آیا سیگار کشیدن باعث ایجاد لخته خون می شود؟ آیا سیگار روی غلظت خون تأثیر می گذارد؟ تشکیل لخته ی خون به دلایل مختلفی اتفاق می افتد. برخی از این دلایل می توانند در طول زندگی و یا توسط خود فرد ایجاد شوند که معمولاً با عنوان «عوامل خطر اکتسابی» شناخته می شوند. عوامل خطر اکتسابی می تواند شامل سیگار کشیدن، چاقی، برخی از بیماری ها یا طی مراحل بهبودی بعد از یک عمل جراحی باشد.
سیگار و لخته خون
سیگار کشیدن معمولاً منجر به بیماری های ریوی مانند سرطان می شود؛ اما در برخی موارد با بیماری های قلبی نیز در ارتباط است. استعمال دخانیات می تواند خطر ابتلا به لخته خون و سکته معزی را افزایش دهد. بر اساس گزارش انجمن قلب آمریکا، یک فرد سیگاری معمولاً ده سال کمتر از یک فرد سالم و غیر سیگاری عمر می کند. دلیل این امر چیست؟
تقریباً 600 ماده ی شیمیایی در سیگار وجود دارد که بسیاری از این مواد موجود در سیگار و دود سیگار باعث سرطان می شوند. برخی از این مواد شیمیایی خطرناک و بسیار سمی هستند.
سیگار چگونه بر خون تاثیر میگذارد؟
استعمال هرگونه دخانیات باعث تغییر سطح پلاکت خون می شود و در نتیجه، احتمال انعقاد خون را بالا می برد. یکی دیگر از آسیب های مخرب سیگار، آسیب رساندن به رگ های خونی است که می تواند از دیگر دلایل تشکیل لخته خون باشد. با این حساب بهتر است بدانیم چگونه لخته خون را از بین ببریم؟
به گفته ی انجمن قلب، ریه و خون آمریکا، سیگار کشیدن تأثیرات جدی و خطرناکی روی عروق خونی و قلب می گذارد. مواد شیمیایی موجود در دود تنباکو علاوه بر آسیب رساندن به سلول های خونی، ساختار و عملکرد قلب و عروق خونی را نیز با مشکل مواجه می کنند.
هر آسیبی که به رگ های خونی شما وارد شود، خطر ابتلا به بیماری تصلب شرایین (آترواسکلروز: تنگی عروق ناشی از پلاک) را افزایش می دهد. بیشتر مردم فکر می کنند که آترواسکلروز تنها به علت کلسترول بالا یا چاقی اتفاق می افتد. اما باید بدانید که بیش از 5000 ماده ی شیمیایی موجود در دود سیگار می تواند خطر ابتلا به این بیماری را بالا ببرد.
سیگار همچنین یکی از عوامل اصلی بیماری شریان محیطی (PAD) است. این مشکل می تواند سبب تشکیل پلاک در رگ هایی شود که خون را به اندام ها و نواحی حیاتی بدن مثل قلب، ریه و مغز می رسانند.
شما باید بدانید که حتی اگر سیگاری هم نباشید، قرار گرفتن در معرض دود سیگار (دود ناشی از استعمال دیگران) نیز به همان اندازه برای شما خطرناک است. تحقیقات نشان داده است که قرار گرفتن در معرض دود سیگار می تواند باعث مشکلاتی مثل افزایش فشار خون، آسیب دیدگی بافت های عضلانی قلب و کاهش سطح کلسترول HDL (کلسترل خوب) شود.
آیا سیگار های الکترونیکی نیز همان اثر را دارند؟
استفاده از سیگارهای الکترونیکی حاوی نیکوتین در کوتاه مدت باعث افزایش احتمال تشکیل لخته خون، اختلال در عملکرد رگ های خونی کوچک بدن و افزایش ضربان قلب و فشار خون می شود. محققان و دانشمندان ادعا می کنند که آثار سوء سیگارهای الکترونیکی حاوی نیکوتین مشابه سیگارهای معمولی است و استفاده ی طولانی مدت از آن می تواند منجر به حمله قلبی یا سکته مغزی شود.
در مطالعه ی ذکر شده، هر داوطلب قبل و بعد از مصرف 30 کام (پوک) از سیگار الکترونیکی نیکوتین دار و قبل و بعد از مصرف 30 کام از سیگار الکترونیکی بدون نیکوتین مورد آزمایش قرار گرفتند. این دو آزمایش در نوبت های جداگانه و با فاصله ی زمانی حداقل یک هفته انجام شد.
در هر نوبت، محققان ضربان قلب و فشار خون داوطلبان را اندازه گیری کردند و نمونه های خونی داوطلبان قبل از استفاده از سیگار الکترونیکی، 15 دقیقه بعد از استفاده و بار دیگر در 60 دقیقه پس از استفاده از سیگار الکترونیکی گرفته شد. همچنین، محققین آزمایش هایی برای بررسی تأثیر سیگارهای الکترونیکی روی گردش خون از طریق رگ های کوچک بدن، در 30 دقیقه پس از مصرف سیگار الکترونیکی انجام دادند. در این آزمایش ها، برای مشاهده ی انبساط و انقباض رگ های خونی از اشعه استفاده شده است.
مقایسه ی نتایج این تست ها نشان داد که استفاده از سیگارهای الکترونیکی حاوی نیکوتین باعث تغییرات کوتاه مدت سریعی در داوطلبان می شود. آنها متوجه شدند که بعد از گذشت 15 دقیقه از مصرف سیگار، تشکیل لخته های خونی به طور متوسط به میزان 23% بیشتر شده و پس از 60 دقیقه به حالت طبیعی برگشته است. همچنین، ضربان قلب داوطلبان از میانگین 66 بار در دقیقه به میانگین 73 بار در دقیقه و فشار خون آنها از میانگین 108 میلی متر جیوه به 117 میلی متر جیوه افزایش یافته است.
نتایج آزمایشات عکس برداری نشان داد که رگ های خونی داوطلبان نیز پس از استفاده از سیگارهای الکترونیکی حاوی نیکوتین موقتاً تنگ تر شده است. تأثیرات ذکر شده در افرادی که از سیگارهای الکترونیکی بدون نیکوتین استفاده کرده اند مشاهده نشد. این تیم تحقیقاتی حدس می زنند که تأثیرات شناخته شده ی نیکوتین روی افزایش سطح هورمون هایی مثل آدرنالین می تواند دلیل افزایش میزان تشکیل لخته ی خون باشد.
مطالعه ی مربوطه نشان می دهد که سیگارهای الکترونیکی حاوی نیکوتین تا حد زیادی باعث ایجاد لخته خون و اختلال در رگ های کوچک خونی می شوند. البته موردی که نام بردیم یک مطالعه ی کوچک در این زمینه می باشد. برای بررسی های بیشتر و نتایج دقیق تر اثرات سیگارهای الکترونیکی روی بدن به مطالعات گسترده تری نیاز است.
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد