وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات کابینه حسن روحانی روز دوشنبه (١۶ دی) وعده داد که تا پایان سال آینده خورشیدی پهنای باند اینترنت در ایران به ده برابر افزایش مییابد.
بنا بر اعلام وزارت ارتباطات، کل پهنای باید اینترنت در ایران زمانی که دولت روحانی بر سر کار آمده، ٧١ گیگابیت بر ثانیه بوده است. این حجم در ماههای اخیر به ١٢٠ گیگابیت بر ثانیه افزایش یافته و قرار است در ماههای باقیمانده تا پایان سال جاری به دو برابر برسد.
وزارت ارتباطات جمهوری اسلامی پیش از این اعلام کرده بود که به بخش خصوصی مجوز واردات پهنای باند را خواهد داد.
تناسب ٢۵ به یک
بر این اساس، ایران در حال حاضر میتواند ١٢٠ گیگابیت بر ثانیه با شبکه اینترنت تبادل اطلاعات داشته باشد. این حجم بین تمام کاربران – اعم از خانگی و غیرخانگی – تقسیم میشود. افزایش پهنای باند به معنای افزایش ظرفیت تبادل اطلاعات است و بر سرعت اینترنت هم تأثیر میگذارد.
ارائه پروانه نسل چهارم تلفن همراه
در حال حاضر "رایتل" تنها اپراتوری است که در ایران خدمات نسل سوم شبکه مخابراتی را ارائه میکند. به گفته وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات جمهوری اسلامی، در سال ١٣٩٣ و با پایانیافتن حق انحصاری "رایتل" نهتنها دیگر ارائهکنندگان خدمات تلفن همراه هم میتوانند خدمات نسل سوم را ارائه کنند، بلکه از نیمه دوم سال مجوز ارائه خدمات نسل چهارم هم ارائه میشود.
با استفاده از سیمکارتهای رایتل امکان برقراری ارتباط صوتی و تصویری از روی تلفنهای همراه فراهم شد. این موضوع اعتراض شدید جناحهای مذهبی و محافظهکار در ایران را در پی داشت. به زعم این جناحها، ارائه چنین خدماتی برقراری ارتباط جنسهای مخالف را تسهیل کرده است.
سرعت دانلود در نسل سوم تلفن همراه (شبکه UTMS) حداکثر ٣٨۴ کیلوبیت بر ثانیه است. اصلاحات انجامشده روی شبکه و همچنین استفاده از استانداردهای جدیدتر (HSDPA) سرعت دانلود را افزایش داده است.
اما نسل چهارم شبکه تلفن همراه (۴G) از نظر سرعت و کیفیت تفاوتهای فاحشی با نسلهای پیش از خود دارد. "LTE" یکی از استانداردهای نسل چهارم تلفن همراه است. نسل چهارم کاملا مبتنی بر پروتکل اینترنت است. کاربر این شبکه باید در هنگام حرکت با سرعت بالا (در اتومبیل یا قطار) به سرعت دانلود ١٠٠ مگابیت بر ثانیه و در زمان حرکت با سرعت کم یا ایستادن به سرعتی معادل یک گیگابیت بر ثانیه دسترسی داشته باشد.
با چنین سرعتی امکان تماشای آنلاین فایلهای ویدئویی پرحجم هم وجود دارد.وزیر ارتباطات ایران در روزهای اخیر در پاسخ به انتقادها در مورد سرعت پایین اینترنت در ایران، در شبکه اجتماعی خود نوشته بود: «در اغلب کشورهای دنیا برای استفاده بهینه از پهنای باند، یک پهنای باند مشخص را بین ٨ نفر به اشتراک میگذارند […] متأسفانه در کشور ما به دلیل کمبود شدید پهنای باند این نسبت بین ٢٠ به یک یا حتی ٢۵ به یک هم رسیده که یکی از دلایل اصلی کاهش سرعت اینترنت کاربر نهایی است».
منبع: DW.DE