نخستین فستیوال فیلمهای ایرانی در آلمان که در روزهای ٢٩ مه تا ١ ژوئن (٨ تا ١١ خرداد) در شهر کلن برگزار میشود، فرصتی است برای نمایش و شناساندن دستاوردهای تازهی سینمای ایران.
این فستیوال با همکاری انجمن "نمایش آثار سینمای جهان" در کلن، خانه سینمای ایران، انجمن فیلم کوتاه ایران و مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی ایران برگزار میشود.
طیف رنگارنگ
امین فرزانهفر، مدیر این فستیوال در گفتوگو با دویچه وله فارسی درباره چندوچون مخاطبان جشنواره فیلم ایرانی میگوید: «اگر نیمی از بازدیدکنندگان ایرانی و نیمی دیگر آلمانی باشند، ما بسیار خشنود خواهیم شد و آمدن علاقهمندان به فیلم که تبار غیرآلمانی دارند نیز ما را خرسندتر خواهد کرد.»
به گفتهی او طیف رنگارنگ و گستردهای از محصولات سینمایی ایران در این فستیوال ۴روزه نمایش داده خواهند شد، از آثار سینمایی گرفته تا فیلمهای کوتاه و مستند.
وی در این مورد خاطرنشان میسازد: «وضعیت سینمای ایران به گونهای است که معمولا سعی میشود، بعدی خاص از آن بازتاب داده شود، مثلا نقش زن یا سینمای مستقل. این مسئله مانع از نمایش و بازتابندن رنگارنگی سینمای ایران میشود. تلاش ما در این فستیوال آن بود که آثاری را نمایش دهیم که طیفها و لایههای گوناگون جامعه و زندگی و معضلات آنها را به تصویر میکشند، از زندگی روستایی گرفته تا قشر متمول و پولدار جامعه.»
فرزانهفر اذعان دارد که در گزینش آثار برای فستیوال این نکته تعیینکننده و معیار بوده که این فیلمها در ایران تهیه و ساخته شده و همچنین در جشنوارههای داخل کشور به نمایش درآمده باشند، چرا که در غیر این صورت امکان همکاری با نهادهای ایرانی همچون "خانه سینما" از بین میرفت.
فستیوال فیلمهای ایرانی در شهر کلن روز پنجشنبه با اکران فیلم "ماهی و گربه"، ساخته شهرام مکری افتتاح میشود.
این فیلم درباره سفر چند دانشجوی دختر و پسر به شمال برای شرکت در جشن بادبادکبازی است. در همسایگی کمپ کوچک آنها کلبهای قرار دارد که ٣ آشپز یک رستوران ساکن آن هستند. آشپزها برای پخت غذاهای رستوران به گوشت احتیاج دارند و جز این جوانها کسی در آن اطراف نیست. تمام فیلم در یک سکانس پلان اتفاق میافتد.
حضور سینماگران
شهرام مکری، فیلمساز ایرانی، خود یکی از مهمانان فسیتوال فیلمهای ایرانی در کلن خواهد بود و در نمایش فیلم "ماهی و گربه" حضور خواهد داشت. ناگفته نماند که این فیلم در سال ٢٠١٣ جایزه بخش افق جشنواره سینمایی ونیز را به خاطر مضمون نوآورانهاش از آن خود کرد.
یکی دیگر از مهمانان سرشناس فسیتوال فیلمهای ایرانی در آلمان فرهاد توحیدی، رئیس هیئت مدیره "خانه سینما" است.
مستند "از ایران، یک جدایی" از آزاده موسوی و کوروش عطایی، "اینجا بدون من"، ساخته بهرام توکلی، فیلم سینمایی "پرویز" به کارگردانی مجید برزگر، "بردو" به کارگردانی سید هادی محقق، "یکی میخواد باهات حرف بزنه"، ساخته منوچهر هادی، "اجسام در آینه" به کارگردانی نرگس آبیار، "ناخوانده در تهران" از مینا کشاورز و "مهمونی کامی"، ساخته علی احمدزاده از جمله آثاری هستند که در نخستین فستیوال فیلمهای ایرانی در کلن نمایش داده میشوند.
این فسیتوال روز یکشنبه، اول ژوئن با نمایش فیلم "پذیرایی ساده" به کارگردانی مانی حقیقی پایان خواهد یافت. این فیلم پیش از این در جشنواره بینالمللی سینمایی برلین نمایش داده شده بود.
امین فرزانه فر، مدیر فسیتوال، که در ١٣ سال گذشته فراز و نشیبهای سینمای ایران را با حضور در جشنواره فجر از نزدیک دنبال کرده، درباره تحولات سینمای ایران پس از روی کار آمدن دولت روحانی میگوید که با وجود ادامه اعمال سانسور در عرصه فیلم و سینما، امید تازهای در دل سینماگران ایرانی زنده شده تا با آزادی بیشتری بتوانند پروژهها و ایدههای خود را محقق سازند.
وی تصریح میکند که بهبود وضعیت سینمای ایران در ماههای اخیر و امید تازهای که پس از انتخاب روحانی مشاهده میشود، انگیزه برگزاری چنین فستیوالی را در آلمان تقویت کرده با این آرزو که بتواند به عنوان پلی فرهنگی عمل کند.
DW.DE