راه رفتن، یکی از مهم ترین نقاط عطف در مراحل رشدی کودکان است که همه منتظر آن هستند. معمولاً بین ۹ تا ۱۵ ماهگی شاهد تکمیل این مهارت هستیم و پس از آن است که کودک می تواند بدون کمک والدین به شکل مستقل قدم برداشته و راه برود. در این بین، برخی از کودکان دچار ضعف هستند و این مهارت را دیرتر کسب می کنند. این موضوع می تواند موجب ناراحتی و نگرانی والدین را هم فراهم کند. در این میان کاردرمانی برای راه رفتن کودک توصیه می شود که شامل تکنیک ها و تمرین هایی است که می تواند توانایی ذهنی و جسمی کودکان را بالا ببرد. در مقاله زیر درخصوص حوزه کاردرمانی و تمرین های مهم آن برای کودکان بیشتر صحبت خواهیم کرد.
سن راه افتادن کودکان
اگر چه هنوز هم برای راه رفتن کودکان نمی توان سن دقیق و مشخصی را تعیین کرد، اما به طور میانگین اکثر بچه ها تا حدود یک سالگی به این مرحله می رسند و در 15 ماهگی می توانند بدون کمک و به طور مستقل راه بروند. مسائلی مانند ضعف های عضلانی، آسیب ها و تلاش برای کمک به مستقل شدن و راه رفتن در به دست آوردن این مهارت دخالت دارند. در صورتی که کودک تاخیر حرکتی و جسمی داشته باشد به خدمات کاردرمانی نیازمند خواهد بود.
علل دیر راه افتادن کودکان چیست؟
به این نکته توجه داشته باشید که اگر کودکی از همسالان خود دیرتر اه افتاده، لزوماً دارای نقص عضلانی و ذهنی نبوده و یا کم هوش تر از همسالان خود نیست. بلکه این مسئله می تواند با آناتومی اندام و ژنتیک کودک هم در ارتباط باشد. حتی ممکن است عضلات پاهای کودک قوی نبوده و تحمل وزن بدنش را نداشته باشند. در مواقع دیگری کودک به علت پاهای بلند ممکن است نتواند تعادل خود را به خوبی حفظ کند. از طرفی، در اکثر مواقع دیر راه افتادن والدین در کودکی موجب و عامل دیر راه افتادن فرزندشان است.
ممکن است بچه هایی که دارای نشانه های تاخیر حرکتی هستند مانند دیر گردن گرفتن، یا شروع نشستن آن ها دیرتر از بچه های دیگر است منجر به دیر راه افتادن کودک شود. یک نکته مهم دیگر را هم فراموش نکنید که کودکانی که هیچ کمکی برای راه رفتن ندارند، از همسالان خود دیرتر راه می افتند. کسب مهارت راه رفتن نیاز به انگیزه دارد و بهتر است بچه ها را آزاد گذاشته و دستشان را بگیرید و کمک کنید تا بتوانند تاتی تاتی کنند.
راه های درمان دیر راه افتادن کودک
اگر شما تلاش های لازم برای راه افتادن کودک خود را کرده اید اما هنوز کودک شما موفق به راه رفتن نشده است ، پیشنهاد می کنیم از کاردرمانی تاخیر حرکتی در مراکز معتبر توانبخشی کمک بگیرید. در این مراکز برای ارزیابی دقیق، برنامه های مناسب با شرایط کودک طراحی و اجرایی می شوند. در مرکز کاردرمانی مشکلات عصبی، اختلالات و مشکلات مفصلی و ارتجاعی، مشکلات ارتباطی و کلیه مسائلی که در راه رفتن کودک تاثیرگذار است بررسی شده و خدمات و تمرینات کاردرمانی به کودک در منزل هم ارائه می گردد.
۹ تمرین مهم برای کاردرمانی کودکان
در ادامه به این نکته اشاره می کنیم که جلسات کاردرمانی جسمی برای راه رفتن کودکان در مرکز توانبخشی طبق یک برنامه هدفمند و با بررسی عوامل ایجاد تاخیر در قدم برداشتن و راه رفتن کودک با ابزارها و متدهای جدید برطرف می گردد. در عین حال از میان تمرین های متعدد به 9 مورد از مهم ترین آن ها اشاره می کنیم که می تواند برای بهبود روند راه رفتن کودک بسیار مفید باشد.
۱. تمرین حرکت چهار دست و پا
حرکت چهار دست و پا، تمرینی مهم و کارساز برای هماهنگی و تقویت شانه ها، عضلات گردن و بازوهای کودک است. برای انجام این تمرین بهتر است کودک را چهار دست و پا روی زمین بگذارید. حالا خوراکی و یا اسباب بازی مورد علاقه کودک را در فاصله یک متری از او قرار دهید. سپس ناحیه لگن به پایین کودک را از زمین بلند کرده و کمک کنید تا دست های کودک به سمت هدف حرکت کند.
۲. تمرین بلند شدن از جا
می توانید در این تمرین کودک را روی زمین نشانده و یک اسباب بازی یا خوراکی دلخواه او را بالای سرش قرار دهید. به این ترتیب کودک تشویق می شود برای برداشتن خوراکی یا اسباب بازی از جایش بلند شده و یا حداقل برای ایستادن و حرکت تلاش کند.
۳. راه رفتن به کمک وسایل خانه
کودک برای این که بتواند قدم های اولیه را بردارد در ابتدا نیاز به تکیه گاه دارد. شما به وسیله خوراکی و یا عروسک مورد دلخواه کودک می توانید او را به سمت اشیاء حرکت دهید. دقت کنید از ایمن بودن وسایلی که کودک می تواند به آن تکیه کند مطمئن شوید.
۴. تمرین راه رفتن به کمک دیوار
شما با توجه به سن و سال کودکتان می توانید او را رو به دیوار نگه دارید، به طوری که دست هایش رو به دیوار باشند و بتواند به آن ها تکیه کند. با کمک به کودک او را هدایت کنید تا با گرفتن دیوار به پهلو قدم برداشته و به جلو حرکت کند.
۵. تمرین تقویت عضلات پا
در این تمرین ،کودک را به حالت ایستاده قرار دهید و وزن کودک را روی یکی از پاهایش متمرکز کنید. حالا از کودک بخواهید تا پای مقابل را به جلو حرکت دهد.
۶. تمرین راه رفتن با پاهای باز در دو طرف تخته
در این تمرین یک تخته را برداشته و روی زمین بگذارید. این تخته بهتر است 10 سانتی متر عرض داشته باشد. حالا از کودک بخواهید که پاهایش را در دو طرف تخته قرار داده و رو به جلو حرکت کند. در این راه رفتن، مشکل قیچی راه رفتن کودک هم حل می شود.
۷. تمرینات انعطاف پذیری برای کودک
هدف این تمرین انعطاف پذیری کودک در خانه و بالا بردن میزان انعطاف پذیری مفاصل و راه رفتن کودک است. در این تمرین، کاردرمانگر تمریناتی مانند خم کردن و دراز کردن پاها یا پیچیدن و خم کردن آن ها را برای ایستادن و راه رفتن منعطف تر انجام می دهد.
۸. بازی های هدفمندانه
فراموش نکنید که کودکان در طول بازی انگیزه بسیار بالایی برای یادگیری دارند. پس روی تمرین های قدم برداشتن متمرکز شوید و با شادی، رقص، پرش، سرگرمی و پیاده روی نتایج مطلوب را به دست بیاورید.
۹. ماساژهای حرفه ای
یک ماساژ خوب و حرفه ای می تواند تاثیری اعجاب انگیز داشته باشد. عضلات کودک را آرام می کند و توانمندی کودک را برای راه رفتن بیشتر می کند. کاردرمانگر اصولاً بسته به نیاز و وضعیت کودک تشخیص می دهد که کدام ناحیه نیاز به ماساژ دارد. معمولاً پاها، ران ها و عضلات پشتی نیاز به ماساژهای حرفه ای دارند.
کلام آخر
تمرینات کاردرمانی کودک برای راه رفتن و علت دیر بلند شدن، اهمیت کاردرمانی برای تاخیرهای حرکتی را ثابت می کند. تمرین های متعددی برای راه رفتن کودکان وجود دارد که اگر به کلینیک کاردرمانی معتبر مانند کلینیک طراوت در غرب تهران مراجعه کنید می توانید با کمک متخصصان کاردرمانی، این مشکل را در کودک خود بهبود بخشیده و برطرف کنید.
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد
1 نظر
سلام خیلی مطلب خوبی بود