در دهههای اخیر پیشرفت علوم و تکنولوژیهای مختلف به پیشرفت و توسعه صنعت ساختمانسازی کمک ویژهای کردهاند و انواع مصالح مدرن برای اهدافی همچون کاهش وزن ساختمان، افزایش ایمنی، افزایش سرعت ساختوساز، کاهش هزینهها و … مورد استفاده قرار گرفته اند. دیوارهای تری دی پنل یکی از کاربردیترین مصالح ساختمانی هستند که امروزه به جای مصالح سنتی مختلفی همچون آجر، بلوکهای سفالی و … استفاده میشوند.
این دیوارها به دلیل وزن پایین، عایق رطوبت بودن، نصب و اجرای ساده، حملونقل راحت، قیمت مناسب و … به شدت مورد توجه و استقبال قرار گرفته اند. در ادامه مطلب به بررسی مهمترین مزایا و معایب دیوارهای تری دی پانل پرداخته خواهد شد.
تری دی پانل چیست و چند نوع است؟
تری دی پانل در اصل به نوعی دیوار پیش ساخته گفته میشود که از 3 بخش اصلی شامل هسته، شبکه و بتن تشکیل میشود. هسته دیوارهای تری دی پنل از جنس یونولیت و شبکههای آن از جنس فولاد بوده که با نام مش شناخته میشوند. شبکههای فولادی در هم تنیده میشوند و به استحکام پانلها کمک میکنند و از آنجایی که لایه میانی آنها از جنس یونولیت است وزن بسیار کمی در مقایسه با دیوارهای دیگر دارند. این پانلها اولین بار توسط ویکتور وایزمن در سال 1967 تولید شد و به مرور زمان تغییر و تحولات زیادی داشته است. دیوارهای تری دی پنل میتوانند انواع مختلفی داشته باشند که مهمترین آنها شامل دیوارهای تری دی پنل سقفی، دیوارهای تری دی پنل باربر، دیوارهای تری دی پنل غیر باربر، دیوارهای تری دی پنل متال فوم و دیوارهای تری دی پنل دکوراتیو هستند.
مزایا و قابلیتهای دیوار تری دی پانل
به صورت کلی دیوارهای پیش ساخته امروزه از انواع مواد و مصالح مختلف تولید میشود که مهمترین آنها شامل مواردی همچون بتن، سیمان، گچ و … هستند. دیوارهای تری دی پنل تولید شده با یونولیتها از جمله رایجترین دیوارهای پیش ساخته هستند که میتوانند مزایا و معایب منحصربهفردی داشته باشند. مزایا و معایب دیوارهای تری دی پانل در مقایسه با سایر دیوارهای پیش ساخته باعث میشود که کاربردهای متفاوتتری داشته باشند. از جمله مهمترین مزیتهای دیوارهای تری دی پنل میتوان موارد زیر را عنوان نمود:
- این دیوارها میتوانند در کاهش هزینههای ساختوساز ساختمانها نقش ویژهای داشته باشند.
- استفاده از دیوارهای تری دی پانل باعث افزایش سرعت ساختوساز ساختمانها میشود.
- این دیوارها از وزن کمی برخوردارند و انعطافپذیری بالایی دارند به همین دلیل حملونقل، نصب و اجرای آنها بسیار راحت است.
- دیوارهای تری دی پانل از تنوع بالایی برخوردارند و به دلیل سازگاری بسیار خوبی که با محیطزیست دارند هیچگونه خسارتی به آن وارد نمیکنند.
- این دیوارها دارای قابلیت انبساط و انقباض بوده و در نهایت به کاهش وزن سازهها کمک میکنند.
- این دیوارها پرتی و ضایعاتی نداشته و به راحتی میتوان قطعات آن را تعویض کرد
- این دیوارها به دلیل داشتن لایه یونولیتی عایق صوت و حرارت بوده و از نفوذ رطوبت، موریانهها و حشرات جلوگیری میکنند.
- در برابر آتش مقاومت بالایی داشته و به افزایش مقاومت ساختمانها در برابر زلزله کمک میکنند.
- استفاده از این دیوارها به دلیل داشتن ضخامت کم باعث افزایش فضای مفید ساختمان شده و در مصرف مصالحی همچون گچ، بتن، سیمان و … صرفهجویی میکند.
- این دیوارها می توانند در صرفهجویی در هزینه تهویه مطبوع ساختمان در تابستان و یا زمستان بدلیل جلوگیری از تبادل حرارت و یا برودت و در نتیجه صرف انرژی کمتر موثر باشند.
- استفاده از این مصالح به افراد اجازه میدهد طرحهای متنوع و مختلفی در ساختمانها در سیستمهای سینوسی و قوسی اجرا کنند.
- عبور لولههای آب و فاضلاب، برق و تلفن و تأسیسات مختلف از این دیوارها راحت بوده و نصب در و پنجرهها سادهتر است و در نهایت باعث افزایش عمر مفید سازهها میشوند.
- نصب و استفاده از این دیوارها نیازی به نیروهای متخصص ندارد.
معایب دیوارهای تری دی پانل
دیوارهای تری دی پانل در کنار تمامی مزیتها و فوایدی که دارند میتوانند ایرادات و معایبی نیز داشته باشند که لازم است در زمان استفاده مورد توجه قرار بگیرند. ازجمله مهمترین معایب دیوارهای پیش ساخته تری دی پنل میتوان موارد زیر را عنوان نمود:
- زمانی که این دیوارها دچار آتشسوزی و حریق شوند میتوانند گازهای سمی مختلف تصاعد کنند که مضر خواهند بود.
- ممکن است نصب و اتصال این دیوارها معضلاتی برای افراد خصوصاً افرادی مبتدی داشته باشد
- این دیوارها حجم بالایی دارند و همین باعث میشود که هزینه حملونقل آن از کارخانه تا محل نصب زیاد باشد.
قیمت دیوارهای تری دی پانل
همانطور که گفته شد دیوارهای تری دی پنل انواع مختلفی دارند و هر کدام از آنها میتوانند در پروژههای مختلف و در بخشهای مختلف ساختمانها استفاده شوند. به صورت دقیق نمیتوان قیمت مشخصی برای این دیوارها عنوان کرد چرا که قیمت آنها میتواند تحت تأثیر فاکتورهای مختلفی قرار داشته باشد که مهمترین آنها به شرح زیر میباشند:
- هزینههای مربوط به حملونقل و نصب و اجرای دیوارها
- ضخامت پنلها و میلگردهای استفاده شده در آنها
- اسکلت ساختمانها، تعداد طبقات و ارتفاع طبقات آن
- کیفیت ساخت پنلها
- چگالی یونولیت استفاده شده در هسته پنل
- ابعاد و اندازههای پنل
- شرکت تولیدکننده پنلها
- حجم و متراژ مورد استفاده از پنلها
- نرخ ارز و ارزش مواد اولیه و …
با توجه به تمامی فاکتورهای عنوان شده قیمت تمام شده هر متر مربع از این پنلها میتواند از 15 تا چند ده هزار تومان متغیر باشد.
جمعبندی نهایی
دیوارهای تری دی پنل از جمله رایجترین مصالح مدرن ساختمانی است که امروزه در بسیاری از پروژههای ساختمانی استفاده میشوند. مزایا و معایب دیوارهای تری دی پانل در مقایسه با سایر مصالح ساختمان باعث شده است که با استقبال خوبی مواجه شوند و در بخشهای مختلف ساختمان مورد استفاده قرار بگیرند. وزن کم، قیمت مناسب، نصب راحت، عایق رطوبت، حرارت و …، مقاومت بالا در برابر آتش، افزایش فضای ساختمان، کاهش وزن سازه، افزایش سرعت ساختوساز و … از مهمترین مزیتهای این دیوارها بوده در حالی که ایرادات و معایب آنها محدود بوده و به راحتی قابل اغماض هستند.
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد