معضل آلودگی هوا تنها زمانی جذابیت دارد که بازیافت شود و ثمره آن خلق هنرهای زیبا باشد.
یکی از شرکتهای تابعه MIT (مؤسسه فناوری ماساچوست) واقع در هند به راه حلی مبتکرانه برای مشکل آلودگی هوا در کشورهای آسیایی دست یافته است: تبدیل اگزوز خودرو به جوهر!
در این فناوری دستگاهی به نام کالینک (Kaalink) را به انتهای لوله اگزوز استاندارد خودرو متصل میکنند. کالینک کربن نسوختهای که به دلیل سوخت ناقص موتور خودرو منتشر میشود را فیلتر میکند و میگیرد. جزییات فنی این فرایند محرمانه است اما مسئولان آزمایشگاه Gravinky Lab، که آن هم از شرکتهای تابعه MIT Media Lab است، میگویند بخش عمده این فناوری مکانیکی و نسبتاً آسان است.
آنیراد شارما، یکی از بنیانگذاران این شرکت، گفت: «دستگاه ما به عنوان یک ترکیب زیرکانه از حسگرهای الکترونیک، محرکهای مکانیکی و سیستم جمعآوری است. این دستگاه به لوله اگزوز خودرو اضافه میشود و از طریق یک دستگاه مثلثی گیرهپیچی نصب میشود.
بر طبق آزمایشات مرکز Graviky Labs، دستگاه کالینک میتواند ۹۳ درصد از آلودگی منتشرشده از احتراق داخلی موتور استاندارد را بگیرد. با ۴۵ دقیقه فیلتر کردن اگزوز میتوان حدود ۲۸ گرم جوهر تولید کرد.
اما چطور کربن گرفتهشده به جوهر تبدیل میشود؟ پاسخ این سؤال نیز محرمانه است اما شارما گفت که کربن گرفتهشده در پایان فرایند به یک جوهر باکیفیت برای چاپ مبدل میشود که میتوان آن را هم به مشتری و هم به بازارهای صنعتی فروخت. این شرکت به تازگی یک کمپین سرمایهگذاری جدید برای تأمین مالی ابتکار خود برگزار کرده است.
در حال حاضر، دستگاه کالینک باید به صورت جداگانه و دستی توسط رانندگان متصل شود. وقتی این دستگاه جمعآوری کامل شد، میتواند در مؤسسه Graviky Labs در هند به فروش برسد. شارما گفت هر دستگاه معمولاً با طی حدود دو هفته رانندگی شهری پر میشود و قابل جایگزینی است.
برای تأثیر واقعی این ابتکار، این سیستم باید به خوبی ارزیابی و بررسی شود و در کارخانههای تولید بیشتری در مناطق دیگر ساخته و حمایت شود. کمپین جدید Kickstarter که به تازگی برگزار شده برای تأمین سرمایه برای عرضه تدریجی این ابتکار و توسعه این فناوری طراحی شده است.
هم اکنون، این دستگاه در حال جمعآوری آلودگی در منطقه کوچک بنگلور هندوستان است. فعلاً مکانیسم جمعآوری این دستگاه شامل تخلیه دستگاه در گاراژ خود شرکت است.
سیستم Air-Ink بیش از سه سال در حال تولید بوده است. در واقع، آزمایشگاه Graviky Labs با شرکت آسیایی مشهور Tiger Beer همکاری کرده تا کمپین آگاهی و اثبات این مفهوم را در هنگکنگ برگزار کنند. به نقاشان هنرهای زیبا و هنرمندان هنرهای خیابانی خودکار، ماژیک و اسپری رنگ با جوهرهای Air-Ink (هواجوهر) داده شده است تا بتوانند از آلودگی هوا برای نشان دادن هنر خود استفاده کنند.
ویدئوی دمو بسیار جذاب است. میتوانید در پایان این مطلب مشاهده کنید.
شارما به عنوان حُسن ختام گفت که این شرکت امیدوار است سیستم جدیدشان توسعه یابد و فقط به خودرو منحصر نشود. انواع گوناگون دستگاه کالینک میتواند به شومینه، دودکشها و دیگر سیستمهای صنعتی اگزوز و دودزا متصل شود.
این دستگاه فعلاً باید چندین مرحله آزمایش و تأییدیه را پشت سر بگذارد. شارما گفت: «ما تصمیم داریم آن را روی خودرو، کامیون و شومینه در ابعاد و مقیاسهای گوناگون بسازیم و به افراد، سازمانها و دولتها کمک کنیم که با آلودگی مبارزه کرده و آن را بازیافت کنند.»