فوتوفن نیمنگاهی به پرچمدار جدید سونی با نام Xperia XZ Premium انداخته که شب گذشته در برج خلیفه دوبی معرفی شد.
خیلیها در هر جای دنیا طرفدار دوآتیشه و وفادار سونی هستند؛ نه فقط به خاطر تلفنهای هوشمندش بلکه به خاطر تلویزیونها، نمایشگرها، پردازندههای تصویر و انواع حسگرهای دوربین. تلفن هوشمند و جدید سونی Xperia XZ Premium عصاره همه پیشرفتهای سونی در همین زمینههاست. این مدل جدید در کنگره جهانی موبایل ۲۰۱۷ پردهبرداری شد.
طراحی و کیفیت ساخت
هر کسی که انتظار معجزه و تحول در طراحی را از Xperia XZ Premium سونی دارد قطعاً با دیدن این محصول ناامید میشود. البته، در مورد طراحی همیشه یک مخالف هم وجود دارد. سالهاست که طراحی گوشیهای اکسپریای سونی با تغییرات ناچیز در جزییات عرضه میشوند و طرفداران وفادار سونی این نوع طراحی را در تلفنهای هوشمند سونی به عنوان یک علامت تجاری برای این برند میدانند.
سونی در Xperia XZ Premium جدید نیز بدون شک بر جزییات تمرکز بیشتری داشته است. طراحی OmniBalance حفظ شده و اسکنر اثر انگشت هنوز روی کلید پاور است. یک کلید فیزیکی هم برای شاتر دوربین اضافه شده که میتوانید آن را در بالای سمت راست لبه در زمانی که گوشی را به شکل افقی نگه میداریم پیدا کنید.
از آنجا که طراحی OmniBalance برای افراد غیرمتخصص و تازهواردهای برند سونی چندان جذابیتی ندارد، سونی نیاز به چیز جدیدی داشت که بتواند مردم را به این محصول جدید جذب کند. بنابراین، این گوشی هم درست مانند نسخه قبلی Z5 Premium، از رنگ جذاب و خیرهکننده کروم برخوردار است. هر دو رنگ کروم و مشکی با شیشه Gorilla Glass 5 در عقب و جلو ضدخش هستند. شیشه Gorilla Glass 5 آسیبپذیری کمتری در مقایسه با نسل چهارم دارد و میتواند در برابر سقوط از ارتفاع بالاتری تاب بیاورد (۱٫۶ متر نسبت به یک متر).
نمایشگر
از نظر نمایشگر خوب است بدانید سونی خودش در این زمینه همهکاره است. این شرکت ژاپنی که هم اکنون سازنده نمایشگرهای مسطح است به میزان زیادی بر تولید وضوح ۴K و پشتیبانی از فناوری HDR تکیه دارد. رک و پوست کنده بگوییم قضیه این است که سونی میخواهد تولید محتوی HDR را با مصرف محتوای HDR همراستا کند. شرکت Sony Pictures معمولاً محتوا را با فرمت ۴K HDR میسازد و سپس رسانههای مربوط این فرمت را به شکل بهینه در دستگاههای خود مانند تلویزیون سونی و تلفنهای هوشمند سونی ارائه میدهند.
البته، نمایشگر HDR به محتوای HDR نیاز دارد. این همان چیزی است که یوتیوب، نت فلیکس و آمازون قرار است حتی برای گوشیهای موبایل میسر کنند. بالاخره، دیر یا زود نمایشگرهای HDR با تعبیه شدن در تلفنهای هوشمند وارد زندگی روزانه ما میشوند.
الجی G6 و سامسونگ Galaxy Note 7 هر دو قابلیت HDR دارند. وضوح و تراکم پیکسل XZ Premium معادل ۳۸۴۰×۲۱۶۰ پیکسل و ۸۰۱ پیکسل در اینچ است که به نمایشگر ۴K جان میدهد. اما خب، باید دید که آیا در زندگی روزمره و عادی هم عملکرد خوبی دارد یا نه. در مدل Z5 Premium قبلی، سونی این گونه توضیح داد که تنها زمانی که محتوای ۴K نمایش داده شود شما حقیقتاً میتوانید از نمایشگر ۴K استفاده کنید. در وضعیتهای عادی، مثلاً وقتی که از برنامههای کاربردی متداولی مانند فیسبوک، تلگرام، واتس اپ و غیره استفاده میکنید، نمایشگر به صورت Full HD محتوا را نمایش میدهد که همه برنامههای کاربردی این نوع فرمت را پشتیبانی میکنند. باید به ملزومات انرژی نمایشگرهای ۴K هم در زمینه پخش محتوا توجه کرد.
این که تا چه حد وضوح بالاتر برای برنامههای کاربری واقعیت مجازی در آینده مفید و قابل استفاده است، متأسفانه چیزی است که اکنون نمیتوانیم در مورد آن به نتیجه قطعی برسیم و نیاز به گذر زمان و پیشرفت فناوری دارد. از نظر تئوری، برنامههای کاربردی VR یا واقعیت مجازی میتوانند از وضوح بالاتر بهرهمند شوند. اما هنور مشخص نیست که آیا صنعت واقعیت مجازی میخواهد از این فناوری به سرعت بهرهمند شود یا خیر.
نرمافزار
سونی Xperia XZ Premium به اندروید ۷٫۰ نوقا و رابط کاربری Xperia مجهز است. سونی تقریباً از تمامی رابط کاربری اندروید بهره میبرد و چیزهای کمی از خودش به آن اضافه میکند. از آنجا که این فقط یک بررسی اجمالی ساده است، هنوز باید تا بررسی قطعی و کار با نرمافزارهای گوناگون صبر پیشه کنید تا نتیجه نهایی را بعد از آزمونهای گوناگون به شما ارائه دهیم.
عملکرد
سونی Xperia XZ Premium با پردازنده اسنپدراگون ۸۳۵ نیرو میگیرد که جدیدترین ساخته کوالکوم است و احتمالاً درGalaxy S8 سامسونگ هم به کار خواهد رفت. این تلفن هوشمند ۴ گیگابایت رم و ۶۴ گیگابایت حافظه داخلی دارد که با کارت حافظه میکرو اس.دی تا ۲ ترابایت قابلیت ارتقا پیدا میکند.
تراشه جدید کوالکوم به مودم LTE قوی Snapdragon X16 مجهز است که باعث میشود XZ Premium سرعت دانلودی معادل یک گیگابایت در ثانیه داشته باشد. این مودم جدید سرعتی را ارائه میدهد که تا کنون به صورت بیسیم قابل دسترسی نبوده است. متأسفانه، در حال حاضر شبکههای موبایل چنین سرعتی را پشتیبانی نمیکنند. این ارزش افزوده فعلاً فقط از جنبه تئوری خوب و ارزشمند است نه در عمل.
صدا
سونی اهمیت زیادی به کیفیت صدا در XZ Premium داده است. این یکی از امکانات اصلی تلفن هوشمند جدید علاوه بر نمایشگر و دوربین است. سونی XZ Premium مجهز به بلندگوهای استریو است که در جلوی گوشی تعبیه شده.
این تلفن هوشمند از فناوری LDAC پشتیبانی میکند؛ با استفاده از این فناوری افت کیفیت صدا در XZ Premium را در زمان اتصال بلندگوی بیسیم یا هدفون شاهد نخواهید بود. فناوری DSEE توسط خود سونی ابداع شده و برای ارائه صدای بهتر برای پخش فایلهای MP3 به کار میرود. صداهایی که کیفیت و وضوح بالایی دارند نیز در XZ Premium پشتیبانی میشوند.
دوربین
دوربین Xperia XZ Premium یک تولید کاملاً جدید است که در Xperia XZها نصب میشود. در قلب این دوربین حسگر جدید سه لایه از بخش تصویربرداری سونی (Sony Imaging) تعبیه شده است که در ۷ فوریه ۲۰۱۷ از آن پردهبرداری شد. این لایه جدید افزودهشده در حسگر تصویر به عنوان یک بافر افزوده یا ذخیرهکننده اطلاعات تصویر به کار میرود. به لطف وجود این بافر، میتوان ویدئوهای حرکت آهسته با سرعت ۹۶۰ فریم در ثانیه با کیفیت Full HD را ضبط کرد. این حسگر تصویر جدید نه تنها امکان ضبط ویدئوی حرکت آهسته را میدهد، بلکه در خلال ضبط ویدئویی معمولی با فرمت Full HD امکان شروع ضبط زمانگریز با تندزمانی یا time-lapse را هم ممکن میکند.
علاوه بر ضبطهای ویدئویی حرکت آهسته، این دوربین حسگر تصویر ۱۹ مگاپیکسل دارد. هر پیکسل مجزا باید به اندازه کافی بزرگ باشد که حتی در شرایط نور کم نیز کیفیت تصویر خوبی را ایجاد کند. این که بزرگی پیکسلها چقدر است، سؤالی است که متأسفانه بیپاسخ مانده.
قابلیت دیگری که سونی در دوربین Xperia XZ و XZ Premium بر آن تأکید میکند قابلیت Predictive Shot است. این به کاربران تلفنهای هوشمندXperia XZ و Xperia XZ Premium امکان میدهد که هرگز صحنهای را از دست ندهند. مخلص کلام: به محض اینکه دوربین شروع به کار میکند تصاویر را ثبت میکند تا برخی از آنها به محض اینکه کلید شاتر را فشار میدهید ضبط شوند. در نهایت، شما میتواند بهترین تصویر را از میان تصاویری که مشاهده میکنید انتخاب نمایید.
اما قابلیتهای دوربین Xperia XZ Premium و دیگر XZها همین جا ختم نمیشود… این دوربینها لرزشگیر یا حسگر تثبیت تصویر نیز دارند. به گفته سونی دوربین جدیدش مجهز به حسگر ۵ محوره تثبیت تصویر است اما اگر سونی را خوب بشناسید در نهایت به این نتیجه خواهید رسید که این شرکت ژاپنی از فناوریهایی استفاده میکند که حتماً قبلاً از آن در محصول دیگری استفاده کرده است. دوربینهای مدرن سونی مانند دوربینهای بزرگ A7 SII یا مدل Alpha 6500 APS-C لرزشگیر تصویر ۵ محوره دارند که به حسگر متصل است. با کمک حسگر ژیروسکوپ لرزشهای دوربین جبران میشود. این قابلیت هم در تصاویر و هم ویدئوها باید مورد استفاده قرار گیرد.
باتری
سونی میداند تلفن هوشمندی که صفحهنمایش ۴K و دوربین با امکانات کامل دارد از نظر مصرف باتری بسیار قوی است. این توجه تا جایی است که برای حالت STAMINA دستهبندی جدیدی ایجاد کرده و آن را با نام Smart STAMINA میخواند. این حالت رفتارهای کاربر را تحلیل میکند و اطلاعات را به Xperia Actions ارسال مینماید. سپس، قابلیت جدید ذخیره انرژی به دستگاه پیشنهاد میکند که باتری ۳۲۳۰ میلیآمپر را دوام بیشتری ببخشد.
ویژگی Xperia Actions نکاتی را بر اساس الگوهای رفتاری هر کاربر پیشنهاد میدهد؛ مانند خاموش کردن بلوتوث در زمانهای خاص یا خاموش کردن قابلیتهای خاص وقتی در زمان مشخصی در طول روز از آن استفاده نمیکنید. فناوری باتری Qnovo نیز، با وجود برخورداری از قابلیت شارژ سریع در این گوشی، برای بیشتر کردن عمر باتری ارائه شده است.
حرف آخر فوت و فن:
نمیتوان گفته خود سونی را مبنی بر اینکه Xperia XZ Premium “بهترین محصول سونی” است را انکار کرد. اما خیلی جالب است که یادآور شویم سونی یکی از شرکتهایی است که خیلی به فناوری واقعیت مجازی در تلفنهای همراه توجه نکرده است (البته PS4 را نباید فراموش کرد). این شرکت تنها درXperia Touch بر روی واقعیت افزوده سرمایهگذاری کرد. اما به هر حال، سونی تلفن هوشمندی را قرار است وارد بازار کند که نیاز کسانی که میخواهند در بازار واقعیت افزوده سرمایهگذاری کنند را برآورده میکند.
نگاه اول ما به این تلفن هوشمند جدید کاملاً مثبت بود. سونی قولهایی در مورد بهبود دوربین و افزوده شدن فناوریها و امکانات جدید دیگر مانند نمایشگر ۴K HDR در زمان عرضه داده است که در نهایت از XZ Premium یک گوشی منحصربهفرد و استثنایی میسازد.