پس از آنکه جلوهگری مایکروسافت در مراسم معرفی ویندوز ۱۰ طی چند روز گذشته حسابی مطبوعات را سر وجد آورده و شگفت زده کرده بود؛ اکنون مدیران این شرکت با گزارش مالی خود حسابی سهامداران را رنجاندهاند.
هیئت رئیسه طی این مراسم بارها در خصوص کاهش سود سال جاری میلادی و دلایل کوچک شدن اعداد اخطار دادند.
اولین دلیل آنها که بارها مورد اشاره قرار گرفت، این بود که دیگر فرآیند ارتقاء کامپیوترهای ویندوز XP شرکتها و مشاغل پایان یافته و تنها گروه کوچکی ماندهاند که هنوز به دنبال خرید نسخه های بالاتر ویندوز به جای اکسپی باشند. سال گذشته مایکروسافت پشتیبانی XP را پایان داد و همه شرکتها مجبور شدند که این سیستمعامل قدیمی را کنار گذاشته و به ویندوز ۷ و ۸ روی بیاورند. البته تعداد زیادی ویندوز ۷ را خریداری کردند. اما اکنون دیگر الگوهای فروش به حالت عادی پیش از برنامه جایگزینی ویندوز اکسپی برگشته است و کاهش فروش ویندوز به صنایع و شرکتها باعث کاهش سود در مقایسه با انفجار سال گذشته میشود.
البته در این میان دلایل دیگری را هم به صورت خلاصه میتوان لیست کرد:
- ویندوز ۱۰ قرار است به صورت رایگان در اختیار ماشینهای مجهز به ویندوز ۷ و ویندوز ۸ قرار گیرد. لذا از این محل سودی عاید مایکروسافت نخواهد شد. و از سویی هم درآمد کسب شده از ارتقا سیستمعامل توسط کاربران پس از دهه ۱۹۹۰ میلادی سود چندانی برای مایکروسافت به همراه نداشته است. همیشه فصل اول پس از عرضه نسخه جدید با فروش خوبی همراه بوده و پس از آن شاهد افت شدیدی بودهایم.
- مایکروسافت تصمیم گرفته تا ویندوز را به صورت رایگان در اختیار کارخانجات سازنده تبلتهای ویندوزی کوچک قرار دهد و لذا از این محل هم دیگر سود و درآمدی عاید این شرکت نخواهد شد.
- این شرکت بارها طی مراسم دیروز تاکید کرد که با فروش سیستمعامل خود در بازارهای بزرگ رو به رشدی همچون چین و ژاپن با مشکل روبرو بوده است.
- افزایش قدرت دلار در برابر ارزهای دیگر نیز باعث میشود که در مرحله تبدیل ارز، سود مایکروسافت در مقایسه با سالهای گذشته کاهش یابد.
- با توجه به کوچ صنایع و شرکتهای بزرگ به سوی استفاده از نسخه ابری آفیس، آنها پول کمتری در قبال دریافت خدمات پرداخت میکنند. آنها باید دورههای پرداختی بیشتری به مایکروسافت داشته باشند، اما مجموع مبلغ در بلند مدت کمتر از پیش خواهد بود.
علاوه بر این، یکی از مهمترین دلایل آن است که مایکروسافت قصد دارد سرویسهای ابری خود را در شروع کار بدون هزینه در اختیار صنایع قرار دهد تا آنها را اغوا کرده و به استفاده از این خدمات تشویق کند. همزمان با اینکه سرویسهای ابری گرانتر، اختصاصیتر با امکانات بیشتر در اختیار شرکتها قرار میگیرند، مدت زمانی طول میکشد تا صنایع به آنها احساس نیاز کرده و به مشتری دائمی آنها تبدیل شوند.
و از سویی هم مایکروسافت هنوز باید هزینههای فراوانی را صرف تقویت زیرساختهای ضروری سرویسهای ابری خود کند تا در زمانی دیگر آماده عرضه محصولات کامل به مشتریان باشد. فصل گذشته این شرکت بیش از ۱.۵ میلیون دلار بابت این موضوع هزینه کرده است.
هرچند که دور از انتظار نیست مایکروسافت در فصل اول ۲۰۱۵ یا اندکی دورتر همه را شگفت زده کند.
اما اگر نگاهی کوتاه به گزارش مالی فصل چهارم ۲۰۱۴ مایکروسافت داشته باشیم، میتوان دید که:
این شرکت در سه ماهه آخر سال ۲۰۱۴ بیش از ۱۰.۵ میلیون تلفن لومیا فروخته است و این کار درآمد ۲.۳ میلیارد دلاری را عایدش ساخته است. آنها همچنین بیش از ۱.۱ میلیارد دلار ابزارهای سرفیسی فروختند. پیشتر پیشبینی میشد که فروش لومیا بیش از ۹.۳ میلیون دستگاه نشود و درآمد سرفیس هم حداکثر به ۹۰۸ میلیون دلار برسد.
علاوه بر این مایکروسافت در فصل پایانی سال گذشته میلادی بیش از ۶.۶ میلیون دستگاه کنسول بازی Xbox فروخته است. البته این آمار تعداد فروش اکسباکس ۳۶۰ و وان را تفکیک نکرده است.