روز مجردها از دهه ۱۹۹۰ توسط تعدادی از دانشجویان چینی ابداع شد و در واقع پاسخی به روز ولنتاین بود. در روز مجردها، افرادی که ازدواج نکرده یا همراهی ندارند، خودشان برای خودشان کادو میخرند. آنها برای این مناسبت تاریخ ۱۱ نوامبر را انتخاب کردند. زیرا تنها روز سال است که چهار تا ۱ پشت سر هم ردیف میشوند.
اما امسال گروه علیبابا که بیشتر شهرت خود در چین را مدیون زیرمجموعههای Taobao و Tmall.com است، این مناسبت را تبدیل به روز فروش آنلاین کرده و تخفیفهای چشمگیری هم ارائه کرد. البته در این روز دیگر فروشندگان آنلاین چینی هم به نوبه خود سود فراوانی را کسب کردند.
اقتصاد چین اکنون رتبه دوم بزرگترین اقتصاد دنیا را در اختیار دارد و فصل گذشته رشد ۷.۳ درصدی را تجربه کرده است. این میزان، کمترین رشد اقتصادی فصلی این کشور در ۵ سال گذشته بوده است.
در سال ۲۰۱۲ علی بابا موفق شد با فروش ۳ میلیارد دلاری در روز مجردها، رکورد روز Cyber Monday آمریکا را پشت سر بگذارد. سال ۲۰۱۳ هم علیبابا دوباره رکورد خود را شکست و طی همین مناسبت به فروش ۵.۷۱ میلیارد دلاری در یک روز دست یافت.
گروه علیبابا تنها دقایقی پس از نیمه شب، به طور رسمی رکورد فروش ۹.۳۲ میلیارد دلاری روز سه شنبه را اعلام کرد. طی این روز نمایشگر بسیار عظیمی در دفتر مرکزی نصب شده بود که به صورت لحظهای میزان فروش را نشان میداد.
ژیانگ جیانلین تحلیلگر ارشد فروش موسسه IDC China پیش بینی میکند میزان فروش کلی تمام فروشندگان آنلاین چین از قبیل علیبابا و JD.com در این روز بالغ بر ۶۷ میلیارد یوان (۱۱ میلیارد دلار) بوده است. او معتقد است اینترنت تبدیل به ابزار ویژه و توانمندی شده تا مردم بتوانند قدرت مالی خود ار به رخ بکشند. این مورد به خصوص در شهرهایی که فروشگاههای سنتی چندان قوی و کارآمد عمل نکردهاند بسیار بهتر به چشم میآید.
لیو یوانچون استاد اقتصاد دانشگاه رنمین پکن معتقد است فروش آنلاین توانسته چتر نجاتی برای خردهفروشیها باشد و علیرغم کاهش سرعت رشد اقتصادی، همچنان خردهفروشهای کوچک و بزرگ را توانمند نگه دارد. او میگوید: «این امکان باعث تغییر در اکولوژی و بومشناسی تجارت شده و به شدت هزینه ها را کاهش داده است. فروش آنلاین میتواند با سرعت بالایی به رشد خود ادامه داده و حتی باعث ترقی آینده اقتصادی چین شود.»
عباس واحدی