پول و سرمایه زیادی ندارید؟ شاید فکر میکنید که راه سرمایهگذاری برایتان بسته است و پر از مانع. درست است که سود و بازدهی سرمایهگذاری با پول کم زیاد نیست اما بدانید که روشهایی برای افزایش سرمایههای اندک هم وجود دارد. در این مقاله، چند راه اثربخش و جوابده را به شما معرفی میکنیم اما پیش از آن، باهم نکاتی درباره سرمایهگذاری با پول کم را مرور میکنیم. پیش از شروع به سرمایهگذاری، این نکات به شما مسیر را نشان خواهند داد.
الفبای سرمایهگذاری با پول اندک
پیش از آنکه وارد بحث درباره راهکارها شویم، خوب است که با الفبای سرمایهگذاری هم آشنا شویم. باید پیش از انتخاب روش سرمایهگذاری به این نکات دقت کنید:
- میزان ریسکپذیری؛
- نقدشوندگی؛
- هدف سرمایهگذاری.
۱. میزان ریسکپذیری
میزان ریسکپذیریتان چقدر است؟ بخشی از ظرفیت ریسکپذیری وابسته به شرایط زندگی افراد است و بخشی هم به ویژگیهای شخصیتیشان ارتباط دارد. اگر بودجه بسیار اندکی در دست دارید و آن تمام سرمایهای است که برای زندگی و آینده در دست دارید، بدیهی است که محتاطتر عمل خواهید کرد. گاهی بودجهتان اندک است اما شرایط زندگیتان به شما اجازه میدهد که با همان پول اندک در حیطههای پرریسکی وارد شوید.
گاهی هم بهطور کلی، فردی اهل خطرکردن هستید و از ریسک در سرمایهگذاری نمیترسید. اگر چنین ویژگی شخصیتی نداشته باشید و با ریسککردن آرامش و سلامت روانتان بهخطر بیافتد، بهتر است که به فکر روشهایی با خطرات کمتری باشید. هرقدر که بهدنبال سود در مدتزمان کوتاهتری باشید، ریسک سرمایهگذاریتان هم بالاتر میرود. بنا به چیزهایی که گفته شد، ببینید که چقدر توانایی ریسککردن در سرمایهگذاری دارید.
۲. نقدشوندگی
پیش از ورود به هر بازار و حیطهای برای سرمایهگذاری، باید به نقدشوندگی سرمایهتان دقت کنید. اگر در زمینه ملک سرمایهگذاری میکنید، لازم است که از پیش نقدشوندگی آن را ارزیابی کنید. منظور چیست؟ یعنی ببینید که کوتاهترین زمانی که امکان بدلکردن سرمایهتان به پول نقد وجود دارد، چقدر است. در آن بازه زمانی چه سودی از نقدکردن سرمایه جمعآوریشده نصیبتان میشود.
نقدشوندگی سرمایهگذاری در بازارهای مختلف با هم متفاوت است. طلا و سکه بهسرعت و بهراحتی نقد میشوند اما سرعت نقدکردن ملک بهاندازه آنها نیست. هر بازاری الگوها و روندهای مخصوص به خود را دارد؛ پیش از سرمایهگذاری باید به آنها توجه کنید. درست است که پولتان اندک است اما باید حواستان به نقدشوندگی سرمایه حاصل از آن هم باشد.
۳. هدف از سرمایهگذاری
حتما قبل از انتخاب روش سرمایه گذاری ببینید که هدفتان از این کار چیست. آیا سرمایهگذاری در بازاری پرسود در بلندمدت را میپسندید؟ مشکلی با سرمایهگذاری در حوزهای پرریسک با سودآوری زیاد ندارید؟ در واقع، باید هدفتان را مشخص کنید. بهعبارت بهتر، بدانید که خواهان رسیدن به چه مقدار سود در چه مدتزمانی هستید. در این صورت، تصمیمگیری برایتان سادهتر میشود و میتوانید راه مناسب سرمایهگذاری را انتخاب کنید.
روشهای مختلف سرمایهگذاری
با در نظرگرفتن الفبای سرمایهگذاری میتوانید از میان روشهای متنوع، با پول اندک خود هم مدیریت سرمایه را بهدست بگیرید. برای این کار چه روشهایی وجود دارد؟
- خرید سهام؛
- سپردهگذاری؛
- خرید طلا و سکه؛
- ورود به بازار ارز؛
- خرید مسکن؛
- صندوق سرمایهگذاری؛
- ورود به بازار رمزارزها؛
- خرید خودرو؛
- راهاندازی کسبوکار کوچک؛
- صرف سرمایه برای آموزش و یادگیری خود.
۱. خرید سهام
شاید فکر کنید که سهامداری مخصوص افرادی با سرمایههای کلان است اما اینطور نیست. خرید سهام یکی از رایجترین روشهای سرمایه گذاری با پول کم است. هرکس با سرمایهای بهمبلغ دستکم ۵۰۰ هزار تومان هم میتواند وارد بازار بورس شود. با این مبلغ هم میتوانید دست به خرید سهام شرکتهای مختلف بزنید. فقط باید بدانید که فعالیت در بازار سهام نیازمند صرف زمان، کسب تجربه و آگاهی است.
این بازار بسیار تخصصی است و بدون دانش نمیتوان بیگدار به آب زد. با وجود تمام افتوخیزهایی که در بازار بورس وجود دارد، با مدیریت سرمایه میتوانید در بلندمدت نتایج خوبی از آن بگیرید. موفقیت در چنین بازاری، صبر میخواهد و دانش.
۲. سپردهگذاری
گذاشتن پولتان در بانک کمترین خطر را دارد. هرچند که ریسک سپردهگذاری از روشهای دیگر کمتر است اما سوددهی پایینتری هم دارد. دقت کنید که بالاترین نرخ سود در حدود ۲۰درصد است و این رقم در مقایسه با نرخ تورم نمیتواند سود زیادی به سرمایهتان پیشکش کند. در نتیجه، اگر پول اندک و قصد سرمایهگذاری دارید، یادتان باشد که سپردهگذاری سود زیادی بههمراه نمیآورد.
۳. خرید طلا و سکه
خرید سکه و طلا از راههای خوب سرمایهگذاری است. ریسک این بازارها اندک است و نقدشوندگی بالایی هم دارند. با خرید سکه و طلا با پول اندکتان، حتی اگر به سود هم نرسید، از کاهش ارزش پول در گذر زمان جلوگیری میکنید.
فعالیت در این بازارها هم اشکالات خود را دارد. چه اشکالاتی؟ کمشدن اجرت ساخت طلا از قیمت در زمان فروش آن یا تقلبینبودن سکههایی که میخرید از نقاط چالشبرانگیز فعالیت در بازار طلا و سکهاند.
۴. ورود به بازار ارز
بازار ارز نوسانات زیادی دارد اما در سالهای اخیر روند کاهشی نداشته است. بنابراین، خرید ارز هم میتواند راهی برای سرمایهگذاری با پول اندک باشد. با خرید ارزهایی مانند یورو یا دلار، ارزش پول اندکتان حفظ میشود.
۵. خرید مسکن
خرید مسکن و زمین به پول زیادی نیاز دارد. با این حال، شاید بتوانید در حواشی شهرها یا حتی مناطق روستایی، زمین و مسکن بخرید. همهچیز وابسته به این است که سرمایهتان چقدر است. اگر مبلغ آن بسیار کم باشد، خرید مسکن و زمین امکانپذیر نخواهد بود.
۶. صندوقهای سرمایهگذاری
با سرمایهگذاری در صندوقها، پولتان را در اختیار متخصصان قرار میدهید. این صندوقها بهجای شما در بازار بورس فعالیت میکنند و با پولتان دست به سرمایهگذاری میزنند. اگر اهل بازار بورس نیستید یا از سرمایهگذاری سر درنمیآورید، اعتمادکردن به این صندوقها راه مناسبی پیش روی شماست.
صندوقها انواع مختلفی دارند. برخی از آنها سود ثابتی در نظر میگیرند و فارغ از اینکه سرمایهگذاریشان با پولتان چه مسیری را پشت سر گذاشته، ماهانه یا در مدتی توافقشده به شما سودی ثابت میدهند.
۷. ورود به بازار رمزارزها
شاید نام بیتکوین به گوشتان خورده باشد. چند سالی است که ارزهای دیجیتالی هم پا به دنیای ارتباطات و اقتصاد گذاشتهاند.
تعداد ارزهای دیجیتال مختلف مدام افزایش پیدا میکند. نرخ و ارزش این ارزها هم همواره در نوسان است. بعضی با کسب دانش و تجربه زیاد توانستهاند در این بازارها به سود خوبی برسند.
۸. خرید خودرو
خودرو در نقاط مختلف دنیا، کالایی سرمایهای نیست اما در ایران اوضاع فرق میکند. بهخاطر نوسان قیمتها و مشکلاتی مانند تحریم و تورم، ارزش خودرو مدام افزایش پیدا میکند. خرید خودرو و فروش آن در آینده میتواند همراه با سود باشد.
۹. راهاندازی کسبوکار کوچک
با راهاندازی کسبوکارهای کوچک هم امکان سرمایهگذاری دارید. باوجود شبکههای اجتماعی و اینترنت میتوانید محصول یا خدمتی را تهیه و تولید کنید. پیداکردن مشتری از بستر فضای مجازی به پشتکار نیاز دارد اما در عوض، هزینه راهاندازی کسبوکارهای غیرمجازی را هم ندارد.
۱۰. صرف سرمایه برای آموزش و یادگیری خود
شاید این راه بهنظرتان عجیب یا سخت برسد اما اینطور نیست. یکی از بهترین روشهای سرمایه گذاری با پول کم در یادگیری است. اگر بتوانید با بودجه اندکتان در دورههای آموزشی مختلف شرکت کنید و تخصص یا مهارتی بیاموزید، امکان کسب درآمد از آن وجود خواهد داشت.