زمانی که خشم زیادی را حس میکنید، تفکرات متفاوتی درون ذهنتان در جریان است. ممکن است با خود بگویید:
«باورم نمیشود»
«این کاملاً بیانصافی است»
«چطور میتواند چنین کاری را انجام بدهد»
«من به کمک بیشتری نیاز دارم؛ اما تنها هستم»
همه این افکار یک حس مشترک دارند: شما فکر میکنید حقوقتان ضایع شده است.
چرا مستعد خشمگین شدن هستید؟
زمانی که بسیار کوچک بودید، چیزی به نام رادار احساسات در درون شما شکل گرفته است. رادار احساسات به شما کمک میکند دنیای اطراف خود را درک کنید؛ دنیایی که از اطرافیان خود آموختهاید. رادار شما همواره به دنبال نشانههایی است تا اتفاقات پیرامونتان را منطقی جلوه دهد. زمانی که به ۱۰ سالگی میرسید، این روش به صورت پیش فرض برای پردازش اتفاقاتی که برایتان پیش میآید، به کار گرفته میشود.
اگر با حس خشم مشکل دارید، احتمالاً رادارتان طوری تنظیم شده که به دنبال نشانههایی از تخطی حقوقتان بگردد؛ همانند زمانی که فکر میکنید کسی میخواهد شما را به دردسر بیندازد یا از شما سوءاستفاده کند. شما به شدت به دنبال این نشانهها هستید و حتی اگر نشانهای از تخطی حقوقتان وجود نداشته باشد، شما چیزی برای خشمگین شدن پیدا میکنید.
البته ممکن است تفکراتتان درست باشند؛ یعنی همسرتان واقعاً بیشتر از شما به تلویزیون توجه کند و رئیستان بیملاحظه باشد. مشکلات زمانی بروز میکنند که تفکراتتان مغلوب تصویری از تخطی حقوق میگردند یا رادار احساساتتان حتی زمانی که کسی کاری به شما ندارد، هشدار میدهد. در نهایت بدون هیچ دلیلی خشمگین میشوید. این امر باعث از بین رفتن سلامت جسمی و روحی میگردد.
چگونه با خشم خود کنار بیایید؟
خبر خوب این است که عادت خشم را میتوان تحت کنترل گرفت. شما میتوانید بر خشم خود مداخله کرده و آن را مجدداً تنظیم کنید.
یکی از موقعیتهایی که اخیراً برایتان پیش آمده، توصیف کنید که در آن خشم کنترل شما را به دست گرفته بود. حالا سعی کنید روش به تله انداختن، زمینهیابی کردن و در هم کوبیدن خشم را به کار بگیرید.
به تله انداختن: زمانی که احساس میکنید در حال خشمگین شدن هستید، حس خشم را متوقف کنید. به نشانههایی همچون به هم فشردن فک یا منقبض کردن شانهها توجه نمایید.
خشم را زمینهیابی کنید: تفکراتی که باعث بروز احساس خشم میشوند و در ذهنتان جریان دارند، شناسایی کنید.
خشم را درهم بکوبید: تفکری که منجر به بروز خشم شده به چالش بکشید. آیا این تفکر درست است؟ آیا میتوانید مطمئن باشید که رئیستان میخواهد شما را عذاب دهد یا او نیز تحتفشار زیادی قرار دارد؟ آیا واقعاً فکر میکنید همسرتان به آنچه میخواهید بگویید، اهمیت نمیدهد؟ اجازه ندهید چنین تفکراتی کنترل شما را به راحتی به دست بگیرند.
زمانی که بتوانید بین خود و تفکراتتان فاصلهای ایجاد کنید، نسبت به اتفاقات پیرامون خود هوشیار میشوید. این امر به شما فضا و انرژی میدهد تا به جای گیر افتادن در حس خشم، منبع خشم خود را مورد بررسی قرار دهید. حالا احتمالاً میتوانید خشم خود را کنترل کنید و تصمیمی نمیگیرید که بعداً از آن پشیمان شوید.