بزرگترین دلیل شکست یا موفقیت هر سازمان در گرو رهبری قدرتمند آن است. روبروشدن با انواع چالش رایج رهبری یکی از موقعیتهایی است که تمام رهبران و مدیران سازمانها با آن روبهرو میشوند. همانطور که رسیدن به جایگاه رهبری و مدیریت سازمان با پاداشها و موقعیت اجتماعی منحصربهفرد همراه است؛ ولی رهبران موفق برای رسیدن به این جایگاه مشکلات و چالشهای زیادی را پشت سر گذاشتهاند. وظیفه رهبران این است که در مواجهه با مشکلات با درایت کامل و بهرهگیری از علم مدیریت موانع را برطرف سازند.
اهمیت حل و فصل چالش های سازمانی
رهبران و مدیران سازمان وظیفه دارند به تمام امور از کمترین تا بزرگترین آنها اشراف داشته و بهصورت مستقیم یا غیرمستقیم بر آنها نظارت کنند. مدیران و رهبران سازمان در رأس امور قرار دارند و هنگام روبهروشدن با چالش رایج رهبری با شناسایی و ریشهیابی دقیق و بهموقع آنها میتوانند مانع تبدیلشدن مشکلات به معضل بزرگتر شوند.
زمانی که فردی بهعنوان مدیر سازمان قبول مسئولیت میکند باید بداند که در این راه با مشکلات و دشواریهای غیرقابلپیشبینی روبرو خواهد شد. به همین دلیل توانایی روبهروشدن با انواع چالش رایج رهبری و علم چگونگی حل آنها اهمیت زیادی دارد و همین چگونگی حل مشکلات میزان موفقیت رهبران سازمان را مشخص میکند. رهبران موفق با حلوفصل مناسب و به هنگام مشکلات نهتنها مانع اضمحلال سازمان شده بلکه روش صحیح حل مسئله در سازمان ها میتواند آنان را در بین سازمانهای رقیب متمایز کند.
۱۰ چالش رایج رهبری
در دستگرفتن سکان هدایت یک سازمان و کسبوکار بزرگ نیازمند هوش و توانمندی و علم بالا و قدرت مقابله با چالشها است. یک رهبر موفق باید بتواند در هر شرایطی امور را در دست گرفته و آن را به بهترین صورت هدایت کند. در این بخش قصد داریم چالشهای رایج رهبری را معرفی کنیم. 10 چالش رایج رهبری عبارتاند از:
۱. حفظ انگیزه خود و الهام بخشی
یک رهبر موفق در درجه اول باید انگیزه کافی برای رهبری امور و انجام وظایف خود را داشته باشد. از طرف دیگر برای اینکه سازمان بهصورت منسجم فعالیت کرده و به موفقیت برسد کارکنان نیز به انگیزه قوی برای کارکردن نیاز دارند و این وظیفه رهبر سازمان است که به روشهای اصولی در کارکنان خود انگیزه ایجاد کند.
بیانگیزه شدن کارکنان میتواند یک چالش رایج رهبری باشد. انسان در مسیر زندگی و پیشرفت با دشواری و شکستهای زیادی روبرو میشود و ممکن است انگیزه خود را از دست بدهد. یک رهبر سازمان باید بهاندازهای قوی باشد که با درک شکستها همچنان با انگیزه کافی به راه خود ادامه دهد. کارکنان با دیدن انگیزه بالای رهبر خود قطعاً برای ادامه راه مصمم خواهند شد.
بهرهگیری از آموزشهای سازمانی نقش مؤثری در مواجهه با انواع چالش رایج رهبری دارد. به این منظور میتوانید از مشاوران آگاه و باتجربه در این حوزه کمک بخواهید. دکتر علی ناصرحجتی متخصص مارکتینگ و آموزشهای سازمانی توانایی بالایی در حل چالشهای رهبری در سازمان و رسیدن به موفقیت دارند.
۲. رهبری تغییر
یک مورد دیگر از چالش رایج رهبری که از دشوارترین چالشها است مربوط به مدیریت دوران گذار است. ممکن است سازمان در یک برهه زمانی خاص نیازمند تغییرات ساختاری باشد. برای پشت سر گذاشتن این تغییرات و رسیدن به موفقیت، رهبران سازمان باید از اراده و آمادگی روانی لازم برخوردار باشند تا بتوانند در لحظات بحرانی تصمیمهای دشوار بگیرند. احتمال کنارگذاشتن برخی از اعضای سازمان یا ایجاد بخشهای جدید که همه این روندها دشوار، طاقتفرسا، زمانبر و مشمول صرف هزینه هستند.
۳. هماهنگ سازی کارکنان با یکدیگر
در یک سازمان هر کدام از کارکنان وظایف خود را دارند و وظیفه رهبر هماهنگ و همراستا کردن کار اعضا در جهت دستیابی به اهداف نهایی سازمان است. برگزاری جلسات مداوم و خلق فضایی برای اشتراکگذاری اطلاعات ضروری با کارکنان وظیفه و حتی یک چالش رایج رهبری است که رهبران با آن روبهرو میشوند.
۴. پر کردن شکاف های مهاتی
مواجهه رهبران موفق با چالش های رهبری و چگونگی فائق آمدن بر آنها درسهای زیادی برای آموختن دارد. برای رسیدن به موفقیت در سازمان و دستیابی به هدف نهایی یعنی موفقیت نهایی سازمان در بازار هدف، کارکنان باید از نظر دانش و مهارت بهروز باشند.
بهروزرسانی و آموزش کارکنان بهعنوان یک چالش رایج رهبری نیازمند صرف هزینه و زمان است تا بتوان شکافهای مهارتی را از بین برد. وجود این شکافها در مدتزمان کوتاهی میتواند منجر به خارجشدن از دور رقابت در بازار شود.
۵. مقابله با فرسودگی شغلی
یکی از مشکلات رایج در بسیاری از سازمانها فرسودگی شغلی است. فرسودگی شغلی در بین مدیران و کارکنان بر بازدهی نهایی تأثیر منفی میگذارد. به همین دلیل لازم است مدیران با برقراری تعادل بین عملکرد عالی و مراقبت از سلامت جسمی، ذهنی و روحی خود و کارکنانشان این چالش رایج رهبری را هموار کنند. چرا که برخورداری از سلامت جسمی و روحی نقش مؤثری در رسیدن به موفقیت دارد.
مشاوره عارضه یابی و آموزش سازمانی همراه با آموزشهای سازمانی میتوانند بسیاری از مشکلات مدیریتی و چالش رایج رهبری را رفع کنند. دکتر علی ناصرحجتی با داشتن تحصیلات آکادمیک معتبر و پروندههای موفق در زمینه کسبوکار مرجعی مطمئن برای حل انواع چالش رایج رهبری است.
۶. مدیریت تضاد بین کارمندان
در هر سازمان اعضای آن دارای سلیقه و روحیات متفاوتی هستند و این تضاد در مواقعی میتواند موجب بروز تعارض شود. بروز چنین چالش رایج رهبری حتی بین دو نفر میتواند بر عملکرد تیم تأثیر منفی بگذارد. حلنشدن تضادها سرعت بهرهوری تیم و روحیه سایر اعضا را کاهش میدهد. برای رسیدن به موفقیت، رهبران لایق باید بتوانند چنین موقعیتی را قبل از تبدیلشدن به مشکل بزرگتر حل کنند.
۷. مدیریت منابع
همانطور که گفته شد رهبر سازمان بهصورت مستقیم یا غیرمستقیم باید کنترل تمام امور را در دست داشته باشد. مدیریت منابع مالی و منابع انسانی یکی از این موارد است که کوچکترین غفلت میتواند سازمان را چندین رده از رقیبان خود پایینتر قرار دهد. تمرکز بر منابع مالی و انسانی و کنترل دائم آنها یک چالش رایج رهبری است که رهبران موفق همواره آن را در صدر توجه خود قرار میدهند.
۸. برقراری ارتباط مؤثر با کارمندان
در مواقعی ممکن است بین کارکنان سازمان و رهبران شکافهای ارتباطی پدید آید. وجود این فاصله میتواند عملکرد سازمان را با اختلالاتی روبرو کند. در مواجهه رهبران موفق با چالش های رهبری و بروز شکاف لازم است از طریق مهارتهای ارتباطی مؤثر این شکافها را به حداقل رساند. رهبران لایق و کاردان ارزش کارکنان خود را درک کرده و به اهمیت شناخت آنها واقف هستند. یک رهبر موفق باید اخلاق کاری، نقاط ضعف و قوت و سبک ارتباطی کارمندان خود را درک کند تا بهعنوان یک تیم برای رسیدن به موفقیت تلاش کنند.
۹. تفویض اختیار
یک چالش دیگر از ۱۰ چالش رایج رهبری، واگذاری بخشی از وظایف به افراد شایسته است. رهبران موفق هیچگاه تمام امور را خود به تنهایی انجام نمیدهند و با شناسایی استعداد، مهارت و لیاقت افراد شایسته، برخی امور را به آنان واگذار میکنند. تفویض اختیار به افراد واجد شرایط یک چالش رایج رهبری است که باید با دقت و هوشمندی کافی انجام شود.
این موقعیت فرصتی فراهم میکند تا رهبران بر امور بزرگتر و مهمتر تمرکز کنند و از طرف دیگر وفاداری و اعتمادبهنفس افرادی که اختیارات جدید به آنها واگذار شده افزایش مییابد. نکته مهم اینکه رهبران باید اوضاع و امور واگذارشده را کنترل کنند.
۱۰. کنار آمدن با سندرم خود ویرانگری
یک چالش رایج رهبری بین برخی رهبران جدید سندرم ایمپاستر یا خود ویرانگری است. این گروه از افراد تصور میکنند توانایی و شایستگی لازم برای رسیدن به این جایگاه را ندارند. به همین دلیل اعتمادبهنفس آنان کاهش مییابد. این گروه از رهبران ممکن است در تصمیمگیریها دچار شک و تردید شوند. برای مواجهه با این چالش باید توانایی، مهارت و استعدادهای خود را در نظر گرفته و در راستای رشد بیشتر آنها تلاش کنید.
جمعبندی
رهبری سازمان وظیفهای خطیر و بزرگ است و رهبران باید در هر برهه زمانی با چالشها و دشواریهای مختلف دستوپنجه نرم کنند تا بتوانند به هدف نهایی یعنی موفقیت در بازار هدف دست یابند. در این مقاله ۱۰ چالش رایج رهبری و روش مواجهه مدیران موفق با آنها گفته شد.
مدیریت منابع، تفویض اختیار، مبارزه با فرسودگی شغلی، ازبینبردن تعارضها و همچنین کاهش شکافهای مهارتی چند نمونه از انواع چالش رایج رهبری هستند. ممکن است برخی رهبران در مواجهه با این چالشها دچار سردرگمی شوند. برایناساس بهترین راهکار مشاوره مدیریت با متخصصانی است که توانایی خود را در حل بحرانهای سازمانی و رهبری اثبات کردهاند. دکتر علی ناصرحجتی یکی از چهرههای موفق برای ریشهیابی مشکلات سازمانی و حل آنها است. شما می توانید با مراجعه به سایت ایشان به نشانی https://naserhojjati.com مراجعه کنید.