یکی از شایع ترین مشکلاتی که افراد با افزایش سن با آن مواجه هستند ایجاد واریس، در قسمت های مختلف بدن می باشد که این واریس ها بیشتر در ناحیه پا ایجاد می شود و علاوه بر ایجاد ظاهری ناپسندی که بر روی پوست ایجاد میکند، ممکن است باعث ایجاد ناراحتی افراد شود. اما برای درمان واریس راهکارهای مختلفی وجود دارد که با توجه به میزان پیشرفت واریس ها و شرایط فرد از روشهای مختلفی برای درمان استفاده می شود.
واریس چیست؟
رگ هایی که خون بدون اکسیژن را به قلب انتقال می دهند، دارای دریچه های یکطرفه هستند و در صورتی که این دریچه ها دچار آسیب شود، انتقال خون به قلب با اختلال مواجه شده و باعث انباشت خون در رگ های خونی و آسیب به دیواره رگ ها شده و این پدیده باعث ایجاد واریس می شود. واریس ها از نظر شدت و ظاهر به دو دسته تقسیم بندی می شوند.
۱- واریس های مویرگی
ظاهر این واریس ها مانند تار عنکبوت بوده و هیچگونه برجستگی بر سطح پوست ایجاد نمی کند.
۲- واریس های طنابی
این واریس ها به صورت برجستگی هایی بر روی پوست هستند و اغلب باعث ایجاد درد می شود.
درمان واریس
درمان هایی که برای واریس وجود دارد به صورت کلی به دو دسته تقسیم می شود که عبارتند از:
۱- درمان هایی که به منظور جلوگیری از پیشرفت واریس انجام می گیرد.
۲- روش های درمانی قطعی که در این روش ها، رگ های واریسی ایجاد شده تا حدود زیادی از بین می رود.
درمان هایی که به منظور جلوگیری از پیشرفت واریس انجام می گیرد شامل:
۱- انجام تمرینات ورزشی
با توجه به اینکه عملکرد رگ های خونی بر خلاف جاذبه زمین می باشد، فشار زیادی به آن ها وارد میشود و در صورتی که عضلات تقویت شود، تاثیر بسزایی در کاهش پیشرفت واریس ها دارد.
۲- کاهش وزن
یکی از عواملی که باعث ابتلای فرد به بیماری های مختلف می شود، چاقی زیاد و اضافه وزن است و این مورد تاثیر به سزایی در افزایش رگ های واریسی دارد و با کاهش وزن می توان از پیشرفت رگ های واریسی جلوگیری کرد.
۳- از نشستن و ایستادن های طولانی مدت خودداری شود.
شرایط جسمانی فرد و نشستن طولانی مدت باعث ایجاد فشار زیادی به رگ ها شده به همین خاطر بهتر است افراد بعد از نشستن و ایستادن های طولانی مدت پیاده روی کنند.
۴- پوشیدن لباس های تنگ
پوشیدن لباس های تنگ فشار زیادی به رگ ها وارد می کند و موجب تشدید واریس می شود.
۵- قرار دادن پاها در حالت مناسب
پاها باید به گونه ای قرار داده شود تا خون راحت تر در جریان باشد و بهتر است در هنگام نشستن پاها بر روی جسمی قرار داده شود و شیب ایجاد شده باعث جریان بهتر خون می شود.
۶- پوشیدن جوراب واریس
یکی از پرطرفدارترین و رایج ترین روش ها برای درمان واریس استفاده از جوراب واریس می باشد که جوراب واریس با فشاری که به رگ های خون وارد می کند باعث بهبود جریان خون شده و از لخته شدن خون در رگها جلوگیری میکند، همچنین استفاده از این جوراب ها باعث کاهش خستگی پا شده و اندازه رگ های خون را به حالت طبیعی برمیگرداند.
درمان هایی که برای درمان قطعی رگ های واریسی به کار برده می شود
۱- درمان واریس با لیزر
استفاده از لیزر یکی از تاثیر گذار ترین روش ها برای درمان واریس می باشد. در این روش اشعه لیزر به ناحیه مورد نظر تابانده میشود و با افزایش حرارت در ناحیه مورد نظر، رگ های آسیب دیده بسته شده و باعث درمان رگ های واریسی می شود استفاده از روش عالی لیزر واریس درد زیادی به همراه ندارد، ولی با توجه به آستانه تحمل افراد، چنانچه فرد از حساسیت بالایی برخوردار باشد، قبل استفاده از لیزر، از داروهای بی حس کننده استفاده می شود، همچنین استفاده از این روش درمانی دوره نقاهت ندارد و فرد می تواند بعد از انجام لیزر، به فعالیتهای روزمره بپردازد.
۲- جراحی واریس
یکی از روش های درمان واریس، جراحی واریس می باشد که با پیشرفت بیماری واریس جراح تشخیص می دهد، از این روش برای درمان استفاده کند. این عمل جراحی تحت بیهوشی انجام گرفته و با فیبر هایی که به داخل رگ فرستاده می شود، باعث مسدود شدن رگ های واریسی می شوند، اما برای انجام جراحی نیاز به ایجاد برش هایی در ناحیه مورد نظر می باشد و اندازه این برش ها با توجه به میزان پیشرفت بیماری متفاوت میباشد. جراحی واریس عوارض زیادی به همراه دارد که از این موارد میتوان موارد زیر را نام برد
– ممکن است باعث خونریزی در ناحیه مورد نظر شود.
– امکان ایجاد عفونت در بدن وجود دارد.
– افراد زیادی نسبت به آن واکنش های آلرژیک نشان دادهاند.
– امکان آسیب به عصب یا بی حسی در اندام زیاد میباشد.
-در صورتی که لخته ایجاد شده، جابجا شود احتمال ورود آن به ریه وجود دارد و ممکن است باعث آمبولی ریوی شود.
۳- اسکلروتراپی
یکی از روش های درمان واریس ها، اسکلروتراپی می باشد، که در این روش محلول اسکلروتراپی به داخل رگ ناحیه مورد نظر، تزریق شده و باعث از بین رفتن رگ های واریسی می شود. اما داروهایی که برای این روش استفاده می شود، دارای کیفیت های متفاوتی می باشد و در صورتی که از داروهای با کیفیت استفاده شود، عوارض جانبی آن بسیار کمتر بوده است.
درمان واریس با طب سنتی
علاوه بر درمان های کلینیکی که وجود دارد، درمان هایی در طب سنتی نیز انجام میشود و استفاده از این روش های درمانی نیز تاثیر زیادی در از بین بردن رگ های واریسی دارد، اما برای دریافت نتایج نیاز به زمان بیشتری می باشد. از این درمان ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- استفاده از سرکه سیب
سرکه سیب باعث تصفیه خون می شود و تاثیر زیادی در کاهش التهاب و سنگینی رگ های واریسی دارد.
۲- دمنوش چای سبز
چای سبز باعث تقویت توانایی بدن و همچنین تقویت رگ های خونی شده و موجب بازسازی دیواره مویرگ ها و دریچه های آسیب دیده آن می شود.
۳- حجامت
حجامت کردن باعث بهبود جریان خون در رگ ها شده و تولید اکسیژن بیشتر، از تورم رگ های واریسی می کاهد.
عوامل زیر باعث افزایش احتمال ابتلا به واریس می شود:
۱- وراثت
یکی از شایعترین دلایل ابتلا به واریس وراثت می باشد و افرادی که سابقه خانوادگی ابتلا به واریس دارند، بیشتر در معرض این بیماری هستند.
۲- به هم ریختگی تعادل هورمونی
زنان نسبت به مردان بیشتر به واریس مبتلا میشوند، زیرا نوسانات هورمونی در زمان بارداری و یائسگی زیاد بوده، به همین دلیل خطر ابتلا به واریس در زنان بیشتر می باشد.
۳- بیماری فشار خون
افرادی که دارای فشار خون هستند، به دلیل فشاری که به رگ های آنها وارد می شود، احتمال ابتلا به واریس در آنها زیاد می باشد.
۴- سبک زندگی و شرایط فیزیولوژیکی بدن
سرپا ایستادن به مدت طولانی و همچنین ساختار بدن، تاثیر بسزایی بر دریچه های وریدی داشته و در صورتی که به این دریچه ها فشار وارد شود، باعث ایجاد واریس می شود.
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد