نقش ریبوفلاوین در پیشگیری از میگرن چیست؟
میتوکندریال منبع انرژی سلولها محسوب میشود. میتوکندریال مسئول سوخترسانی به عکسالعملهای متابولیک موردنیاز برای حفظ ساختار و عملکرد سلولها است. طبق فرضیه برخی از دانشمندان، در میگرن کمبود میتوکوندریال باعث کاهش آستانه تحمل حملات میگرن میشود. این امر باعث میشود مغز نسبت به محرکهای میگرن شدیداً واکنش نشان دهد.
ریبوفلاوین نقش مهمی در سوختوساز سلولی دارد. در نتیجه مکملهای حاوی ریبوفلاوین از طریق افزایش تأثیر انرژی میتوکندریال، به غلبه بر کمبود میتوکندریال یا اختلال در متابولیسم انرژی مغز کمک میکنند.
آیا ریبوفلاوین مؤثر واقع میشود؟
طبق دستورالعملهای پیشگیری از میگرن انجمن متخصصین سردرد و آکادمی عصبشناسی آمریکا، ریبوفلاوین به عنوان یک داروی سطح بی یا احتمالاً مؤثر در پیشگیری از میگرن محسوب میشود.
با این حال، تنها دو تحقیق که با روش تصادفی و به صورت کنترلشده انجام شده، وجود دارد که استفاده از ریبوفلاوین را در پیشگیری از میگرن بررسی کردهاند. این دو تحقیق در ابعاد کوچکی انجام شدهاند.
طبق یک تحقیق، ۵۵ فرد مبتلا به میگرن به صورت تصادفی انتخاب شدند تا به مدت ۳ ماه یا شبهدارو دریافت کنند یا ۴۰۰ میلیگرم ریبوفلاوین.
در نهایت، ریبوفلاوین تعداد روزهایی که شرکتکنندگان سردرد داشتند، حداقل تا ۵۰ درصد در ۵۹ درصد گروهی که ریبوفلاوین دریافت میکردند، کاهش داد. همچنین تعداد روزهای سردرد ۱۵ درصد از گروهی که شبهدارو دریافت کردند نیز کاهش یافت. در کل ۳ عارضه جانبی گزارش شد که یکی در گروه شبهدارو بود. این افراد اظهار داشتند دچار گرفتگی عضلات شکم شدهاند. ۲ عارضه جانبی نیز در گروهی که ریبوفلاوین دریافت میکرد، مشاهده شد؛ اسهال و نیاز شدید به دفع ادرار.
در یک تحقیق دیگر، ۴۹ فرد مبتلا به میگرن به مدت ۳ ماه یا ترکیبی از ریبوفلاوین، منیزیم و بابونه زرد دریافت کردند یا یک شبهدارو. از آنجا که ریبوفلاوین رنگ ادرار را زرد روشن میکند، دوز پایینی استفاده شد.
نتیجه این شد که روزهای میگرنی و تعداد میگرن هر دو گروه، به میزان چشمگیری کاهش یافت. جالب است بدانید ۴۴ درصد گروه شبهدارو ۵۰ درصد یا بیشتر کاهش میگرن داشتند. این در حالی است که تنها ۴۲ درصد گروه اصلی ۵۰ درصد یا بیشتر کاهش میگرن داشتند.
نتیجه کلی
مطمئناً ریبوفلاوین نقش مؤثری در پیشگیری از میگرن دارد. با این حال قبل از مصرف مکمل ریبوفلاوین یا مواد غذایی حاوی این ویتامین با پزشک خود مشورت کنید.
منابع طبیعی ریبوفلاوین
ریبوفلاوین به صورت طبیعی در بادام درختی، اسفناج، قارچ و غلات سبوسدار وجود دارد.