تیروئید، یکی از غدههای مهم بدن است که وظیفه تنظیم متابولیسم بدن بر عهده آن است، در صورت عدم کارکرد درست تیروئید سلامت شما به طور جدی با مشکل مواجه خواهد شد! دو تا از رایجترین بیماریهای مربوط به غده تیروئید، پرکاری تیروئید و کم کاری تیروئید نام دارند در این مطلب با این دو بیماری و روشهای درمان آنها آشنا خواهیم شد با ما همراه باشید.
تیروئید چیست؟
غده تیروئید در قسمت جلویی گلو قرار دارد و شکل ظاهری آن همچون یک پروانه بزرگ است، این غده مهم، وظیفه تنظیم متابولیسمهای بدن را برعهده دارد و در صورت ایجاد مشکل در کارکرد آن تمامی سیستم سوخت و ساز بدن با مشکل مواجه خواهد شد.
دو هورمون تیروکسین و تریدوتیرونین از غده تیروئید ترشح می شوند، این دو هورمون وظیفه تنظیم انرژی دریافتی توسط سلولهای بدن را عهده دار هستند، در واقع اگر شما مشکل کم کاری یا پرکاری تیروئید داشته باشید در حقیقت میزان ترشح هورمون تیروئید در بدنتان متعادل نیست.
خانمها به دلیل نوع ساختار بدنی و هورمونیشان بیشتر مستعد تیروئید پرکار و کم کار هستند شما نیز اگر خانم هستید پیشنهاد میشود به پزشک متخصص زنان، مراجعه منظم داشته باشید تا در صورت وجود مشکل،از آن آگاه شوید و سریعتر به فکر درمان باشید.
تیروئید پرکار چیست؟
زمانی که غده تیروئید بیش از حد نیاز بدن شما تیروکسین و تریئیدوتیرونین ترشح کند دچار مشکلات جسمانی متعددی خواهید شد که برای درمان آنها به دکتر نیاز پیدا خواهید کرد.
اکثر خانمها به دلیل شرایط هورمونی مستعد بیماری تیروئید پرکار هستند اگر یک خانم هستید و مشغول مطالعه این مطلب میباشید پیشنهاد میکنیم حتما سری به یک متخصص زنان حرفهای بزنید تا مطمئن شوید که تیروئید شما درگیر پرکاری نیست.
تیروئید کم کار چیست؟
تیروئید کم کار، بیماری مربوط به غدد درون ریز بدن است که ترشح کمتر از میزان نرمال غده تیروئید، علت اصلی به وجود آمدن آن است.
این بیماری منجر به ایجاد اختلال در کارکردهای هورمونهای تیروکسین و ترییدوتیرونین بدن میشود و در نهایت میزان ترشح گرما و انرژی در بدن از حالت نرمال خارج و فرایند رشد بدن بیمار دچار مشکل میشود.
علائم تیروئید پرکار و کم کار چیست؟
برای اینکه متوجه شوید شما نیز درگیر بیماری تیروئید پرکار یا کم کار شده اید یا نه باید در قدم اول، با تمامی علامتهای این دو بیماری آشنا شوید.
● علائم تیروئید پرکار
- برآمده شدن غده تیروئید در گلو
- افزایش فشار خون
- اسهال و استفراغ
- حساسیت پوستی و خارجی
- ورم پا
- افزایش اشتها
- بیشتر شدن میل جنسی
- ریزش مو
- خستگی شدید و …
● علائم تیروئید کم کار
- حساسیت به سرما
- گرفتگی عضلات
- عدم داشتن اشتها
- نفخ و یبوست
- ورم دست و پا
- کم خوابی
- کاهش تمرکز
- ریزش و شکنندگی موها
- کلفت شدن صدا
- گلودرد
- ترشح شیر از پستان
- نازایی
- افزایش وزن
روشهای درمانی تیروئید پرکار و کم کار
برای درمان دو بیماری تیروئید پرکار و کم کار از درمان دارویی، اصلاح تغذیه، تغییر سبک زندگی و در آخر جراحی کمک گرفته میشود، در ادامه با فرایند درمانی این دو بیماری آشنا شوید.
دارو درمانی
دارو درمانی، اولین روش درمانی پیشنهادی برای تیروئید پرکار و کم کار است در این روش درمانی با توجه به نیاز و شرایط بیماری داروهای متفاوتی جهت تعدیل احوال بیمار توسط پزشک تجویز می شود.
● داروهای مناسب تیروئید کم کار
- لیوتیرونین (Liothyronine)
- تروتوکسین (Tertroxin)
- لووتیروکسین (Levothyroxine)
- لووتیروئید (Levothroid)
- لووکسین (Levoxyl)
● 2 داروی پیشنهاد برای تیروئید پرکار
- متی مازول (methimazole)
- پروپیل تیواوراسیل (propylthiouracil)
اصلاح تغذیه
یکی از روش های محبوب درمان تیروئید پرکار و تیروئید کم کار، اصلاح تغذیه است، شما در این روش درمانی بدون نیاز به روش های درمانی تهاجمی مثل استفاده از دارو یا جراحی می توانید در مدت زمان کوتاه به جنگ بیماری تان بروید و سلامتی تان را دوباره بدست آورید.
● مواد غذایی مفید برای تیروئید پرکار
- تخم مرغ بدون زرده
- قهوه و نسکافه
- آجیل بدون نمک
- ذرت بو داده
- عسل
- جو
- سیب زمین آب پز
- نمک بدون ید
- انواع میوه
- سبزیجات
- غلات کامل
- گوش قرمز
● مواد غذایی مفید برای تیروئید کم کار
- پنیر
- ماهی
- نوشیدنی بدون کافئین
- ویتامین d
- زینک
- ماهی تن
- میگو
- جگر
- گوشت گاو
- آووکادو
درمان خانگی یا اصلاح سبک زندگی
در کنار تمامی روش های درمان پرکاری یا کم کاری تیروئید، شما میتوانید با مشورت پزشک از روش های درمانی خانگی نیز برای درمان این بیماری کمک بیرید، فراموش نکنید که به هیچ وجه تلاش نکنید بدون مشورت با یک پزشک حاذق دست به اقدامی در راستای درمان خانگی تیروئید بزنید چون ممکن است به جای درمان، به خودتان آسیب بزنید.
● روش های پیشنهادی برای درمان خانگی تیروئید پرکار و کم کار
- استفاده از یقه محافظ تیروئید در دندانپزشکی
- کمک از تمرینات یوگا
- مصرف مواد غذایی فاقد گلوتن
- ورزش منظم یا پیاده روی
- دوری از استرس و اضطراب
- مصرف منابع غذایی حاوی گلوتاتیون
- خوردن غذاهای فرآوری نشده
جراحی
جراحی، آخرین روش پیشنهادی برای درمان تیروئید پرکار و کم کار است، اگر سایر روش های درمانی مثل اصلاح تغذیه و استفاده از دارو، وضعیت بیمار را به حالت نرمال بر نگرداندند پزشکان روش درمانی جراحی را برای تیروئید پرکار و کم کار پیشنهاد میدهند.
سخن پایانی
اگر اکثر علائم پرکاری یا کم کاری تیروئید را دارید پیشنهاد می شود با کمک یک سایت نوبت دهی پزشکی، بهترین دکتر غدد تهران را پیدا کنید و همین حالا برای درمان اقدام کنید.
در این مطلب با 2 بیماری تیروئید پرکار و کم کار و روش های درمانی آنها آشنا شدیم، امیدواریم تمامی سوالات و ابهامات ذهنی شما پیرامون این دو بیماری برطرف شده باشد اگر سوال یا ابهامی پیرامون این بیماریها داشتید حتما در بخش کامنتها بنویسید کارشناسان ما آماده پاسخگویی به شما عزیزان هستند.
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد