یکی از محصولات بهداشتی که اخیراً محبوبیت زیادی به دست آورده، ضدعفونیکننده دست است؛ اما متخصصین معتقدند نباید زیاد از این ضدعفونیکنندهها استفاده کرد.
از آنجا که مردم به اهمیت شستن دستها در کاهش انتقال میکروبها پی بردهاند، ضدعفونیکنندههای فراوانی در بازار رونق گرفته است. مردم اغلب این دستمال یا پنبههای ضدعفونیکننده را به دست خود میمالند تا هرگونه میکروب چسبیده به پوست دست را از بین ببرند.
ضدعفونیکننده عمدتاً زمانهایی استفاده میشود که دسترسی به صابون و آب نباشد یا زمان کافی برای شستن کامل دستها نداشته باشیم.
با این حال، متخصصین معتقدند نباید زیاد از این ضدعفونیکنندهها استفاده کرد. در ادامه ۸ دلیل این توصیه آورده شده است.
۱- تریکلوزان دارند؛ یک ماده شیمیایی مضر
در اغلب ضدعفونیکنندههای تجاری، یک ماده شیمیایی به نام تریکلوزان وجود دارد. تریکلوزان به دلیل خواص ضد باکتریاش در ضدعفونیکنندهها یافت میشود؛ اما ممکن است ضررهایش بیشتر از منافعش باشد. این ماده شیمیایی ممکن است باکتریها را نسبت به آنتیبیوتیک مقاومتر کند.
۲- منجر به مسمومیت الکلی میشوند
حتی اگر ضدعفونیکننده دست حاوی تریکلوزان نباشد، به این معنا نیست که کاملاً بیخطر است.
یکی دیگر از مواد تشکیلدهنده فعال در بیشتر ضدعفونیکنندههای دست، الکل است که به عنوان یک داروی ضد میکروب برای کشتن باکتریها عمل میکند.
ضدعفونیکننده دستی که حاوی حدود ۶۵ درصد الکل اتیل است، ممکن است به صورت خواسته یا ناخواسته بلعیده شوند که برای بدن بسیار مضر است. متیل الکل باعث اختلال عملکرد ایمنی بدن و افزایش حساسیت میشود و میتواند منجر به آسم و ورم مزمن پوست شود.
۳- در برابر نوروویروسها مؤثر نیستند
نوروویروسها، ویروسهایی هستند که باعث اسهال و استفراغ میشوند و بسیار مسری هستند. ضدعفونیکنندههای دست قادر به از بین بردن این ویروسها نیستند.
۴- اثر مهمی بر روی دستهای آلوده ندارد
بعد از استفاده از ضدعفونیکننده دست، همه ما فکر میکنیم که دست ما کاملاً تمیز شده است؛ اما در واقعیت، اگر دست ما بیشازحد کثیف باشد، ضدعفونی دست قادر به از بین بردن تمام میکروبها نیست؛ بنابراین ضدعفونیکننده دست تنها باید زمانی مصرف شود که صابون و آب در دسترس نیست.
۵- باعث خشک شدن پوست میشود
هم الکل و هم مواد آنتیباکتریال این ضدعفونیکننده برای پوست مضر هستند. محتوای بالای الکل در برخی ضدعفونیکنندهها روغن طبیعی پوست را از بین میبرند و باعث خشکی، قرمزی و حتی پوستهپوسته شدن دست میشوند.
همچنین مواد آنتیباکتریال آن نیز باعث حساسیتهای پوستی به شکل خارش، احساس سوزش یا خشکی پوست میشود. در واقع، کودکان نباید بیشازحد از ضدعفونی دست استفاده کنند، زیرا کودکان بیشتر مستعد ابتلا به سوزش پوست هستند.
۶- از مواد شیمیایی ناشناخته برای عطر و بوی آنها استفاده میشود
بسیاری از ضدعفونیکنندههای دست شامل عطرهای شیمیایی هستند که میتواند تحریککننده باشد و منجر به آلرژی و اختلال هورمونی شود.
بنابراین سعی کنید از ضدعفونیکنندههای بیبو به جای معطر استفاده کنید.
۷- منجر به آلرژی میشوند
تحقیقات نشان میدهد کودکان زیر سن ۱۸ سال که در معرض تریکلوزان قرار گرفتند و به طور مکرر از ضدعفونیکنندههای دست استفاده میکنند، بیشتر مستعد ابتلا به آلرژی فصلی هستند. همچنین استفاده زیاد از این محصولات باعث میشود میکروبها پادتن بسازند و نسبت به آنتیباکتریها مقاومتر شوند.
۸- قابل اشتعال هستند
از آنجا که این محصولات حاوی مقدار زیادی الکل هستند، قابل اشتعال محسوب میشوند. ضدعفونیکنندههای دست به شدت مشتعل میشوند و باعث تولید مونوکسید و دیاکسید کربن میشوند؛ بنابراین سعی کنید این محصولات را دور از هرگونه شعله و آتش نگه دارید.
و در آخر توجه داشته باشید که بهترین روش برای از بین بردن میکروبهای دست استفاده از آب و صابون است.