۹۰ درصد زنانی که ابتلاشان به سرطان در مرحله اولیه تشخیص داده میشود، پنج سال پس از تشخیص، سالم و سرحال خواهند شد.
اعضای گروه گرلز الاود (Girls Aloud) قرار است آخر هفته پیش رو به یاد سارا هاردینگ، همگروهی درگذشتهشان، در رویداد «مسابقهای پنج کیلومتری برای زندگی» (5km Race for Life) شرکت کنند.
هاردینگ در سپتامبر ۲۰۲۱ در سن ۳۹ سالگی،یک سال پس از آن که معلوم شد مبتلا به سرطان پستان است، درگذشت.
این مسابقه دو در روز یکشنبه (۲۴ ژوئیه) ساعت ۱۱ صبح در هاید پارک لندن برگزار شد.
این خواننده، مدل و بازیگر در جریان فعالیتش در گروه «گرلز الاود» در کنار شریل، نادین کویل، کیمبرلی والش، و نیکولا روبرتز به شهرت رسید.
اعضای این گروه موسیقی خبر برگزاری این مسابقه را در بیانیهای در ماه ژوئن اعلام کردند و از «کسانی که به سارا احترام و علاقه داشتند»، دعوت کردند که «به پاس زندگی او با سایر اعضای این گروه گرد هم آیند».
هاردینگ در اوت ۲۰۲۰ اعلام کرد که طبق تشخیص پزشکان، به سرطان پستان مبتلا است و سرطان در سایر بخشهای بدنش پخش شده است.
هاردینگ در کتاب خود با عنوان «صدای مرا بشنوید» (Hear Me Out) نوشت که اطراف پستانش درد داشته است، اما به دلیل «انکار واقعیت» به درد توجهی نمیکرده است.
«ابتدا خیال کردم فقط یک کیست (cyst) است. خیلی گیتار زده بودم و فکر کردم شاید بند گیتار ناحیهای پیرامون سینهام را اذیت کرده است.»
«مشکل این بود که درد بیشتر میشد. آنقدر زیاد شد که دیگر نمیتوانستم روی تخت بخوابم. روی مبل راحتی میخوابیدم و مثل نقل و نبات مسکن میخوردم.»
«واقعا بیش از حد مسکن میخوردم اما درد امانم را میبرید. سرانجام کمکم پوستم کبود شد و دیگر وحشت کردم.»
هاردینگ گفت دریافته است که در حال «انکار واقعیت» بوده و «مشکل حادی» در میان است.
سرطان پستان شایعترین نوع سرطان در بریتانیا است و از هر هشت زن، یکی در طول عمرش به این بیماری مبتلا میشود.
طبق آخرین آمار موسسه تحقیقات سرطان بریتانیا، در سال ۲۰۱۷ سرطان پستان عامل ۱۵ درصد همه موارد جدید ابتلا به سرطان بوده است.
به رغم این واقعیت، عده زیادی از زنان پستانهای خود را منظم معاینه نمیکنند تا تغییرات را متوجه شوند.
مطالعه «گروه سلامت بوپا» (Bupa) و موسسه «اچسیای هلتکر بریتانیا» (HCA Healthcare UK) نشان داد که از هر چهار زن، یکی اعتراف کرده است هرگز پستانهای خود را معاینه نمیکند یا به یاد نمیآورد که آخرین بار کی این کار را کرده است.
جوآنا فرنکس، جراح مشاور پستان و انکوپلاستیک موسسه «اچسیای هلتکر بریتانیا»، گفت «تشخیص زودهنگام سرطان پستان بسیار مهم است و میتواند باعث شود بیماران نیازی به انجام عملهای پیچیده و دارودرمانی پیدا نکنند.»
«۹۰ درصد زنانی که سرطانشان در مرحله اولیه تشخیص داده میشود، پنج سال پس از تشخیص، سالم و سرحال خواهند شد. اما اگر سرطان در مراحل بعدی شناسایی شود، این احتمال به ۱۵ درصد میرسد.»
به همین دلیل، ضروری است که زنان خود را معاینه کنند، اما چطور باید این کار را انجام دهند و به دنبال چه باید باشند؟ در ادامه همه این دانستنیها را میآوریم.
پستانها باید چگونه باشند؟
پیش از آن که به عوارض و نشانههای سرطان پستان فکر کنیم، باید با پستانهای خود آشنا شویم و بدانیم معمولا چه حس و ظاهری باید داشته باشند. بدین ترتیب، میتوان هرگونه تغییرات را یافت و فورا به پزشک معالج خود گزارش کرد.
اندازه، شکل، و یکنواختی بافت پستانهای هر زنی با دیگران متفاوت است و به گفته سازمان خدمات ملی سلامت، بزرگتر بودن یک پستان از دیگری هم طبیعی است.
این سازمان همچنین میگوید که ممکن است در مقاطع مختلف ماه به دلیل چرخه عادت ماهانه، حالتهای مختلفی در پستانها حس کنیم. به همین ترتیب، پس از دوران پساقاعدگی (menopause) هم پستانهای برخی زنان ممکن است نرم و شلتر شود.
چگونه پستانها را معاینه کنیم؟
سازمان خدمات ملی سلامت میگوید هنگامی که قصد داریم پستانها برای پیدا کردن هر مورد نامعمول معاینه کنیم، ایستادن مقابل آینه میتواند مفید باشد.
این سازمان میگوید نخست پستانها را برای یافتن هرگونه تغییرات ظاهری معاینه کنید و بازوها را در کنار بدن و نیز بالای سر ببرید و پستانها را ببینید.
سپس در ادامه باید هر پستان را لمس کنید و سراسر بافت پستانی را، از جمله زیر بغلها و از آنجا تا استخوان ترقوه، معاینه کنید.
دنبال چه بگردیم؟
سرطان پستان، گذشته از توده مشخصی که ممکن است پیدا شود، میتواند چند نشانه مختلف دیگر نیز داشته باشد.
طبق اعلام سازمان خدمات ملی سلامت، در صورت مشاهده هریک از این تغییرات، به پزشک خود رجوع کنید:
- تغییر در اندازه، شکل کلی یا جزئی پستانها
- تغییر در ظاهر یا جوری که پستانها حس میشوند؛ مانند چروک یا فرورفتگی
- پیدایش توده جدید، ضخیم، یا ناهموار شدن ناحیهای در یک پستان یا زیر بغل که با همان ناحیه در سمت دیگر بدن، متفاوت باشد
- خروج مایع غیرشیری از نوک پستان
- خونریزی از نوک پستان
- پیدایش ناحیهای نمناک و قرمز بر نوک پستان که زود بهبود نیابد
- هرگونه تغییرات در محل نوک پستان، مانند فرو رفتن یا انحراف آن به سوی دیگر
- پیدایش جوش بر نوک پستان یا اطراف آن
- هرگونه درد یا ناراحتی در یک پستان، مخصوصا درد تازه و مستمر (گرچه در موارد بسیار نادری، درد از عوارض سرطان پستان است)
- چه وقت و چند وقت یک بار باید پستانها را معاینه کرد؟
- میتوان پستانها را هر وقتی از روز و هر جا معاینه کرد؛ چه بر مبل راحتی نشسته باشیم و چه هنگام لباس پوشیدن.
- اما برای برخی افراد پی بردن به تغییرات زیر دوش یا در حمام آسانتر است، زیرا میتوانند دست کفآلود خود را بر هر پستان و زیر هر بغل بلغزانند.
- تعداد دفعات خاصی برای معاینه پستانها مطرح نیست، اما «موسسه خیریه سرطان پستان کوپافیل!» (CoppaFeel!) میگوید دستکم ماهی یک بار این کار را انجام دهید.
بدین ترتیب، کمکم مطمئن میشویم که چه چیزی عادی است و فورا متوجه هرگونه تغییرات غیرعادی میشویم.
وجود توده در پستانها عادی است؟
طبق اعلام سازمان خدمات ملی سلامت، در پستانهای بسیاری از زنان تودههایی (lumps) وجود دارد و از هر ۱۰ توده ۹ مورد سرطانی نیست.
اما اگر شاهد تغییراتی در پستانهای خود بودید که غیرعادی به نظرتان میرسد، بهتر است هرچه زودتر به پزشک خود رجوع کنید.
ماموگرام چیست و چه وقت باید انجام دهیم؟
ماموگرام عکسبرداری با پرتو ایکس از پستانها است که معمولا در واحد غربالگری پستان انجام میشود.
ماموگرام میتواند در ردیابی ناحیههای کوچک تجمع کلسیم در بافت پستان موسوم به «کلسیفیکیشن» (calcification) مفید باشد.
کلسیفیکیشن ممکن است به دلیل بروز تغییرات غیرسرطانی در پستان رخ دهد، اما ممکن است از عوارض اولیه سرطان نیز باشد. کارشناسان و پزشکان مجرب میتوانند تعیین کنند کلسیفیکیشنی که پیدا شده خوشخیم است، یا نیاز به آزمایشهای بیشتر دارد.
هماکنون هر سه سال یک بار برای زنان ۵۰ تا ۷۰ ساله ماموگرام انجام میشود. البته سازمان خدمات ملی سلامت قصد دارد این برنامه را به صورت آزمایشی گسترش دهد و غربالگری را برای برخی زنان ۴۷ تا ۷۳ ساله انجام دهد.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره سرطان پستان میتوانید به وبسایتهای NHS, Cancer Research UK, Breast Cancer Now و CoppaFeel! رجوع کنید.