همانطور که از عنوان این مقاله پیداست، در این مطلب قرار است راجع به ساختوساز صحبت کنیم؛ اما نه هر ساختوسازی بلکه ساختوساز با مصالحی همچون ساندویچ پانل. اگر با این مصالح آشنایی نداشته باشید حتماً از خود میپرسید که چه اسم عجیبی برای آن انتخاب شده است؛ اما دلیل آن این است که شکل ظاهری و ساختار این مصالح کاملاً شبیه به ساندویچ بوده و با این ساختار ساده بسیاری از مشکلات ساختوساز را برای سازندگان، کارفرمایان و پیمانکاران حل کرده است.
ساندویچ پنل یا ساندویچ پانل راه حلی بود که در دهه 1930 برای مقابله با شرایط آبوهوایی سخت و سرما به وجود آمد و در سال 1970 بود که اولین مدلها به بازار عرضه شد. پس با این سابقه و رزومهای که ساندویچ پنلها دارند در میان انبوه مواد و مصالح ساختمانی نوظهور یا غریبه نیستند. این مصالح در اوایل دهه 1370 هم وارد بازار ایران شد، در عرصه ساختوساز خودنمایی کرد و گوی رقابت را از رقبای قدیمی خود ربایید.
قطعاً میدانید در هر زمینهای کیفیت و کارآمد بودن محصول حرف اول را میزند برخی مواقع محصولات جدیدتر بهاندازه محصولات قدیمی کارایی و کیفیت ندارند؛ اما ساندویچ پانل اینگونه است در حقیقت ساندویچ پانل باهدف رفع نواقص مصالح ساختمانی سنتی روی کار آمده است.
برای مثال ساندویچ پانلها در برابر عوامل و شرایط نابسامان و غیرمترقبه بیرونی مقاومت بسیار بالایی دارند، نهتنها مقاومت بالایی دارند؛ بلکه سبب حفظ و پایداری شرایط داخلی سازه نیز میشوند. اگر بخواهیم وارد جزئیات ساندویچ پانل شویم و به مزایای این نوع مصالح ساختمانی پیشساخته اشاره کنیم باید در ابتدا ساختار و بیس آن را شرح دهیم.
ساندویچ پانل صد گام جلوتر از مصالح سنتی
ساندویچ پنلها از سهلایه تشکیل شدند، لایه وسط یکلایه فوم عایق است که به دولایه ورق فلزی از دو طرف چسبیده است. همین؟ حتماً از خود میپرسید از این ساختار ساده آنقدر تعریف و تمجید میکنی؟
عجله نکنید هنوز تمام نشده. همین ساختار ساده ساندویچ پانلها یکپارچه و سبک بوده در نتیجه حملونقل و نصب بسیار راحتی دارد. گذشته از آن ساندویچ پانل بهواسطه داشتن یکلایه فوم عایق در بین دولایه ورق فلزی در برابر انتقال حرارت، برودت و انرژی بسیار مقاوم است؛ این مسئله در بسیاری از سازهها و ساختمانها مانند سردخانه، کوره یا اتاق تمیز بسیار حائز اهمیت است.
ساندویچ پانل، یک سازه سبک با مقاومتی همچون بتن
علاوه بر این سرعت ساختوساز با ساندویچ پنلها بسیار بالاست بهگونهای که شما یک سوله 1000 متری را در بازه زمانی 2 الی 2.5 ماه میتوانید احداث کنید؛ اما همین سازه را با استفاده از مصالحی همچون سیمان و آجر حداقل باید در یک بازه زمانی ۶ماهه سازه خود را احداث کنید.
علاوه بر این ساندویچ پانلها به دلیل داشتن وزن سبک در برابر زلزله نیز مقاومت بالایی دارند و در صورت سقوط خسارات کمتری نسبت به مصالحی همچون آجر بر جای میگذارند. اما نوع مواد اولیهای که در ساختار ساندویچ پنلها بهکاررفته نیز هرکدام ویژگی خاصی دارد که برای یک نوع کاربری مناسب است.
بهعنوانمثال ورق بهکاررفته در ساختار ساندویچ پنلها تنها از 3 نوع ورق گالوانیزه، آلوزینک و یا آلومینیوم است. ورق گالوانیزه در همان ورق آهنی با روکشی از عنصر روی است که در برابر رطوبت مقاومت بالایی دارد. ورق آلوزینک یک ورق آهنی با روکشی از عنصر روی و آلومینیوم است که این نوع ورق بیشتر برای مکانهایی با رطوبت بالا مورداستفاده قرار میگیرد چرا که در برابر رطوبت، خراشیدگی و پوسیدگی مقاومت بسیار بالایی دارد.
نوبتی هم باشد نوبت فوم بهکاررفته در ساندویچ پانلهاست. بهصورت کلی 4 نوع فوم در ساندویچ پانلها مورداستفاده قرار میگیرد البته تنوع فومهای ساندویچ پنل بیشتر از این است؛ اما در بازار ایران این تعداد محدود است. فومهای بهکاررفته شامل فوم پلی استایرن، فوم پلی اورتان، xps و فوم پشم سنگ است که باز هم هرکدام از این فومها خصوصیت منحصربهفردی دارند. مثلاً فوم پلی استایرن یا همان یونولیت یک فوم بسیار سبک بوده که در برابر صوت عملکرد بسیار خوبی دارد؛ اما در برابر حرارت و رطوبت عایق چندان خوبی نیست. فوم xps نیز یک فوم منسجمتر نسبت به یونولیت بوده و عایق بهتری در برابر حرارت است. اما فوم پشم سنگ بالاترین مقاومت را در برابر آتشسوزی دارد بهگونهای که تا دمای 750 درجه سانتیگراد را بهخوبی تحمل میکند. بعد از فوم پشم سنگ، فوم پلی اورتان بالاترین مقاومت را در برابر انتقال حرارت و رطوبت دارد.
باتوجهبه این تفاسیر استفاده از ساندویچ پانل دهها مزیت نسبت به استفاده از مصالح ساختمانی سنتی دارد.
تا به اینجا با مزایا و ساختار ساندویچ پانلها آشنا شدید؛ اما ساندویچ پانلها بهصورت کلی در دودسته ساندویچ پانل دیواری و ساندویچ پانل سقفی طراحی و تولید میشوند. علاوه بر این از آن جایی که ساندویچ پانلها بهتنهایی بهعنوان عضو باربر ساختمان به کار نمیروند شما برای احداث یک سازه با ساندویچ پانل نیاز به زیرسازی و شاسیکشی با استفاده از تیرآهن، قوطی و انواع پروفیل دارید.
ضمن اینکه برای نصب ساندویچ پانلها به متعلقاتی همچون آبرو، فلاشینگ، پیچ، فیتر نیاز دارید که باید آنها را به صورت جداگانه تهیه کنید.
اما شما برای تهیه ساندویچ پانل باید به یکسری مشخصات فنی ساندویچ پانل اشراف داشته باشید. مثلا عرض ساندویچ پانلها به صورت ثابت بوده و هر شرکت تولید کنندهای با توجه به دستگاههایی که در اختیار دارد یک متراژ ثابت را برای عرض مفید و غیر مفید ساندویچ پانلها در نظر میگیرد. برای مثال ساندویچ پانل تونیکس با عرض مفید 1 متر و عرض غیر مفید 1.7 تولید میشود.
ضخامت ساندویچ پانلها نیز برای ساندویچ پانلهای دیواری و سقفی متفاوت خواهد بود. ساندویچ پانلهای دیواری معمولا با ضخامت 2 الی 15 سانتی متر و ساندویچ پنلهای سقفی با ضخامت 4، 6 و 8 سانتی متر تولید میشوند. البته ناگفته نماند که ورق به کار رفته در ساندویچ پانلها نیز ضخامتی بین 0.4 تا 0.7 میلی متر دارد.
فاکتور مهم دیگر در خصوص مشخصات فنی ساندویچ پنلها میزان چگالی یا همان دانسیته فوم است. دانسیته فوم پلی اورتان بین 35 تا 40 کیلوگرم بر متر مکعب است یعنی میزان جرم به حجم فوم در هر متر مکعب 40 کیلوگرم است. به عبارتی فومی با دانسیته 40 کیلوگرم نسبت به فومی با دانسیته 35 کیلوگرم از انسجام و تراکم بیشتری برخوردار است.
به همین ترتیب دانسیته فوم XPS معادل 15 کیلوگرم و دانسیته پشم سنگ 120 کیلوگرم بر متر مکعب است.
کاربرد ساندویچ پانل
با وجود این همه مزیت نتیجه میگیریم که از ساندویچ پانل در بسیاری از سازهها استفاده میشود که باید بگویم دقیقا همین طور است. در ادامه قصد داریم درباره به چند نمونه از کاربرد ساندویچ پانل اشاره کنیم. از ساندویچ پانل معمولا در ساخت سازههای زیر استفاده میشود:
- انواع سوله
- انواع کانکس
- اتاق حمل بار یخچالی
- اتاق تمیز
- سردخانه
- سازههای chp
حال هر کدام از موارد نام برده شده خود به زیر مجموعههای مختلفی تقسیم بندی میشود برای مثال سازهای مثل کانکس بالای 10 نوع کاربری مختلف دارد.
پس با توجه به عنوان مقاله نتیجه میگیریم که ساخت و ساز با ساندویچ پانل دردسرهای ساخت با مصالح ساختمانی سنتی را ندارد و شما در این پروسه نیاز به نیروی انسانی زیاد برای حمل و نقل و نصب ندارید. ضمن اینکه در ساخت و ساز با ساندویچ پانل، دردسرهای تولید نخاله و ضایعات را نیز نخواهید داشت.
پانل تونیکس
شما میتوانید پیش از خرید ساندویچ پانل موردنظر خود، نمونهای از ساندویچ پانل را به مرکز پژوهش متالورژی رازی بفرستید در این مرکز خدمات مهندسی مواد بر روی فلزات، پلیمرها، سرامیکها، مواد نانو و… صورت میگیرد. همچنین در این مرکز به بررسی علل تخریب و شکست قطعات صنعتی، تعیین طول عمر باقیمانده، بررسی علل خوردگی، آزمون پژوهشی عملکرد قطعات و اجزای متشکله مکانیزمهای صنعتی نیز میپردازند. اما در این آزمایشگاه چه چیزی بررسی میشود؟
- میزان مقاومت فشاری ساندویچ پانلها
- میزان مقاومت کششی پانلها بهمنظور ارزیابی کیفیت چسبندگی فوم به ورق رویی و زیرین
- تستهای تعیین ضریب انتقال حرارت فوم
- تست شعله
- تستهای کنترل کیفی مثل تعیین عدد هیدروکسیل پلیال، میزان آب موجود در پلیال که در فوم پلی اورتان وجود دارد، تعیین دانسیته پلیال و ایزوسیانات و تعیین درصد ncoموجود در ایزوسیانات
ساندویچ پانل تونیکس یکی از بهترین برندهای تولیدکننده ساندویچ پانل در بازار ایران است که ساندویچ پانلهای خود را با استفاده از فوم فولکسر ترکیه تولید میکند و بر روی محصولات خود 5 سال ضمانت ارائه میکند. اگر قصد خرید ساندویچ پانل دارید و یا در مورد مشخصات فنی ساندویچ پانلها و نصب ساندویچ پانلها سؤالی دارید میتوانید از طریق راههای ارتباطی موجود در سایت پانل تونیکس با کارشناسان این مجموعه تماس حاصل نمایید.
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد