طبق آمار، زنان بیشتر از مردان عمر میکنند.
این واقعیت در تمام جوامع، تمام گروههای سنی و در کل تاریخ صدق میکند. سالها دانشمندان تلاش کردند تا تفاوت طول عمر میان زنان و مردان را توضیح دهند. با این که برخی علت را هورمونی، اقتصاد اجتماعی یا عوامل فرهنگی میدانستند، محققان توضیح سادهتری را در تحقیق جدید خود ارائه کردند: احتمالاً علت ابله بودن مردان است!
در این تحقیق آنچه که «نظریه ابله بودن مردان» نام دارد، مورد بررسی قرار گرفت. طبق این نظریه، بسیاری از تفاوتها در رفتار پرخطر مردان و اخلاقیات را میتوان از طریق مشاهده ابله بودن مردان و این که افراد ابله، کارهای احمقانه زیادی میکنند، توضیح داد.
طبق گفته محققان، تفاوت بارزی میان خطرات کلاسیکی که در ارتباط با مردان است و منجر به آسیب آنها میشود؛ مانند ورزش کردن و سعی در تحت تأثیر قرار دادن یک دختر و خطراتی که در نتیجه ابله بودن به وجود میآید و اغلب خطرات بیعقلی نامیده میشود، وجود دارد. خطرات بیعقلی معمولاً کماهمیت شمرده میشوند؛ اما عواقبشان به شدت منفی و گاهی مرگآور است.
برای تست نظریه ابله بودن مردان، محققان پایگاه دادههای برندگان Darwin Awards را بررسی کردند. طبق گفته وبسایت Darwin Awards، در این رقابت یاد افرادی که منبع ژنهای ما را از طریق قربانی کردن زندگی خود، محافظت میکنند، زنده نگاه داشته میشود. این افراد کسانی هستند که جان خود را به دلیل رفتارهای ابلهانه و غیرعادی از دست میدهند. به عنوان مثال، مردی که با یک اره برقی سر خود را قطع کرد تا جوانمردی خود را به دوستانش ثابت کند یا زنی که به دنبال یک پر که در اثر باد رفته بود، از یک صخره ۸۰ فوتی افتاد.
محققان داستان برندگان دو دهه گذشته این وبسایت را بررسی کردند و تنها رفتارهای افرادی که به صورت تکی انجام شده و مورد تأیید قرار گرفته بودند، مطالعه کردند. نتیجه واضح بود: از ۳۱۸ برنده Darwin Awards که طبق معیارهای این سایت برنده شده بودند، ۲۸۲ نفر یعنی حدود ۸۸٫۷ درصد آنها مرد بودند. تفاوت میان تعداد زنان و مردان بسیار زیاد بود.
محققان این نکات را نیز در نظر گرفتند که ممکن است نحوه انتخاب برندگان، متعصبانه باشد. مردم معمولاً مردها را به عنوان برنده پیشنهاد میکنند؛ داستان مردان خندهدارتر و مهمتر است. شاید هم کمیته انتخاب برندگان در نحوه انتخاب برندگان متعصبانه رفتار کرده باشد.
در نتیجه آیا مردان ابله هستند؟ البته که خیر؛ اما اگرچه این تحقیق صرفاً جهت شوخی انجام گرفته است؛ اما تفاوت میزان مرگومیر بین زنان و مردان واقعی است. میزان مرگومیر یک گروه سنی خاص در آمریکا در سال ۲۰۱۰، در مردان ۴۰ درصد بیشتر از زنان بوده است.
این فقط به این معنی نیست که زنان بیشتر از مردان عمر میکنند، بلکه میزان مرگومیر مردان بیشتر از زنان است؛ به عبارت دیگر، نوزادان پسر بیشتر از نوزادان دختر میمیرند، نوجوانان پسر بیشتر از نوجوانان دختر میمیرند و پیرمردان بیشتر از پیرزنان میمیرند. سؤال اصلی این است که چرا؟
بخشی از آن مربوط به رفتار است. مردان نسبت به زنان بیشتر مست میکنند و مواد مخدر مصرف میکنند، به ویژه زمانی که جوانتر هستند. مشخص نیست که این به دلیل عوامل فرهنگی است یا عوارض جانبی عوامل بیولوژیکی مانند سطح تستوسترون است؛ اما دلیل آن هرچه باشد، چنین فعالیتهایی بیشک دلیل اصلی مرگومیر مردان در اثر سرطان دستگاه تنفسی، بیماریهای مزمن ریوی، هوا گرفتگی و بیماریهای قلبی کرونری است.
همچنین مردان در آمریکا بیشتر در اثر رفتارهای خشونتآمیز میمیرند؛ بیش از سه ونیم برابر در اثر خشونت از سوی شخص دیگر یا همان آدمکشی میمیرند، بیش از ۴ برابر در اثر خودکشی میمیرند. در سراسر جهان مرگ در اثر خشونت در مردان بیشتر از زنان است، حتی زمانی که مرگومیرهای ناشی از جنگ را در نظر نگیریم.
محققان معتقدند بخشی از تفاوت میزان مرگومیر زنان و مردان به دلیل تفاوت فیزیولوژیکی است: میزان بالای تستوسترون باعث افزایش رفتارهای خشونتآمیز میشود؛ اما شکاف جنسی در موفقیت شغلی نیز نقش مهمی به ویژه در خودکشیها دارد. شغلهای پردرآمد تنها استرسزا نیستند، بلکه باعث انزواطلبی افراد نیز میشوند. این امر باعث ایجاد محیطی میشود که منجر به اختلالات عاطفی میگردد.
در نهایت، ترکیب این فاکتورها باعث میشوند که زنان در سنین بالاتری نسبت به مردان جان خود را از دست بدهند. با پیشرفت فناوریهای پزشکی و تغییر روش جوامع در قالبی کردن مردان و زنان، احتمالاً شکاف سنی در مرگومیر زنان و مردان کاهش مییابد. شاید هم اگر نظریه ابله بودن مردان درست باشد، این شکاف بیشتر شود. زمانی که بیماریهای قلبی و سرطان را درمان کنیم و حتی سن پیری را بالا ببریم، دلیل اصلی مرگومیر احتمالاً همان ابله بودن خواهد بود.
پریا اقدامی