سیستم های برودتی یکی از مهم ترین نیاز های هر ساختمانی هستند که امکانات سرمایشی و گرمایشی را فراهم می سازند. با توجه به این که تنوع این سیستم ها بالا است برای رسیدن به عملکرد صحیح و کاربری بهینه از آن ها باید فاکتور های بسیاری از جمله میزان مصرف انرژی، نوع انرژی مصرفی، شرایط آب و هوایی، میزان و نوع کاربری که از دستگاه انتظار دارید و عوامل بسیار دیگر توجه کنید. این روز ها با توجه به شرایط آلودگی هوا و خطراتی که بشر را تهدید می کند، علاوه بر اهمیت و لزوم داشتن یک سیستم گرمایشی و سرمایشی مناسب در ساختمان ها، وجود یک سیستم تهویه مطبوع نیز اهمیت بسیاری برخوردار است. احتمالا تا کنون نام چیلر به گوشتان خورده است. حتی ممکن است در پی خرید یک سیستم برودتی و تهویه مطبوع با چیلر آشنا شده باشید.
چیلرها و فن کویل ها از تجهیزات برودتی قابل استفاده در ساختمان ها هستند که بسیاری از افراد شناخت کاملی نسبت به این دو تجهیز ندارند و به همین دلیل هنگام خرید سردرگم میشوند. برای این که با تفاوتهای بین این دو سیستم برودتی آشنا شوید، بهتر است ابتدا به شناخت مختصری نسبت به هر کدام برسید. در ادامه هر کدام از این دو سیستم را به اختصار معرفی می کنیم.
چیلر چیست؟
این دستگاه یکی از مهمترین تجهیزات سرمایشی و گرمایشی مرکزی در ساختمان های مسکونی، تجاری و کارخانه های صنعتی است. عملکرد این تجهیز بر اساس مکانیزم ترمودینامیکی است و با استفاده از سیالی به نام مبرد در یک مدار بسته هوا را خنک میسازد. در واقع این سیستم با خنک کردن سیال و انتقال آن به محیط با استفاده از مبدل حرارتی دمای محیط را کنترل می کند. این تجهیز در دو نوع تراکمی و جذبی طراحی و تولید می شود که عملکرد هر کدام با دیگری متفاوت است. در چیلر تراکمی سیال مبرد در جریان سیکل ترمودینامیکی به عنوان یک واسطه مورد استفاده قرار می گیرد. گردش مبرد در سیستم تراکمی گرما را از محیط داخل جذب و به محیط خارج دفع میکند. در واقع مبرد با جریان بین بخش های مختلف دستگاه عمل برودت را امکان پذیر می سازد.
چیلر تراکمی از چهار بخش کندانسور، کمپرسور، اواپراتور و شیر انبساط تشکیل شده است. این دستگاه بر اساس نوع کاربرد علاوه بر برودت هوا، عمل تهویه مطبوع را نیز ارائه میدهد. این دستگاه در کارخانههای صنعتی برای خنک کاری ماشین آلات خط تولید استفاده می شود. در چنین کاربری هایی، سیال توسط برج های خنک کننده، حرارت خود را از دست داده و مجددا وارد سیکل برودتی می شود. با توجه به این که این تجهیز در ظرفیت های مختلفی تولید و عرضه می شود، امکان استفاده از آن در ظرفیت های محدود تر برای اماکن مسکونی و تجاری نیز وجود دارد. در چیلر جذبی شرایط کنترل دما و تأمین تهویه مطبوع کمی متفاوت است. در این نوع سیستم، سیال مبرد که همان آب است وارد اواپراتور شده و مبرد در فشار خلاء تبخیر می شود. در این شرایط باید آب بخار شده از محفظه اواپراتور خارج گردد. برای این منظور باید از ماده ای استفاده می شود که توانایی جذب رطوبت را داشته باشد. این ماده جاذب معمولا نمک لیتیوم بروماید میباشد.
در این نوع چیلر با جذب گرما آب تبخیر شده و دمای آب کویل کاهش می یابد. در واقع عمل برودت در این سیستم با استفاده از گرما انجام می شود. در تفاوت عملکرد چیلر تراکمی و جذبی باید بدانید که انرژی مورد نیاز سیستم تراکمی از برق و انرژی سیستم جذبی از انرژی سوخت و حرارت حاصل میشود.
فن کویل چیست؟
فن کویل یک تجهیز ساده و متشکل از فن و مبدل حرارتی میباشد. کویلها در این تجهیز لوله هایی از جنس مس با پره های آلومینیومی هستند. فن کویل خود بخشی از سیستم های تهویه مطبوع است که قابلیت های ویژه ای را ارائه می دهد. این تجهیز با کمک فن هوای موجود را مکیده و با ورود آب خنک به کویل دمای هوا را کنترل می کند. کنترل تنظیم دما در فن کویل به عهده ترموستات است. فن کویل در دو نوع توکار ورو کار وجود دارد و برای انتقال گرما و سرما مورد استفاده قرار میگیرد. عملکرد این تجهیز به این صورت است که هوای سرد یا گرم اتاق را مکیده و بر روی لوله های کویل می دمد. بر حسب دمای آبی که داخل کویل جریان دارد هوای خنک یا گرم وارد محیط اتاق می گردد.
یکی از مهم ترین مزایای فن کویل است که میتوان از آن برای کنترل دما به صورت جداگانه استفاده کرد. در واقع فن کویل یک تجهیز مرکزی نیست و انعطاف پذیری بالایی در تقسیم بندی فضا برای کنترل و تنظیم دما دارد. این نوع سیستم خنک کننده برای مراکز تجاری، ساختمان های اداری و ساختمان های مسکونی که به کنترل فردی نیاز دارند، مناسب است.
تفاوت چیلر و فن کویل
حال که با این دو تجهیز و عملکرد آن ها آشنا شدید، درک تفاوت این دو سیستم برایتان ملموس خواهد بود. در مورد عملکرد چیلر به این نتیجه میرسیم که این سیستم با سیکل خاص خود عملکرد برودتی را امکان پذیر می سازد. به عبارتی این تجهیز وظیفه تولید هوای گرم یا سرد را برای تنظیم دما به عهده دارد. این در حالی است که فن کویل توانایی تولید دمای مورد نیاز را ندارد و با توجه به این که خود بخشی از سیستم های برودتی است، تنها انتقال دمای مورد نیاز محیط مد نظر را انجام می دهد. ضمن این برای هر ساختمان تنها یک چیلر مورد استفاده قرار میگیرد، در صورتی که می توان برای کنترل دما در بخش های مختلف محیط از چند فن کویل استفاده کرد.
بهترین سیستم های برودتی را از کجا بخریم؟
شرکت هورسان توان سپند به عنوان برترین تأمین کننده سیستم های برودتی در کشور است و بیش از ده سال سابقه مدیریت در این حوزه را دارد. شما می توانید ضمن خرید انواع سیستم های برودتی از این شرکت از خدمات پس از فروش آن شامل نصب و راه اندازی دستگاه، تعمیر و سرویس آن ها بهره مند شوید. خرید سیستم های تهویه مطبوع و برودتی به تخصص در این زمینه احتیاج دارد. تیم مشاوره متخصص هورسان توان سپند با ارائه خدمات مشاوره به شما کمک می کنند که انتخاب ایده آلی داشته باشید. تمام محصولات تهویه مطبوع این شرکت با تضمین کیفیت و قیمت رقابتی به فروش می رسند. جهت کسب اطلاعات بیشتر از طریق لینک زیر وارد سایت تهویه هورسان شوید.
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد
2 نظر
چقدر محتوای جالبی بود
با عرض سلام و وقت بخیر.
ممنون بابت توضیحات خوب و مفید تون مقاله ای که در اختیار گزاشتید کاملا جامع و کامل و مفید بود.
ماهم از تولید کنندگان داکت اسپیلت.زنت.ایرواشر… هستیم ممنون میشم برای حمایت بیشتر به سایت ماهم سرب بزنید.