و همچنین اینترنتی که اغلب ما در خانه و محل کار استفاده میکنیم، از طریق یک مودم-روتر وایفای در اختیارمان قرار میگیرد. اما همیشه از کاربران از عملکرد وایفای خانگی یا وایمکسشان شاکی هستند.
اما چرا همیشه افراد از سرعت کند اینترنت (و ارتباط وایفای) شاکی هستند و هیچگاه سرعتی به اندازه تبلیغات شرکتها را تجربه نمیکنند؟ دکتر آلکس هیل از دانشگاه کارنگی ملون که جزو تیم راه اندازی یکی از بزرگترین شبکههای وایفای دنیا است، میگوید اغلب مشتریان تنها ۵۰ درصد سرعت بالقوه روتر وایفای شان را تجربه میکنند.
بد نیست در اینجا به برخی از دلایل این مشکل بپردازیم و در کنار بررسی مشکلات اینترنت وایفای (که در کشور ما بسیار محدود است)، نگاهی به مشکلات وایفای خانگی و اینترنت وایمکس داشته باشیم. زیرا این سه از نظر شیوه کار بسیار شبیه یکدیگر هستند.
۱- اختلال سیگنال دشمن اصلی یک سیگنال وایفای قوی است.
استیو بیدل از مهندسان متبحر در زمینه شبکههای بیسیم میگوید: «اگر در محیطی مانند یک آپارتمان در منطق شلوغ شهر زندگی میکنید، احتمالا صدها شبکه و روتر وایفای در اطراف شما فعال هستند. اینجا بدترین محیط ممکن برای استفاده از یک شبکه وایفای است.»
ناامیدکننده اینکه حتی اگر تصویر آنتن وایفای روی موبایل یا تبلتتان کاملا پر باشد، احتمالا باز هم با مشکل اختلال سیگنال روبرو هستید.
و البته تنها روترها نیستند که مشکل ساز میشوند. بلکه موبایل ها، تلفنهای بیسیم، مایکروویوها، ابزارهای بلوتوث و حتی سیستم کنترل نوزاد بیسیم می توانند به این اختلالات دامن زده و از قدرت سیگنال وایفای بکاهند! و اگر کمی ریزبین باشید، کابلهای برق دور و بر وسایل منزل نیز اندکی تاثیر منفی دارند.
و به همه اینها اضافه کنید که شما درون خانه هم قرار است از پشت دیوار یک یا چند اتاق از روتر استفاده کنید که همین اوضاع را بدتر میکند. زیرا روتر شما باید تلاش کند از میان تداخل چند ده ابزار بیسیم روشن در آن نزدیکی، سیگنال مناسب را به لپتاپ تان برساند. شاید همین که اتصال وایفای تان کار میکند خودش شانس بسیار بزرگی است.
۲- اغلب ابزارهای وایفای به طور همزمان امکان ارسال و دریافت سریع داده را ندارند.
در یک سیستم«کاملا دوطرفه»، همانند ارتباط کابلی به روتر و مودم، ارسال و دریافت اطلاعات به صورت همزمان و در هر دو سو صورت میگیرد. لذا در مقایسه با دیگر انواع ارتباط اینترنتی، ذات وایفای با تاخیری طبیعی همراه است. اگرچه بسیاری شرکتها اکنون در تبلیغاتشان بر استفاده از وایفای دو کاناله تاکید دارند، اما این فناوری نیز نتوانسته مشکل را به طور کامل حل کند.
و هنگامی که افراد زیادی از کانال وایفای مشابه استفاده میکنند، اوضاع بدتر میشود.
علاوه بر این، هنگامی که در منطقه بسیار متراکم و شلوغی زندگی میکنید، احتمالا روتر شما دائما به دنبال تست کانالهای مختلف است تا بهترین سیگنال را به دستتان برساند. همین موضوع نیز باعث تاثیر منفی بر کیفیت سیگنال ارسالی میشود.
همیشه شرکتهای خدماتدهنده (ISP) با مشتریانی روبرو هستند که از پوشش بد وایفای و کیفیت بد اینترنت بیسیم روتر خانگی شان شاکیاند. و البته کاری چندانی از دست این شرکتها بر نمیآید.
فای هیچ وقت به خوبی اتصال با کابل نیست. و از دست ما کار چندانی بر نمیآید. اگر واقعا به سرعت نیاز دارید، اینترنت کابلی بگیرید. ۳- معمولا ارتباط وای
البته شاید با اینترنت ADSL و بیسیمی که در کشور ما ارائه میشود این موضوع چندان محسوس نباشد، اما گاهی اوقات اتصال لپتاپ با کابل به مودم میتواند اندکی بهبود سرعت را به همراه داشته باشد.
۴- هنوز کند است؟ شاید در حال سینک صدها عکس حجیم روی دراپ باکس هستید. باید فکری به حال این موضوع کنید.
و البته بخش نامطلوب ماجرا این است که اغلب این سرویسها در پس زمینه سیستمعامل اجرا میشوند و اغلب فراموششان میکنیم.
۵- محل قرارگیری روتر نیز بسیار مهم است.
روترهای وایرلس معمولا تنها در یک جهت سیگنال را ارسال میکنند. هرچه شما به روتر وای فای یا روتر خانگیتان نزدیکتر باشید و همچنین موانع کمتری سر راهتان قرار گیرد، ارتباط قدرتمندتری خواهید داشت.
بهترین جا برای قرار دادن روتر وایفای و به خصوص روتر وایمکس در طبقات بالای خانه، نزدیک ترین طبقه ممکن به سقف و اتاقهای وسطی است. اینگونه شما در هر نقطه از خانه نزدیکترین فاصله را تا مودم و روتر خود دارید.
۶- و به خاطر داشته باشید که برخی ابزارها در اتصال به وایفای بهتر از برخی دیگر هستند.
چندان جای تعجب نیست که آیفون ۳G شما در شبکه خانگی تان بسیار کندتر از آیفون ۶ دوست تان به اینترنت گردی بپردازد. سرعت پردازش و قابلیتهای فنی دو نکته کلیدی در این زمینه هستند.
خب، چطور وایفای سریعتری داشته باشیم؟
* روترتان را عوض کرده و از مدلهای جدیدی استفاده کنید که در باند فرکانس ۵ گیگاهرتز عمل میکنند و از استانداردهای ۸۰۲٫۱۱n یا ۸۰۲٫۱۱ac پشتیبانی مینمایند. البته این نکته را هم مدنظر داشته باشید که تعدادی از ابزارهای موبایل در فرکانس ۵ گیگاهرتز عمل نمیکنند و همچنین در عبور از دیوارهای خانه، هر دو فرکانس با مشکل روبرو هستند. اما مزیت فرکانس ۵ گیگاهرتز این است که با اختلال کمتری روبرو خواهید شد.
* علاوه بر این از کانالهایی استفاده کنید که شلوغی کمتری دارند. در این راهنما می توانید روش تغییر کانال روتر را مشاهده کنید. شاید کمی دردسر داشته باشد، اما با استفاده از اپلیکیشن inSSIDer برای ویندوز یا iStumbler برای مک میتوانید کلیه شبکه های وایفای اطرافتان را چک کرده و ببینید کدام کانالها خلوتتر هستند.
* اگر امکان پذیر است یک روتر دیگر بخرید و آن را با کابل به روتر اصلی متصل کنید، تا سیگنال وایفای را تقویت نمایید.
* اگر روتر شما تنضیمات مختلف نیرو را در خود دارد، بهتر است آن را روی مقدار پایینتر قرار دهید، زیرا نسبت به نیروی بیشتر کارایی بهتری دارد.
شما چه پیشنهادی برای استفاده بهتر از اینترنت به صورت وایفای دارید؟ تجربیات خود را با ما در میان بگذارید.
عباس واحدی