او اکنون کودک ۵ سالهای است که رسما گواهی نصب و پیکربندی سیستمعامل ویندوز را از مایکروسافت دریافت کرده. احتمالا ایان قرشی جوانترین دارنده مدرک تاییدیه حرفهای مایکروسافت در دنیا است. این مدرک بدان معنی است که وی میداند چگونه رمزنگاری درایو اکسترنال را با استفاده از اپلیکیشن بیتلاکر انجام دهد یا چطور باگهای اینترنت اکسپلورر را رفع کند.
از دهه ۱۹۹۰ تا کنون این مدرک که آزمونهای آن در مرکز کنفرانس بیرمنگام برگزار میشوند، برای بسیاری از مشاغل دولتی و شرکتی ضروری تلقی میشود. مایکروسافت این تستها را «بسیار دقیق، مورد تایید صنایع و پذیرفته شده توسط صنعت» بر میشمارد. البته برای ایان این تنها یک سرگرمی است که در کنار بازی با برادرانش و کلاس شنا به آن میپردازد! این کودک موفق شده در این آزمون، حداقل نمره قبولی (۷۰۰ از ۱۰۰۰) را کسب کند.
ایان از سه سالگی با کامپیوتر انس گرفت. آسیم قرشی، پدر وی میگوید: «او کنار من مینشست و به دقت همه چیز را تماشا میکرد.» آسیم در زمینه فناوری اطلاعات فعالیت میکند. با توجه به علاقه کودک، پدر توضیح اصول اولیه را آغاز کرد. چگونه کامپیوتر را روشن و خاموش کند. چگونه وارد کنترل پنل شود. و اندکی بعد یک آزمایشگاه کامپیوتر کوچک در خانه برای ایان راه اندازی کرد. لذا یکی از سرگرمیهای روزانه این کودک، یکی دو ساعت کار با سیستم عامل بود.
درحالی که کودکان دیگر با تماشای تلویزیون و بازیهای ویدئویی سرگرم بودند. ایان در حال نصب و پیکربندی سیستمعاملها بود و سوویچ و روترها را سر هم میکرد. این چیزی نیست که مورد علاقه کودکان باشد، اما ایان با بقیه فرق داشت. پدرش می گوید: «میدانستم که اگر وی را با بازیها آشنا کنم، به دنبال آنها نخواهد رفت.»
تا به اینجا طبق آمار مایکروسافت، ایان جوانترین انسانی است که موفق شده این مدرک را دریافت کند. و البته تصور اینکه کسی کوچکتر از ۵ سال موفق به انجام این کار شود، واقعا غیرممکن است. آن هم چنین آزمونی که قبولی در ان بسیار سخت است و شما باید دفترچههای راهنمای مایکروسافت را به خوبی خوانده و از پس سوالاتی با حالتهای انتخاب فراوان بر بیاید.
اگرچه رسانههای معدودی موفق به مصاحبه با این کودک شدند. اما وی در گفتگو با ایندپندنت میگوید قصد دارد در آینده ریاضیدان یا مشاور فناوری شود. و در جای دیگری اشاره کرد به جز صفحه مشکی خطفرمان مایکروسافت به اسباببازیهای کنترلی، دوربینهای دیجیتال و دانش هم علاقه دارد. او میگوید: «من قطبنما و تلسکوپها را دوست دارم. اما از منشورها بیش از همه خوشم میآید. رنگهای رنگینکمان که از درون منشور بازتابیده میشوند واقعا شگفتانگیز هستند.»
عباس واحدی