اگرچه سرعت و شتاب بسیار جذاب هستند، اما مهمتر از آن توانایی کم کردن سرعت است. امنیت هر رانندهای به کاهش سرعت قابلاطمینان و پایدار یا به عبارت دیگر، به کارکرد درست لاستیکها و ترمزها وابسته است.
لاستیکها و ترمزها نیز مانند سایر قطعات خودرو، با طی مسافت فرسوده میشوند. جهت جلوگیری از رویدادهای ناگوار در حین رانندگی، باید همیشه گوشبهزنگ نشانههای وجود اشکال در ترمزها یا لاستیکها باشید.
لاستیکها با باد کم یا باد زیاد
لاستیک خودرو بهترین عملکرد را زمانی دارد که فشار باد داخل آن در حد مناسبی قرار داشته باشد و باد کردن بیشتر یا کمتر از آن مقدار به هیچ عنوان ایده خوبی نخواهد بود. کمباد بودن لاستیک مقاومت در برابر حرکت و مصرف سوخت را افزایش میدهد و باعث کاهش راندمان میشود. این موضوع همچنین منجر به استهلاک بیشتر خودرو میشود.
در مقابل، باد کردن بیشازحد لاستیک میزان ارتباط با سطح جاده را کاهش میدهد و باعث محدود کردن کشش سطحی و همچنین پایداری میشود. همچنین باد بیشازحد احتمال سوراخ شدن لاستیک را افزایش میدهد، چرا که نمیتواند اثرات ناشی از ناهمواریها جاده را به صورت مؤثر جذب کند.
ساییدگی نابرابر لاستیک
اگر همه چیز به نحوه احسنت تنظیم شده باشد، لاستیکها باید به میزان یکسانی ساییده شوند. اگر متوجه شدید که ساییدگی آنها با هم متفاوت است، بدانید که یک جای کار مشکل دارد. مشکل میتواند مربوط به خود لاستیک باشد، از جمله میزان باد نامناسب یا شکاف قسمت نواری تایر. همچنین ممکن است مشکل از سیستم تعلیق یا تراز نامناسب چرخها باشد.
عمق کم آجها
با این که چرخها برای هزاران کیلومتر دوام میآورند، ولی سرانجام مستهلک میشوند. اگر میخواهید عمق آجها را بفهمید، میتوانید به سادگی آنها را چک کنید. یک سکه صد تومانی بردارید و آن را به صورت مستقیم بین آج وسطی قرار دهید. اگر میتوانید عبارت ریال را به صورت کامل ببینید، لازم است لاستیکها را عوض کنید.
برآمدگیها و حبابها
چالهها و سایر خرابیهای خیابان میتوانند فشار بیشازحدی را بین لاستیک و لبهها ایجاد کنند که منجر به برآمدگی و حباب در لاستیک میشود. این موضوع زمانی رخ میدهد که پوشش داخلی لاستیکها، هوا را به لایه بیرونی نشت دهد. برآمدگی لاستیک یک نقطهضعف است و میتواند به صورت ناگهانی بترکد، به همین دلیل رانندگی کردن با لاستیکی که برآمدگی دارد، ایمن نیست.
سوراخها
احتمال آن وجود دارد که یک شی تیز در لاستیکتان فرو برود. ممکن است که یک میخ، پیچ یا یک تکه چوب یا فلز باشد. اگرچه میتوان با استفاده از یک سوراخگیر یا وصله، سوراخ را بست، با این حال در نظر داشته باشید که سوراخهای با قطر بیشتر از نیم سانت یا سوراخهای موجود در دیواره جانبی را نمیتوان به صورت مطمئن و ایمن تعمیر کرد.
ترمزهای جیغکش
یکی از آزاردهندهترین صداهای ممکن، صدای ترمزی است که جیغ میکشد. این صدا بدان معناست که لنت ترمز به روتر ترمز میخورد و ترمزها نیاز به تعویض دارند. با توجه به نوع خودرو یا سبک رانندگی، لنت ترمزها بین ۴۰۰۰۰ کیلومتر تا ۱۱۰۰۰۰ کیلومتر کار میکنند.
پدال ضرباندار
ترمز نباید بازی دربیاورد، برای همین بسیار آزاد دهنده است که پدال زیر پایتان لرزش ایجاد کند. پدال ترمز ضرباندار یا لرزان، به دلیل تابدار بودن روتر ترمز ایجاد میشود و عامل آن استفاده طولانیمدت یا داغ شدن بیشازحد ترمزهاست. نصب روترهای جدید مشکل را حل میکند، ولی قبل از آن مطمئن شوید که مشکل از شل بودن مهره چرخ یا انحراف لاستیک نباشد.
کشیده شدن حین ترمز
جهت خودرو باید توسط فرمان کنترل شود. ولی اگر خودرو شما خط ترمز داشته باشد یا محفظه ترمز آن گیر داشته باشد، با فشار دادن ترمز، خودرو به سمت چپ یا راست کشیده میشود. خودرویی که هنگام ترمز گرفتن در مسیر مستقیم نماند، خطرناک است و نیاز به تعمیر فوری دارد.
پدال پایین یا اسفنجی
اگر پدال حالت اسفنجی دارد یا با هر بار فشار دادن پایینتر میرود، ممکن است در سیستم ترمز نشتی داشته باشید. اگر در سیستم ترمز نشتی وجود داشته باشد باعث میشود توانایی ترمز گرفتن کاهش یابد که موضوع بسیار ناخوشایندی است.
چراغترمز سوخته
حتی اگر سیستم ترمز به درستی کار کند، چراغترمز سوخته مشکلی بزرگ خواهد بود. چک کردن چراغهای ترمز را برای خودتان تبدیل به یک عادت کنید.
حال که اهمیت لاستیکها و ترمزها را میدانید، وجود اشکال در آنها را نادیده نگیرید و اگر درباره راهحل مشکل اطلاعی نداشتید، آن را به یک مکانیک مطمئن نشان دهید.