در برخی از بزرگترین تلفنهای سال، قدرت پردازش یا حتی تعداد مگاپیکسل دوربین مطرح نبود، بلکه بحث بر سر عکاسی پس از غروب خورشید بود. به عنوان مثال HTC One در ماه مارس با دوربین متوسط ۴ مگاپیکسلی عرضه شد که البته پیکسلها بزرگتر از اندازه عادی بودند. دلیل آن بسیار روشن است: پیکسلهای بزرگتر یعنی نویز کمتر، نور بهتر و عملکرد فوق العاده در نور کم.
نوکیا نیز با ابداعاتی مانند تثبیت کننده نوری تصویر در محصولاتی چون لومیا ۹۵۰ و لومیا ۱۰۲۰ بر روی عملکرد در نور کم تمرکز کردهاست. حتی اپل نیز لنزهای وسیعتری با فلاش بهتر بر روی آیفون ۵S خود نصب کردهاست که این ابداعات موجب میشوند که عکسهای بهتری در شب گرفته شود. این رویکردها کمی از متفاوت هستند: سونی با Xperia Z و Xperia Z1 تعداد مگاپیکسلهای زیادی دارد ولی در تاریکی کیفیت پایینی دارد. دلیل شماره یک این که چرا دوربین های مناسب یا DSLR ها در تاریکی بسیار بهتر عمل میکنند بزرگ بودن آن است. حسگر دوربین – همان مستطیل کوچکی که دنیای بیرون را می بیند و نور را به الکترون تبدیل میکند- در دوربین حرفه ای full-frame مانند Nikon D3S یا حتی دوربین بدون آینه مانند Sony NEX c-3 بسیار بزرگتر است. هرچه این حسگر بزرگتر باشد، نور بیشتری به آن میرسد و تصویر روشنتر می شود.
به تصویر بالا دقت کنید: عکسی که با DSLR دارای حسگر بزرگ بی نظیر است و عکسی با تلفن های هوشمند با جزییات ضعیف. این عکس ها علاوه بر این که به اندازه کافی روشن نیستند، نویزهای زیادی هم دارند. تلفنهای هوشمند برای جبران اندازه کوچک حسگر اغلب حساسیت حسگرهایشان را که ISO نامیده می شود را افزایش میدهند، هرچه تنظیمات ISO بالاتر باشد، حساسیت حسگر به نور بالاترمی رود. اگرچه ISOهای بالاتر نویز ایجاد میکنند، پیکسلهای تصادفی که روشن می شوند یا رنگشان تغییر میکنند عکسهای نقطه نقطه ایجاد میکنند. این مورد شبیه این است که اسپیکرهایتان را تا انتها زیاد کنید و آن صدای درهم و برهم ایجاد شود. حسگرهای بزرگتر و پرهزینه تر می توانند تنظیمات ISO بالاترو بدون نویزی داشته باشند و این یکی از دلایلی است که دوربینهای DSLR در نور کم عکسهای بهتری میگیرند. درحالی که آیفون یا سامسونگ گلکسی میتوانند با ISO 3200 عکس بگیرند، بهترین دوربینهای DSLR ها با ۲۰۴۸۰۰ و دوربینهای بدون آینه به راحتی حدود ۲۵۶۰۰ ISO عکس میگیرند.
برای برطرف شدن مشکل نویز در میزان بالای ISO سازندگان به ویژه نوکیا از ترفندهای نرم افزاری هوشمندی استفاده کردهاند. نوکیا به کمک سنسور ۴۱ مگاپیکسلی در لومیا ۱۰۲۰، به ترفندی دست پیدا کرده است که پیکسلها را ترکیب میکند، تعداد مگاپیکسل کلی دوربین را کاهش میدهد ولی در عوض پیکسلهایی که ایجاد نویز میکردند را جدا میکند.
همانطور که فوتوشاپ میتواند چشم قرمز را درست کند، نرم افزار هم میتواند نویز را برطرف کند. با غولهای پردازنده چهار هستهای که در تلفنهایی مانند گلکسی S4 و لومیا ۱۵۲۰ وجود دارد، پردازش عکس که فراتر از تصور است بسیار آسان انجام میشود.
ترجمه: فائزه مسعودی فر