مدتها پیش بود که شایعات پیرامون عرضه شدن نسل جدید کنسولهای نسل هشتم دو کمپانی سونی و مایکروسافت قوت گرفت. پس از تایید شدن این شایعات سونی اقدام به معرفی و عرضه PS4 Pro کرد که نسبت به نسخه معمولی این کنسول قدرتمندتر بود و میتوانست فریم ریت و وضح تصویر بهتری را ارائه دهد. مایکروسافت مدتها از پروژه جدید خود با نام اسکورپیو یاد میکرد و هر از چند گاهی شاهد انتشار اخباری پیرامون این کنسول جدید بودیم تا اینکه در کنفرانس E3 2017 مایکروسافت به طور رسمی از این کنسول پرده برداری شد و اطلاعات مربوط به آن در اختیار کاربران قرار گرفت. پروژه اسکورپیو هم اکنون با نام Xbox One X شناخته میشود و به عنوان قویترین کنسول ساخته شده در تاریخ شناخته میشود! با ما همراه باشید تا با کنار هم گذاشتن اطلاعات منتشر شده در کنفرانس این ادعا را سنجیده و مورد بررسی قرار دهیم.
طراحی Xbox One X چگونه است؟
ابر کنسول جدید مایکروسافت از لحاظ ظاهری شباهت زیادی به Xbox One S دارد، با این تفاوت که با رنگ خاکستری تیره و یک درایو بلوری ۴K عرضه شده است. درواقع تفاوت ظاهری خاص و قابل توجهی بین این کنسولها وجود ندارد و تنها هسته مرکزی آنهاست که با یکدیگر متفاوت است. گرچه میتوان به اندک تغییرات Xbox One X به تغییر جای درایو از به سمت مرکز کنسول اشاره کرد و همچنین شاهد حضور دو دکمه همیشگی پاور و ایجکت برای درایو کنسول در مقابل آن هستیم. Xbox One X تا کنون تنها با رنگ خاکستری معرفی شده است و مایکروسافت در خصوص عرضه این کنسول با رنگهای دیگر تا کنون چیزی نگفته است.
قدرت Xbox One X از کجا نشئت میگیرد؟
طبق اطلاعات منتشر شده توسط مایکروسافت درخصوص ویژگیهای سخت افزاری این کنسول، میتوان بزرگترین تغییر و درواقع پیشرفت را مرتبط با GPU یا پردازنده گرافیکی آن دانست. پردازنده گرافیکی استفاده شده در XOne X قدرتی معادل ۶ ترافلاپس و میتواند ۴۰ واحد گرافیکی را با کلاک اسپید ۱۱۷۲ MHz پردازش کند (اکس باکس معمولی تنها ۱۲ واحد را با کلاک اسپید ۸۵۳ MHz پردازش میکرد) که میتوان آن را یک پیشرفت بسیار بزرگ تلقی کرد. درنهایت میتوان پردازنده گرافیکی این کنسول را ۴٫۶ برابر قویتر از اکس باکس معمولی برآورد کرد. اما بهتر است پیش از خوشحال شدن با این آمار و ارقام توجه داشته باشیم حتی قویترین کنسول ساخته شده در تاریخ نیز در مقایسه با کارت گرافیک GeForce GTX 1080 بسیار ضعیفتر است و این امر نشان میدهد کنسولها همچنان راه زیادی در پیش دارند تا بتوانند به قدرتی معادل کامپیوترهای شخصی دست پیدا کنند (قدرت این کارت گرافیک معادل ۹ ترافلاپس است)، اما لازم به ذکر است دست یابی به قابلیت پشتیبانی از واقعیت مجازی نیازمند قدرتی معادل یک کارت گرافیک GTX 970 است و در این زمینه میتوان پیشبینی کرد XOne X هیچ مشکلی نداشته و میتواند یک تجربه واقعیت مجازی با کیفیت را برای کاربران به ارمغان بیاورد. همچنین با توجه به پیشرفت پردازنده مرکزی این کنسول سرعت آن بسیار بالاتر رفته و شاهد روانتر شدن بسیاری از فعالیتها تا ۵۰% خواهیم بود. اما پیشرفتهای سخت افزاری نه تنها در یک حوضه خاص بلکه در تمامی ابعاد شامل حال XOne X شدهاند. سرعت CPU ساخته شده توسط کمپانی AMD آن از ۱٫۷ GHz به ۲٫۳۵ GHz ارتقاء پیدا کرده است و مموری آن در مقایسه با اکس باکس معمولی ۶۰% بوست شده است.
یکی دیگر از خصوصیات مثبت XOne X اضافه شدن قابلیتی به نام FreeSync است که معمولا در کامیپوترهای شخصی دیده بودیم و از این حیث XOne X اولین کنسولی خواهد بود که این قابلیت را از آن خود میکند. اما FreeSync دقیقا چه کاری میکند؟ هنگامی که حین بازی کردن با یک کنسول دچار افت فریم شده و میزان فریم پردازش شده کمتر از هدف اصلی بازی باشد دچار مشکلی شناخته شده با نام Screen – Tearing میشوید که تجربه بازی را به شدت سخت میکند. کنسولهای فعلی و البته نسل قدیمی از قابلیتی با نام V-Sync برای جلوگیری از این اتفاق استفاده میکردند که در مواقعی باعث بوجود آمدن لگ و افت سرعتهای سنگین میشد، این اتفاق در حین انجام یک بازی با سرعت بالا بسیار عذاب آور بوده و مانعی برای ادامه دادن به بازی محسوب میشود. اما FreeSync باعث میشود XOne X بتواند از Screen – Tearing بدون هیچ افت سرعت یا لگی جلوگیری کرده که این خصوصیت درهنگام تجربه یک بازی باکیفیت ۴k میتواند بسیار کلیدی باشد. اما نکته حائز اهمیت آن است که استفاده از این قابلیت نیازمند داشتن تلویزیونی با خروجی HDMI 2.1 یا مانیتورهایی که از FreeSync پشتیبانی میکنند است و شما نمیتوانید برروی تلویزیونهای معمولی از آن استفاده کنید. اما نکته مثبت آن نیز این است که مایکروسافت تایید کرده است FreeSync نه فقط برای عناوین جدید XOne X بلکه حتی برای عناوین قدیمی اکس باکس ۳۶۰ که با قابلیت بکوارد برروی XOne X قابل بازی هستند نیز قابل استفاده است.
تمامی این پیشرفتها موجب میشوند تحقق رویای بازیهایی با کیفیت ۴k بر روی Xone X به واقعیت نزدیکتر شود. مایکروسافت برای رسیدن به این هدف از دو تکنیک Half – Resoulution و Spare Rendering استفاده کرده است. همچنین مایکروسافت اعلام کرده است تنها بازیهای انحصاری این کنسول با کیفیت ۴k عرضه خواهند شد و میتوان بصورت کلی نتیجه گرفت شاهد ارائه کیفیتهای گوناگون توسط بازیهای مختلف خواهیم بود که هریک بستگی به تیم سازنده آن خواهد داشت. با توجه به تایید خبر ۳۰ فریم بر ثانیه بودن Destiny 2، مشخص میشود تمام عناوین منتشر شده برروی XOne X شصت فریم بر ثانیه نیستند و شاهد نرخ فریمهای گوناگون برروی این کنسول خواهیم بود. از دیگر تغییرات XOne X نسبت به اکس باکس معمولی نیز میتوان به افزایش میزان رم به ۱۲ گیگابایت GDDR5 اشاره کرد که ۳ گیگابایت مختص سیستم خود کنسول بوده و سازندگان میتوانند از ۹ گیگابایت باقی مانده برای ساخت بازیهای خود استفاده کنند. یکی دیگر از ویژگیهای مثبت خانواده نسل هشتم مایکروسافت این است که تمامی بازیهای عرضه شده تاکنون برای این کنسولها مشترک بوده و عناوین انحصاری برای XOne X وجود نخواهد داشت، اما عملکرد این بازیها برروی این کنسول قدرتمند بهتر بوده و نسبت به کنسولهای قبلی مزایای بهتری دارد. مایکروسافت نام این مزیت را Enhanced On Xbox X گذاشته است و از آن برای تبلیغات خود استفاده میکند. بسیاری از عناوین منتشر شده برای اکس باکس از جمله Gears Of War 4، Forza Horizon 3، Minecraft، Resident Evil 7، Final Fantasy 15، Tom Clansy’s Ghost Recon Wildlands، Rocket League و… در آینده و با انتشار آپدیتی رایگان از لحاظ پرفورمنس و خصوصیات ظاهری ارتقا داده میشوند.
از دیگر اطلاعات منتشر شده توسط مایکروسافت نیز میتوان به پورت بازیهای قدیمی و ارتقاء آنها برروی XOne X اشاره کرد. طبق این ادعا، پورت بازیها برروی این کنسول به سادگی انجام میگیرد و مایکروسافت تایید کرده است علاوه بر بازیهایی که با وضوح ۱۰۸۰p برروی اکس باکس وان معمولی اجرا شده بودند میتوانند بازیهایی با وضوح تصویر ۹۰۰p را نیز به ۴k ارتقا دهند.
منتظر واقعیت مجازی باشید!
مایکروسافت پیش از این تایید کرده بود که نسل جدید از واقعیت مجازی در سال ۲۰۱۸ برروی کنسولهای خود عرضه میکند. از جمله ویژگیهای جدید این ارتقاء این است که دارندگان اکس باکس محدود به استفاده از یک نوع هدست نخواهند بود بلکه میتوانند از تمامی هدستهایی که ویندوز از آنان پشتیبانی میکند نیز به همراه کنسول خود استفاده کنند که از میان آنها میتوان به هدستهای Lenovo، Dell، Acer و HP اشاره کرد. اما مشکل اصلی اینجاست که تاکنون باندلی از کنسول به همراه هدستهای واقعیت مجازی معرفی نشده است و این بدین معنیست که شما میبایست قیمتی بالغ بر ۶۰۰ – ۸۰۰ دلار صرف خرید آن کنید.
سخن نهایی
تجربه بازیها با کیفیت ۴k یکی از اهداف کنسول جدید مایکروسافت یعنی Xbox One X است. این کنسول با نهایت قدرت موجود دست بازیسازان را برای خلق دنیاهایی بدون محدودیت باز میکند و به زودی شاهد انتشار عناوینی با کیفیت بسیار بالا خواهیم بود. Xbox One X در تاریخ ۷ نوامبر سال جاری با قیمت ۴۹۹ دلار راهی بازار جهانی خواهد شد.