سلامتی فرزندان یکی از مهمترین دغدغههای اصلی پدر و مادر میباشد. به دلیل اینکه سیستم ایمنی کودکان هنوز در حال رشد و ساخته شدن است، ممکن است اغلب بیمار شوند و بردن آنها به بیمارستان بخشی از زندگی روتین والدین باشد.
همه ما میدانیم که اگر کودکی از یک بیماری جدی رنج ببرد، نگرانی پدر و مادر قابل توصیف نیست. مشکلات جزئی کودکان مانند عطسه، سرفه یا تب خفیف زیاد نگران کننده نیست و بیشتر اوقات حتی احتیاجی به رفتن نزد دکتر ندارد. اما بعضی اوقات برای والدین سخت است که تشخیص دهند کدام نشانه و علامتهای بیماری کودکان، نیاز به دکتر دارد. به همین دلیل دانستن برخی نشانههای بیماری کودکان ، برای والدین لازم است زیرا اگر به آن توجه نشود ممکن است شدید و جدیتر شود.
در ادامه به ۱۰ نشانه سلامتی کودکان که نباید از آنها غافل شد، اشاره میکنیم:
۱- تب بالا
بچهها گاهی اوقات به دلیل بیماریهایی مانند ویروس معده و عفونتهای جزئی تب میکنند. اما تب شدید ممکن است به دلیل یک بیماری جدی و خطرناکتر باشد که حتما نیاز به درمان دارد.
یک تب شدید برای بچه ۳ تا ۶ ماهه، حدود ۱۰۱ درجه فارنهایت یا حدود ۳۸ درجه سانتیگراد و برای بچههای بالاتر از ۶ ماه نیز حدود ۱۰۳ درجه فارنهایت یا حدود ۳۹ درجه سانتیگراد است.
اگر تب کودک شما برای چند روز یا بیشتر ادامه داشت، باید با یک دکتر مشورت کنید. اگر این تب به دلیل عفونتهای باکتریایی باشد، درمانهای مبتنی بر آنتی بیوتیک میتواند کارساز باشد.
همچنین اگر همراه این تب، سردرد نیز همراه باشد و کودک شما به سختی بتواند چشمان خود را باز نگه دارد، نشانه خوبی نیست. این میتواند نشانه بیماری مننژیت باشد که بسیار جدی است و حتما احتیاج به مراقبتهای پزشکی دارد.
دیگر بیماریها مانند آنفولانزا و عفونت گوش نیز میتواند منجر به تب شود. توجه داشته باشید که تشخیص و درمان بهنگام میتواند از عوارض بعدی و حتی مرگ به دلیل تب بالا جلوگیری کند.
۲- تشنگی شدید
اگر کودک شما بدون هیچ دلیلی و بطور ناگهانی از شما درخواست آب زیادی کرد، به خصوص در شب، شما باید به سرعت کودک خود را برای چکاپ نزد یک دکتر ببرید.
دیابت نوع ۱ ممکن است در بچههای کمتر از ۲۰ سال رخ دهد و تشنگی شدید یکی از علائم اصلی آن است.
رایجترین نشانه بچههای مبتلا به دیابت عطش شدید به همراه ادرار، خستگی، شب ادراری و کاهش وزن است.
۳- تنگی نفس
اگر کودک شما تب دارد، خر خر کردن و ناله کردن لحظه به لحظه کودک و همچنین نفس کشیدن سریع، از نشانههای رایج است. اما اگر این نفس نفس زدنهای سریع، طولانی شد و چند روز طول کشید، زمان آن است که نزد یک دکتر بروید.
نفس کشیدن سخت، مخصوصا هنگام بازی یا ورزش نگران کننده است. اگر هنگام بازدم کودک خود متوجه صدای عجیب و متمایزی مانند خس خس یا سوت زدن شدید شدید، میتواند نشانه واضحی از آسم باشد. در سال ۲۰۱۵ مراکز کنترل و پیشگیری بیماری گزارش دادند که ۶٫۲ میلیون کودک مبتلا به آسم هستند.
اگر علاوه بر سختی نفس متوجه آبی شدن لب های کودکتان شدید، میتواند نشانه برنژیت باشد.
حتی یک سختی نفس جزئی در کودک میتواند انرژی او را بگیرد و او را به شدت مریض کند. بنابراین اگر شما متوجه سختی نفس کشیدن کودک خود شدید سریعا با یک پزشک متخصص اطفال تماس بگیرید.
۴- شکم درد طولانی مدت
بچهها معمولا از درد شکم شکایت دارند. برخی اوقات این درد شکم واقعی است و برخی اوقات بهانهای برای نرفتن به مدرسه یا نخوردن غذایی است که دوستش ندارند.
با اینحال، اگر این درد شدید باشد و بچه شما چندین بار در طول هفته از این درد رنج ببرند، باید آن را جدی گرفت. همچنین اگر این درد در ناحیه راست و پاینی شکم و همرا با حالت مریضی، تهوع و اسهال باشد، باید آن را جدی گرفت. اینها میتوانند نشانههای آپاندیس باشند که باید فورا درمان شود.
۵- درد هنگام ادرار
اگر کودک شما هنگام ادرار درد دارد، میتواند نشانه بدی باشد و ممکن است دچار عفونت ادراری شده باشد. این عفونت در کودکان شایع است و اگر شدیدتر شود ممکن است باعث زخم کلیهها شود.
کودکانی که دچار عفونت دراری هستند، ممکن است علائمی مانند کج خلقی، تب، استفراغ و بدغذایی داشته باشند. همچنین برخی از کودکان ممکن است به دلیل درد زیاد، ادرار خود را نگه دارند و ادرار آنها بوی بدی بدهد که والدین باید متوجه آن شوند. در چنین شرایطی حتما با یک دکتر تماس بگیرید.
۶- خستگی شدید
بچهها دارای انرژی زیادی هستند و معمولا همیشه در تحرک و جنب و جوشاند. اما اگر کودک شما از خود علائم خستگی نشان داد و حتی بعد ازاستراحت کافی نیز انرژی نداشت، نشانه خوبی نیست.
دلایل زیادی برای خستگی شدید وجود دارد. این دلایل میتوانند شامل عادت ناسالم غذایی، سبک زندگی کم تحرک و کمبود خواب باشد. دلایل جدیتر میتواند شامل کم خونی، عدم جذب مناسب، افسردگی، بیماریهای مربوط به قلب یا کلیه، آلرژی، عفونت ویریوسی و نوع خاصی از اختلالات سیستم ایمنی بدن و حتی سرطان باشد. در صورت تشخیص خستگی در فرزند خود، باید با یک دکتر مشورت کنید و دلیل آن را برای بهترین درمان پیدا کنید.
۷- استفراغ بیش از اندازه
تقریبا برای یک مادر طبیعی است که بالا آوردن بچه خود را تجربه کرده باشد. میتواند به دلیل سرفه سخت، به سختی گریه کردن، خوردن زیاد یا مشکلات معدوی باشد. اما اگر این بالا آوردنها ادامه داشت، ممکن است منجر به دهیتراته یا همان کم آبی بدن شود. برخی نشانههای دیهاتره شدن بدن شامل خروجی ادرار کم، خواب آلودگی شدید، لبهای خشک و گریه بدون اشک است. دهیتراته شدن زیاد میتواند خیلی جدی باشد اما امروزه میتوان با یک IV (آی وی) مایع از دست رفته را به بدن بازگرداند.
همچنین اگر احساس کردید که کودک شما همراه استفراغ تعادل و آگاهی خود را از دست داده است، سریعا او را به دکتر ببرید زیرا ممکن است سر کودک شما صدمه دیده باشد.
۸- تورم صورت
تورم صورت معمولا به دلیل آلرژی به یک نوع غذا یا نیش حشره خاصی است که در آن صورت کودک باد میکند و اگر به آن رسیدگی نشود ممکن است پیشرفت کند و جان کودک را به خطر اندازد. همچنین این تورم میتواند به دلیل نوعی عفونت باشد. مطالعهای در سال ۲۰۰۶ نشان داد که عفونت، علت اصلی اغلب ورمهای صورت کودکان است.
۹- آبی شدن لبها
اگر لبهای کودک شما بعد از خوردن توت یا بلوبری و یا آبنبات آبی شد، مشخصا مساله مهمی نیست. حتی سرمای زیاد میتواند باعث آبی شدن لبها شود.
اما اگر لب کودک شما بدون هیچ دلیل آبی بود میتواند نشانه نوعی یرقان باشد. یرقان به دلیل کمبود اکسیژن در خون و یا گردش خون پایین اتفاق میافتد. همچنین لبها میتوانند به دلایل دیگری مانند بیماری قلبی، سینه پهلو، آسم و مشکلات تنفسی کبود شوند. توجه داشته باشید که هر چه رنگ لبها تیرهتر شد و متمایل به بنفش پررنگ شد، بیماری جدیتر است و باید سریعا به آن رسیدگی شود.
۱۰- کهیر و دون دون شدن بدن
دون دون شدن در بچهها رایج است و نیا به نگرانی نیست. اما اگر این دونها با علامی مانند تب، استفراغ، خس خس سینه، به سختی قورت دادن، درد شکم یا تنفس سخت همراه باشد، باید با یک دکتر مشورت کنید.
اگر دانههای قرمزی بر روی پوست کودک شما ظاهر شد که با فشار دادن سفید میشوند و دوباره به حالت قرمز برمیگردند، میتواند نشانه سپسیس (sepsis) یا مننژیت باشد که هر دو اینها نیاز به درمان و مراقبتهای پزشکی دارد.