خونریزی لثه معمولاً نشانه یک بیماری لثه است؛ اما ممکن است نشاندهنده بیماریهای دیگری نیز باشد.
اگر هر چند وقت یکبار لثه شما دچار خونریزی میشود، ممکن است در اثر شدت مسواک زدن یا استفاده از دندانهای مصنوعی باشد که درست در جای خود قرار نگرفتهاند. با این حال، تکرار دفعات خونریزی لثه ممکن است نشانگر بیماریهای جدی مانند:
- التهاب لثه (نوع پیشرفته بیماری لثه)
- سرطان خون
- کمبود ویتامین باشد.
بیماریهای مربوط به دندان که باعث بروز خونریزی لثه میشوند
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان از علل اصلی خونریزی لثه محسوب میشود. ورم لثه و التهاب لثه باعث میشوند لثه حساستر شده و بیشتر مستعد خونریزی شود. بیشتر افراد زمانی که مدت زیادی پلاک دندانی روی خط لثه باقی میماند، دچار ورم لثه میشوند.
پلاک همان باقیمانده غذا و باکتریهایی است به دندانها میچسبد. مسواک زدن باعث از بین رفتن پلاک شده و از بروز کرمخوردگیهای دندانی جلوگیری میکند. با این حال، اگر خوب مسواک نزنید و از نخ دندان استفاده نکنید، پلاک ممکن است روی خط لثه تشکیل شود. انباشتگی پلاک نزدیک لثه ممکن است باعث ایجاد ورم لثه شود.
علائم ورم لثه:
- لثههای بادکرده
- درد در دهان و اطراف لثه
- خونریزی لثه
طبق گفته انجمن دندانپزشکی آمریکا (ADA)، بیماری پیرادندانی یا التهاب لثه زمانی اتفاق میافتد که ورم لثه پیشرفت کند. بیماری پیرادندانی، عفونت لثه، استخوان فک و بافتهای حمایتکنندهای است که به دندانها و لثه متصل هستند. ورم لثه ممکن است باعث شل شدن یا افتادن دندان شود.
افرادی که از دندانهای مصنوعی استفاده میکنند نیز ممکن است گهگاهی دچار خونریزی لثه شوند. این اتفاق زمانی میافتد که دندانهای مصنوعی بسیار کوچک باشند یا جایشان تنگ باشد. اگر دندان مصنوعی یا ابزارهای دیگر مختص دهان و دندان باعث میشود که دچار خونریزی لثه شوید، با دندانپزشک خود صحبت کنید.
کمبود ویتامین
کمبود ویتامین C و K نیز ممکن است باعث شود که لثه به راحتی خونریزی کند. با این حال، معمولاً کمبود ویتامین در افرادی که در کشورهای توسعهیافته زندگی میکنند، مشاهده نمیشود. علت این امر آن است که افراد بالغ و کودکانی که در این مناطق زندگی میکنند، از طریق غذا و مکملها ویتامین C و K موردنیاز خود را دریافت میکنند. در صورت بروز خونریزی لثهای که در اثر عدم رعایت بهداشت دهان و دندان نبوده، از پزشک خود بخواهید سطح ویتامین C و ویتامین K شما را بررسی کند. از رژیم غذایی حاوی این دو ویتامین استفاده کنید تا ویتامینهای موردنیاز خود را به دست آورید.
مواد غذایی سرشار از ویتامین C:
- آب و میوه مرکبات
- کلم بروکلی
- توتفرنگی
- گوجهفرنگی
- سیبزمینی
- فلفل زنگسان (فلفل شیرین و قرمز رنگی که به شکل زنگوله است)
مواد غذایی سرشار از ویتامین K:
- شاهی آبی
- اسفناج
- چغندر برگی
- کاهو
- دانههای سویا
- روغن کانولا
- روغنزیتون
علل دیگر خونریزی لثه
بارداری یک از علل رایج خونریزی لثه در زنان است. تغییرات هورمونی که در دوران بارداری اتفاق میافتد، باعث میشود لثه حساستر شود.
اختلالات خونریزی مانند هموفیلی و سرطان خون نیز ممکن است احتمال خونریزی لثه را افزایش دهد. همچنین اگر داروهای رقیقکننده خون مصرف میکنید، احتمال خونریزی لثه بیشتر میشود. داروهای رقیقکننده مانند وارفارین، آسپیرین و هپارین.
مدیریت خونریزی لثه
رعایت بهداشت دهان و دندان اولین قدم برای کنترل خونریزی لثه است. هر سال دو بار به دندانپزشک مراجعه کنید تا دندانهایتان را تمیز کند. اگر دچار ورم لثه باشید، دندانپزشک متوجه شده و نحوه صحیح مسواک زدن را به شما آموزش میدهد. بهکارگیری روش صحیح مسواک زدن و استفاده از نخ دندان باعث میشود پلاکهای روی خط لثه از بین بروند و احتمال ابتلا به بیماری لثه کاهش یابد.
همچنین ممکن است دندانپزشک از شما بخواهد از دهانشویههای ضدعفونیکننده استفاده کنید تا میزان پلاک دهان را به حداقل برسانید. استفاده از آب ولرم و نمکین برای تسکین لثه متورم که به راحتی خونریزی میکند، توصیه میشود.
از یک مسواک نرم برای مسواک زدن لثه ملتهب استفاده کنید. همچنین اگر پس از مسواک زدن دچار خونریزی لثه میشوید، استفاده از مسواک نرم ضروری است. برسهای متوسط و سفت شاید لثه را بیشازاندازه میسایند. شاید هم بهتر باشد از مسواکهای برقی استفاده کنید. این مسواکها طوری طراحی شدهاند که به شما کمک کنند خط لثه را راحتتر تمیز کنید.
0 نظر
واقعا ممنون
خیییییییییلی ممممنوووووون
خیلی خیلیییییییییلیییییییی ممنون
فقط دوتا از دندون من دچار خونریزی میشه لطفا جواب بدین ممنون میشم
بسیار زیاد تشکر
سپاس از شما