریها به دنیای معمول اسمارتفونها اندکی بیشتر زمان ببرد.