فرآیند استخراج ارزهای دیجیتال معمولاً هنوز هم بهروش سنتی و با استفاده از حجم وحشتناکی از انرژی برق انجام میشود. این شکل از ماینینگ (Mining) ارزهای دیجیتال باعث میشود تا صدمات بسیار زیادی به محیطزیست وارد شود و دنیای پیرامون ما به ازای رشد دنیای کریپتوکارنسی از بین برود. هیدرو ماینینگ (Hydromining) یک اصطلاح رایج در دنیای صنایع است که به استفاده از انرژی برق آبی در فرآیند استخراج ارز دیجیتال اشاره دارد. هیدرو ماینینگ بهترین و ایدهآلترین جایگزین برای روشهای استخراج سنتی محسوب میشود. بسیاری از کارشناسان، این فرآیند را انرژی سبز (Green Energy) تلقی میکنند که در تلاش است از منابع طبیعی انرژی برای استخراج بیت کوین یا ارزهای دیجیتال دیگر استفاده کند.
هیدرو ماینینگ
استخراج ارز دیجیتال با انرژی برق آبی (Hydromining) روشی خاص است که با تکیه بر سیستمهای خنککننده برقآبی و انرژی آب، درخدمت دنیای کریپتوکارنسی قرار گرفته است. استخراج ارز دیجیتال با استفاده از روش Hydromining، نسبت به سایر روشهایی که امروزه بهکار گرفته میشوند، کارآمدتر و سودآورتر است.
در حالت عادی، برای استخراج ارزهای دیجیتال جدید و تایید تراکنشهای مربوط به آنها نیاز به یک شبکه بلاکچین است. کاربران دنیای کریپتوکارنسی برای معامله ارزهای دیجیتال مثل بیت کوین از طریق شبکههای بلاکچین اقدام میکنند. برای پیگیری تمام تراکنشهای داخل یک شبکه بلاکچین، لازم است تا بلاکهای جدید طی یک دوره زمانی مشخص بهوجود بیایند. وظیفه ماینر در این میان، تایید تراکنشها و ثبت آنها در یک دفتر کل عمومی است که معمولاً با حل معادلات سخت و پیچیده ریاضی انجام میشوند.
حل معادلات پیچیده ریاضی توسط ماینر، نیازمند قدرت محاسباتی بالایی است و باید از طریق مزارع ارز دیجیتال و در محیطی کاملاً تخصصی انجام شود. مزارع ارز دیجیتال (فارمینگ ارز دیجیتال) متشکل از دستگاههای تخصصی استخراج است و باعث میشود حجم انرژی برق بسیاری مصرف شود.
مروری بر روند تغییر استخراج ارز دیجیتال
روند استخراج ارز دیجیتال هنوز هم مثل سابق است، اما ابعاد این عملیات بهمراتب بزرگتر و مصرف انرژی آن بیشتر شده است. چند سال پیش، کاربران میتوانستند استخراج ارزهای دیجیتال را با استفاده از سیستمهای سختافزاری غیر تخصصی هم انجام دهند. با تکامل بازار ارزهای دیجیتال، ماینرها هم به سیستمهای تخصصی و کارتهای گرافیک قدرتمند برای پردازش محاسبات پیچیده ریاضی در بلاکچینها متکی شدند.
سالها پیش اگر شخصی اراده میکرد، میتوانست با استفاده از کامپیوتر یا لپتاپ شخصی خود به ماینینگ ارز دیجیتال مشغول شود. آن روزها خبری از مفهوم هیدرو ماینینگ نبود؛ چرا که هنوز خطرات مربوط به فرآیندهای PoW بهوجود نیامده بود و آسیبهای زیستمحیطی در این ابعاد گسترش پیدا نکرده بود. با گسترده شدن دنیای کریپتوکارنسی، اطاقهای کوچک خانهها و کامپیوترهای شخصی، جای خودشان را به مزارع وسیع و تخصصی استخراج ارز دیجیتال دادند تا با مصرف انرژی بیشتر، ارزهای دیجیتال در مقیاس بالاتری عرضه شوند.
چرا هیدرو ماینینگ برای استخراج ارزهای دیجیتال اهمیت دارد؟
یکی از عللی که استخراج ارز دیجیتال در بعضی از کشورها مثل ایران ممنوع یا محدود شده، مصرف بیشازاندازه برق است. با وجود هیدرو ماینینگ احتمالاً هیچ مانعی از لحاظ زیست محیطی و افزایش هزینههای مربوط به مصرف برق وجود ندارد. در این بازه که همه نسبت به لزوم سلامت محیطزیست آگاهی کامل داریم، بزرگترین انتقاد در مورد بازار ارزهای دیجیتال این است که چرا باید این حجم از انرژی برق برای آن مصرف شود؟ انرژی برق مورد نیاز برای استخراج بیت کوین (BTC) و اتریوم (ETH)، دو مورد از ارزهای دیجیتال ارزشمند و گرانقیمت، برابر با مصرف برق کشور مراکش است! (البته که با آپدیت اتریوم شیوه استخراج در آن نیز به اثبات سهام تغییر یافته است) مراکش، ۳۶ میلیون جمعیت دارد و این بدان معناست که هزینه استخراج ارزهای دیجیتال بهتنهایی بهاندازه یک کشور آسیایی است.
یک تراکنش مربوط به استخراج یک واحد اتریوم، حدوداً ۵۳ کیلوواتساعت برق مصرف میکرد. در مقایسه با سایر دستگاههای برقی، یک ماشین ظرفشویی بهطور متوسط، سالانه ۲۸۸ کیلوواتساعت برق مصرف میکند. با این تفاسیر برای استخراج ۵ تراکنش اتریوم، به مصرف برق یکسال یک ماشین ظرفشویی نیاز داشتیم!
حالا تصور کنید که روزانه حدود ۳۰۰ هزار تراکنش (آن هم بدون استفاده از هیدرو ماینینگ) در شبکه اتریوم پردازش میشوند؛ بهنظرتان مصرف برق سالانه چند هزار ماشین ظرفشویی روزانه برای این تراکنشها هدر میرود؟
طبق دادههای جمعآوریشده توسط رسانه Digiconomist، یک تراکنش در شبکه اتریوم میتواند مصرف برق یک خانواده معمولی آمریکایی را برای ۱/۵ روز تامین کند. هیدرو ماینینگ میتواند بخش عظیمی از این مصرف انرژی وحشتناک را کاهش دهد تا استخراج ارزهای دیجیتال در بستری بیخطر انجام شوند. نمودار زیر نشان میدهد که مصرف انرژی برق در استخراج بیت کوین در یک بازه زمانی یکماهه چقدر افزایش پیدا کرده است.
بزرگترین چالش هیدرو ماینینگ چیست؟
فناوری شبکههای بلاکچین بدون بهرهمندی از فرآیند رمزنگاری، یکی از بزرگترین ویژگیهای خود یعنی امنیت را از دست میدهد. متاسفانه حل معادلات و الگوریتمهای پیچیده ریاضی برای خلق تراکنشهای جدید نیازمند مصرف برق زیاد است. اکثر اوقات، برق مورد نیاز برای استخراج ارزهای دیجیتال از منابع انرژی تجدید ناپذیر یا سوختهای فسیلی تامین میشود.
در این میان، شرکتی مانند HydroMiner با در نظر گرفتن فرآیند هیدروماینینگ، از نیروی آبی برای عملیات استخراج ارز دیجیتال استفاده میکرد. این روش یکی از موثرترین و کمهزینهترین منابع انرژی تجدیدپذیر در سطح جهان محسوب میشود. فرآیند هیدرو ماینینگ که توسط این شرکت انجام میشد با محیطزیست سازگار بود و از کربن خنثی و طبیعی بهره میبرد.
همچنین، استفاده از آب در هیدرو ماینینگ میتواند برای خنک کردن تجهیزات استخراج ارز دیجیتال هم استفاده شود و هزینههای این بخش را تا ۸۵ درصد کاهش دهد. از لحاظ محیطزیستی، فرآیند استخراج ارز دیجیتال با انرژی برق آبی (Hydroelectricity) باعث سازگاری با محیطزیست و حفظ منابع سوخت تجدید ناپذیر میشود.
منبع :
https://wallex.ir/blog/hydromining
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد