بهگزارش بخش مالی سیانان، پیشبینیها نشان میدهد تولید ناخالص داخلی چین در سهماهه دوم سال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، ۶٫۹ درصد رشد کند. این برآوردها اندکی پایینتر از نرخ GDP هفت درصدی است که در سهماهه نخست به ثبت رسید. بااینحال اقتصاددانان با نگاهی به آینده اقتصادی چین، پیشبینی میکنند این کشور امسال شاهد رشد ۶٫۹۵ درصدی رشد تولید ناخالص داخلی سالانه باشد که در سال ۲۰۱۶ این نرخ حتی بیشتر افت کرده و به ۶٫۵ درصد کاهش خواهد یافت. حال شکی نیست که پس از سالها رشد اقتصادی با سرعتی سرسام آور، حالا دومین اقتصاد بزرگ جهان درحال درجازدن است. اقتصاددانان براین باورند که دولت چین هیچ راهی جز تحرک بیشتر اقتصاد این کشور ندارند؛ بهخصوص اینکه دادههای جدید از وضعیت اقتصادی چین همچنان ناامیدکننده و سرشار از ریسک است.
«هریسون هو» و «ونگ تائو»، اقتصاددانان موسسه مالی اعتباری UBS میگویند: انتظار میرود دادههای جدید از یک رشد کسلکننده دیگر در فعالیتهای واقعی اقتصاد چین حکایت کند. اقتصاد کند این کشور سیاستگذاران را برآن داشته تا سیاستهای حمایتی خود را تشدید کنند.
دولت مرکزی چین برای سومین بار در طول سالجاری، نرخ بهره بانکی را کاهش داده است که آخرینبار دو هفته پیش بود که این اقدام صورت پذیرفت. کارشناسان میگویند کاهش نرخ بهره بسیار سریعتر از انتظار رخ داد که به نظر میرسد این یک اقدام تدافعی نسبت به نگرانیهای ناشی از سقوط بازار سهام چین طی هفتههای گذشته باشد. همچنین انتظار میرود در نیمه دوم سال شاهد کاهش نرخ بهره برای چهارمین مرتبه باشیم که احتمالا این اقدام با کاهش میزان سپرده قانونی بانکها همراه خواهد شد.
نیمی از اقتصاددانان حاضر در نظرسنجی سیانان بر این باورند که تلاطمهای بازار سهام چین هماکنون مهمترین تهدید اقتصاد این کشور محسوب میشود. این نخستینبار است که بازار سهام چین بهعنوان یک نگرانی در اقتصاد این کشور معرفی می شود که این مساله نشان از یک تغییر جدی در نظرسنجیهای قبلی دارد چراکه در نظرسنجیهای پیشین، کارشناسان بخش مسکن را مهمترین نگرانی اقتصادی چین معرفی کرده بودند.
رشد صادرات چین در ماه ژوئن
اما درکنار اخبار ناامیدکنندهای که از اقتصاد چین منتشر می شود، همچنان آمارهای امیدوارکنندهای نیز در دومین اقتصاد قدرتمند جهان بهچشم میخورد. بهگزارش شبکه سیانبیسی، آمارهای رسمی نشان میدهد اقتصاد چین در ماه جولای شاهد رشد اندک صادرات خود بودهاست.
بنابراین آمارها، حجم صادرات چین در ماه ژوئن در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، ۲٫۸ درصد افزایش یافتهاست. همچنین، باوجود کاهش ۶٫۱ درصدی، این رقم بسیار بهتر از پیشبینی کاهش ۱۵ درصدی در ماه گذشته است. بدینترتیب، حجم مازاد تراز تجاری چین در ماه ژوئن به ۴۶ میلیارد و ۵۴۰ میلیون دلار میرسد. این درحالی است که پیشبینیهای قبلی از حجم مازاد مبادلات تجاری چین ۵۵ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار اعلام شده بود.
افزایش واردات نفتخام
بلومبرگ نیز خبرداد: واردات نفتخام ازسوی چین، دومین کشور اصلی مصرفکننده نفت، در ماه گذشته افزایش یافته و به مرز رکوردزنی رسید. آمارها نشان میدهد میزان خرید نفت چین در ماه ژوئن به ۲۹ میلیون و ۴۹۰ هزار تن افزایش یافته که این رقم از افزایش ۲۷ درصدی نسبت به ماه می حکایت میکند. افزایش واردات نفت خام ازسوی چین برای پرکردن دومین فاز از ذخایر اضطراری در شرق شهر چینگدائو صورت میگیرد که ظرفیت این مخزن سه میلیون متر مکعب معادل ۱۹ میلیون بشکه اعلام شدهاست.